ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

NUH

28

رَبِّ اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِمَن دَخَلَ بَيْتِيَ

مُؤْمِناً وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَلَا تَزِدِ الظَّالِمِينَ إِلَّا تَبَاراً

 

28. "Rabbim! Bana, anama, babama, mü'min olarak evime girene, erkek ve kadın mü'minlere mağfıret buyur! Zalimlerin de helaklerinden başka şeylerini arttırma!"

 

"Rabbim! Bana, anama, babama ... mağfiret buyur" sözleri ile kendisine ve anne, babasına dua etti. Anne, babası mü'min idiler. Babası Lamek b. Müteveşlih, anası ise Şemha bint. Enuş idi. Bunu el-Kuşeyri ve es-Salebi zikretmişlerdir. el-Maverdi ise annesinin adının Mencel olduğunu zikretmektedir.

 

Said b. Cübeyr dedi ki: Ana babasıyla, babasını ve dedesini kastetmiştir.

Said b. Cübeyr tekil olarak: "Babama" diye okumuştur.

 

el-Kelbi dedi ki: Nüh ile Adem arasında hepsi de mü'min olan on tane ata geçmiştir. İbn Abbas dedi ki: Nuh'un kendisi ile Adem arasında küfre sapmış tek bir atası dahi yoktur.

"Mü'min olarak evime girene" benim mescidime ve namazgahıma, Allah'ı tasdik ederek ve namaz kılarak girene ... Peygamberlerin evlerine ancak iman eden kimseler girerdi. Bundan dolayı mescide girmeyi mağfiret ile dua etmeye sebep kılmıştır. Peygamber (s.a.v.) da şöyle buyurmaktadır; "Sizden herhangi bir kimse namaz kıldığı yerinde kalmaya devam ettiği sürece -orada herhangi bir kötülük işlemedikçe- melekler ona: Allah'ım! Ona mağfiret buyur, Allah'ım! Ona merhamet buyur, diye dua edip dururlar.''  Bu hadis daha önceden geçmiş bulunmaktadır.

 

işte İbn Abbas'ın görüşü de budur. O; "evime" buyruğunu mescidime diye açıklamıştır. Bunu es-Sa'lebi nakletmiş olup ed-Dahhak da böyle demiştir. Yine İbn Abbas'tan şöyle dediği nakledilmektedir: Benim dinime girenlere ... demektir. Burada "ev" din anlamındadır. Bunu da el-Kuşeyri nakletmiş olup, Cuveybir de böyle demiştir.

 

Yine İbn Abbas'tan: Benim evime giren benim arkadaşım demektir, diye açıkladığını, el-Maverdi nakletmektedir. Evini kastettiği söylendiği gibi, gemisini diye de söylenmiştir.

 

Ve genel olarak "erkek ve kadın" bütün "mü'minlere" kıyamet gününde (mağfiret buyur), Bu açıklamayı ed-Dahhak yapmıştır.

 

el-Kelbi de şöyle demektedir: Muhammed ümmetinden (mü'min erkek ve kadınlara) kavminden diye de açıklanmıştır. Birincisi daha açık anlaşılan (daha kuvvetli) bir görüştir.

 

''Zalimlerin" kafirlerin "helaklerinden başka şeylerini arttırma!" Bu da bütün kafir ve müşrikler hakkında genel bir duadır. Kendi kavminin müşriklerini kastettiği de söylenmiştir.

 

''Helak olmak" demektir, hüsran anlamında olduğu da söylenmiştir. Her iki açıklamayı da es-Süddi nakletmiştir.

 

Yüce Allah'ın: ''Şüphesiz ki onların içinde bulundukları yok olmaya mahkumdur" (el-A'raf, 139) buyruğunda da bu anlamdadır. Bunun yıkılıp yok olmak anlamında olduğu da söylenmiştir. Anlam birdir. Allah bunu en iyi bilendir, doğruya erişmek başarısını veren de O'dur,

 

(Nüh Süresi burada sona ermektedir. Allah'a hamd olsun)

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

CİN SURESİ

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR