ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

ĞAŞİYE

4

 

تَصْلَى نَاراً حَامِيَةً

 

4. Kızgın bir ateşe gireceklerdir.

 

Yani, o ateşin kavurucu sıcağı onlara isabet edecektir.

 

"Kızgın"; alabildiğine sıcak, demektir. Bu ateş alevlendirilmiş ve uzun bir süre kızdırılmış bir ateştir. "Gün ısındı" ifadesi ile; "Tandır ısındı" tabirleri de buradan gelmektedir. Bu iki kullanım için mastar; (...) diye gelir ki "harareti, sıcağı ileri dereceye vardı" anlamını ifade eder. el-Kisai'nin naklettiğine göre; "Güneşin harareti arttı" şeklindeki kullanım ile; "Onun harareti ... " kullanımları aynı anlamdadır.

 

Ebu Amr, Ebu Bekr ve Yakub; "Gireceklerdir" anlamındaki buyruğunu; "Girdirileceklerdir" diye "te" harfini ötreli okumuşlardır. Diğerleri ise üstün okumuşlardır. Şeddeli olarak; "Girdirilecektir" diye de okunmuştur. Buna dair açıklamalar daha önceden: "Gök çatladığı zaman" (el-İnşikak, 1) Süresi açıklanırken (12. ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır.

 

el-Maverdi dedi ki: Ateş, zaten hep kızgın ve sıcak olur. Kızgın ve sıcaklık da onun en asgari hali olmakla birlikte, o ateşi kızgınlık ve sıcaklıkla nitelendirmenin manası nedir? Böyle eksik bir mana ifade eden bu sıfat ile, bunu mübalağalı ifade etmek istemek nasıl açıklanabilir? diye sorulursa, şu cevabı veririz: Evvela burada "kızgın"dan ne kastedildiği hususunda dört farklı görüş vardır:

 

1. Bundan kasıt, onun sürekli kızgın olacağıdır. O, sönmesi ile birlikte kızgınlığı sona eren dünya ateşi gibi olmayacaktır.

 

2. "Kızgın"lıktan kastedilen, onun yasakların işlenip, haramların çiğnenmesine karşı bir yasak bölge (hima) oluşudur. Nitekim Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz herbir hükümdarın bir yasak bölgesi vardır ve şüphesiz Allah'ın yasak bölgesi O'nun haramlarıdır. Yasak bölge etrafında dolaşan bir kimsenin o bölgeye düşme ihtimali uzak değildir.''

 

3. Bu ateş, el değme kudretine karşı yahut ona temas edilmesine karşı kendisini -arslanın kendi inini himaye ettiği gibi- himaye eder. en-Nabiğa'nın şu beyiti de bu türdendir: "Kurtlar, köpeği olmayanın üzerine hücum eder; Fakat arslan kesilen ve kendisini koruyanın savletinden de korunmaya çalışırlar."

 

4. Bu, kızgınlık ve öfkenin verdiği hararetten kızgın olduğu anlamındadır ki; bu da intikam'ın ileri derecesini anlatmak için kullanılan bir mübalağa ifadesidir. Yoksa burada maksat, muayyen olarak bir cismin hararetini kastetmiş değildir. Nitekim bir kimse intikam almak istediği vakit kızıp öfkelendiği zaman: "Filan kişi kızdı" denilir. Yüce Allah bu anlamı: "Öfkesinden neredeyse çatlayacak gibi olur" (el-Mülk, 8) buyruğunda dile getirmektedir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Ğaşiye 5

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR