ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

SAF

8

 

يُرِيدُونَ لِيُطْفِؤُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ

 

8. Ağızlarıyla Allah'ın nurunu söndürmek isterler. Halbuki Allah -kafirler hoş görmese bile- kendi nurunu tamamlayacak olandır.

 

"Ağızlarıyla Allah'ın nurunu söndürmek isterler" buyruğundaki: (...): "Söndürmek" ile; ''Alevini- dindirmek" fiillerinin ikisi de ateş hakkında kullanılır. Ateş ile benzer durumda olan ziya (aydınlık) ve zuhur (görünmek, ortaya çıkmak) hakkında da kullanılırlar.

 

"Söndürmek" bir bakıma "alevini dindirmek"den farklılık arzeder. Şöyle ki: söndürmek az ve çok hakkında kullanılır. "Alevini dindirmek" ise sadece çok hakkında kullanılır. Mesela: "Kandili söndürdüm" denilmekle birlikte "alevini dindirdim" kökünden gelen kelime kullanılarak; (...) denilmez.

 

Buradaki "Allah'ın nuru" buyruğu hakkında beş görüş vardır.

 

1- Birinci görüşe göre bu Kur'an'dır. Onlar Kur'an'ı çürütmek ve sözleriyle yalanlamak isterler. Bu açıklamayı İbn Abbas ve İbn Zeyd yapmıştır.

2- İslam'dır. Onlar sözleriyle onu bertaraf etmeye kalkışırlar. Bu açıklamayı es-Süddi yapmıştır.

3- Muhammed (s.a.v.)'dır. Onlar yalan ve uydurma haberlerle helak olmasını isterler. Bu açıklamayı ed-Dahhak yapmıştır.

4- Allah'ın hüccetleri ve delilleridir. Onlar inkar ile ve yalanlamakla onları çürütmek isterler. Bu açıklamayı İbn Bahr yapmıştır.

5- Bu bir örnektir. Yani kim ağzıyla güneşin ışığını söndürmek isterse bunun imkansız olduğunu göreceği gibi, hakkı çürütmeye kalkışanın durumu da böyledir. Bu açıklamayı İbn İsa nakletmiştir.

 

Bu ayetin nüzül sebebi de Ata'nın İbn Abbas'tan naklettiği üzere şudur: Peygamber (s.a.v.)'e kırk gün süreyle vahiy gelmedi. Ka'b b. el-Eşref: Ey yahudiler topluluğu, müjdeler olsun size, dedi. Allah, Muhammed'e indirdiklerinin nurunu söndürmüş bulunuyor. Zaten onun işini tamamlayacak değildi. Rasülullah (s.a.v.) üzülünce, Yüce Allah da bu ayeti indirdi ve bundan sonra da vahiyde bir kesinti olmadı. Bütün bunları el-Maverdi -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- nakletmiş bulunmaktadır.

 

"Halbuki Allah ... kendi nurunu" dört bir yanda galip getirmek suretiyle "tamamlayacak olandır." Bu lafızları İbn Kesir, Hamza, el-Kisai ve Asım'dan rivayetle Hafs; ''Allah nurunun tamamlayıcısıdır." diye izafet ile okumuşlardır. Yüce Allah'ın: "Her nefs ölümün tadıcısıdır." (Al-i İmran, 185) buyruğu ve benzerleri gibi. Daha önceden Al-i İmran Suresi'nde (185. ayet, 2. başlıkta) geçtiği gibi. Diğerleri ise; ''nurunu tamamlayacak olan" diye okumuşlardır ki; bu da gelecek anlamını ifade ettiğinden (ism-i fail kipindeki "tamamlayacak olan" anlamındaki lafız) amel etmiştir.

 

"Kafirler" yani diğer türden olan kafirler "hoşgörmese bile."

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Saf 9

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR