ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

MÜDDESSİR

5

 

وَالرُّجْزَ فَاهْجُرْ

 

5. Pisliklerden uzak dur!

 

"Pisliklerden uzak dur" buyruğu hakkında Mücahid ve İkrime: Bundan kasıt putlardır, demişlerdir. Bu görüşün delili Yüce Allah'ın: "Şu halde pisliğin ta kendisi olan putlardan uzak durun" (el-Hac, 30) buyruğudur. Bu açıklamayı da İbn Abbas ve İbn Zeyd yapmıştır.

Yine İbn Abbas'tan günahtan uzak dur, yani onu terket, diye açıkladığı da rivayet edilmiştir. Aynı şekilde Muğıre, İbrahim en-Nehai'den şöyle dediğini rivayet etmektedir: Buradaki "er-rucz (pislik)" günah demektir.

 

Katade ise maksat İsaf ve Naile putlarıdır. Bunlar Beytin yanında iki put idi, demişlerdir. "Pislik"den kastın azab olduğu da söylenmiştir. Bu da muzafın hazfedildiğinin takdirine binaendir. Sen azab(ı gerektiren) ameli terket, demektir. Yahutta azaba götüren ameli bırak, demektir. Çünkü "rücz"ün asıl anlamı azaptır. Nitekim Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Şayet bu azabı (riczi) bizden kaldırırsan, andolsun Sana iman edeceğiz." (Araf, 134) Yine Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Biz de zulümlerinden dolayı üzerlerine gökten bir azab (ricz) indirdik." (el-Araf, 162) Putlara "ricz (azab)" denilmesinin sebebi ise azaba götürmelerinden dolayıdır.

 

Bu kelime genel olarak "re" harfi kesreli olarak: (...) diye okunmuştur. el-Hasen, İkrime, Mücahid, İbn Muhaysın ve Asım'dan rivayetle Hafs ise "re" harfi ötreli olarak; (...) diye okumuşlardır. Bunlar "zikr ve zukr" kelimesi gibi iki ayrı söyleyiştir.

 

Ebu'l-Aliye, er-Rabi ve el-Kisai şöyle demektedir: ötreli olarak "rucz" put demektir. Kesreli olarak ise pislik ve masiyet demektir. Yine el-Kisai şöyle demiştir: ötreli olursa put ve heykel, kesreli olursa azab anlamındadır. esSüddı de: "Re" harfi üstün olarak "recz" ise, tehdit anlamındadır, demiştir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Müddessir 6

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR