ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

CİN

28

 

لِيَعْلَمَ أَن قَدْ أَبْلَغُوا رِسَالَاتِ رَبِّهِمْ وَأَحَاطَ بِمَا لَدَيْهِمْ وَأَحْصَى كُلَّ شَيْءٍ عَدَداً

 

28. Ta ki o (peygamberlerin) Rabblerinin gönderdiklerini gereği gibi tebliğ ettiklerini ortaya çıkarsın. O, onların yanında olan herşeyi kuşatmıştır. Herşeyi de sayısı ile saymıştır.

 

'' .... ortaya çıkarsın" buyruğu hakkında, Katade ve Mukatil şöyle demişlerdir: Ta ki Muhammed, kendisinden önceki rasullerin bizzat kendisi risaletini tebliğ ettiği gibi, risaletlerini tebliğ ettiklerini bilsin, demektir. Burada ''lam"ın kendisine taalluk ettiği, hazfedilmiş bir lafız vardır. Yani biz O'na vahyi koruduğumuzu haber verdik ki, kendisinden Önceki rasullerin de hakkı ve doğruyu tebliğ etmek hali gibi bir hal üzere bulunduklarını bilsin diye.

 

Bir diğer açıklama da şöyledir: Ta ki Muhammed, Cebrail'in ve onunla birlikte bulunanların kendisine Rabbinin risaletini tebliğ ettiklerini bilsin. Bu açıklamayı İbn Cübeyr yapmıştır. O dedi ki: Vahiy ile birlikte, mutlaka meleklerden dört koruyucu inerdi.

 

Şöyle de açıklanmıştır: Ta ki rasuller meleklerin Rabblerinin mesajlarını tebliğ ettiğini, bilsinler diye. Bir diğer açıklama da şöyledir: Hangi peygamber olursa olsun, kendisinin dışındaki diğer bütün peygamberlerin tebliğ ettiklerini bilsin diye, anlamındadır.

 

Bir diğer açıklamaya göre: Ta ki İblis, rasullerin Rabblerinin risaletini onun karıştırmalarından ve adamlarının bir şeyler çalmalarına karşı korunmuş olarak tebliğ ettiklerini bilsin diye, demektir.

 

İbn Kuteybe dedi ki: Yani, ta ki cinler, resullerin kendilerine indirilenleri tebliğ ettiklerini, cinlerin kendilerinin ise, vahiyden bir şeyler çalarak kendilerinin tebliğ ediciler olmadıklarını bilsinler diye.

 

Mücahid dedi ki: Ta ki, rasulleri yalanlayan kimseler, rasüllerin Rabblerinin risaletini tebliğ ettiklerini bilsinler diye.

 

"Ta ki o ... ortaya çıkarsın" buyruğun cemaat, "ye'' harfi üstün olarak okumuşlardIr. Açıklaması da zikrettiğimiz şekildedir. İbn Abbas, Mücahid, Humeyd ve Yakub ise "ye" harfini ötreli, okumuşlardır. Resullerin tebliğ ettiklerini insanlara bildirsinler diye, anlamındadır.

 

ez-Zeccac dedi ki: Ta ki Allah, rasullerinin risaletlerini (onlara gönderdiklerini) hakkıyla tebliğ ettiklerini bilsin (ortaya çıkarsın) diye, demektir. Bu da "ye" harfinin üstün okunuşuna göre yapılmış bir açıklamadır. Yüce Allah'ın şu buyruğuna benzemektedir: "Allah, içinizden cihad edenlerle, sabredenleri belli etmeden cennete girivereceğinizi mi sandınız?" (Al-i İmran, 142)

 

Anlam: Ta ki Allah, bunu gayb iken bildiği gibi, müşahade ilmi ile de bilsin diye, demektir.

"O. onların yanında olan herşeyi kuşatmıştır." O'nun ilmi yanlarında bulunan herşeyi kuşatmıştır. Bu da gerek rasullerin, gerek meleklerin yanında bulunan herşeyi ... demektir.

İbn Cübeyr dedi ki: Yani ta ki rasuller Rabblerinin ilminin kendilerinde bulunanı kuşatmış olduğunu bilsinler ve böylelikle O'nun kendilerine bildirdiklerini tebliğ etsinler diye ... anlamındadır.

 

"Herşeyi de sayısı ile saymıştır." Herşeyi sayısıyla bilip kuşatmış, onlardan hiçbir şey O'na gizli kalmamıştır.

 

''Sayısı ile" lafzı, hal olarak nasbedilmiştir. Yani O, herşeyi sayılması halinde sayısı ile bilmiştir. Mastar (meful-i mutlak) olarak nasbedildiğini de kabul edebiliriz. Bu da O, herşeyi sayısıyla tam olarak sayıp bilmiştir, demek olur. Bu durumda hazfedilmiş fiilin mastarı (meful-i mutlakı) olur. Şanı Yüce Allah, herşeyi sayısıyla bilen (el-Muhsi), herşeyi bilgisiyle kuşatan (el-Muhit), herşeyi bilen (el-Alim) ve herşeyi tek tek tesbit eden, koruyan (el-Hafiz)dır. Bütün bunlara dair açıklamaları "el-Kitabu'l-Esna fi Şerhi Esmaillahi'l-Hüsna" adlı eserimizde açıklamış bulunuyoruz.

 

Cin Suresi burada sona ermektedir. Hamd, yalnızca bir ve tek olan Allah'adır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

73-MÜZZEMMİL سورة المزّمِّل

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR