ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

MUHAMMED

38

هَاأَنتُمْ هَؤُلَاء تُدْعَوْنَ لِتُنفِقُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَمِنكُم مَّن يَبْخَلُ وَمَن يَبْخَلْ فَإِنَّمَا يَبْخَلُ عَن نَّفْسِهِ وَاللَّهُ الْغَنِيُّ وَأَنتُمُ الْفُقَرَاء وَإِن تَتَوَلَّوْا يَسْتَبْدِلْ قَوْماً غَيْرَكُمْ ثُمَّ لَا يَكُونُوا أَمْثَالَكُمْ

 

38. İşte sizler, Allah yolunda harcamaya çağrılanlarsınız. Sizden kiminiz cimrilik etmektedir. Kim cimrilik ederse, ancak kendi aleyhine cimrilik eder. Allah gani olandır. Muhtaç olanlar ise sizlersiniz. Şayet yüz çevirirseniz yerinize sizden başka bir kavmi getirir, sonra onlar da sizin gibi olmazlar.

 

"İşte sizler" ey iman edenler "Allah yolunda" cihad uğrunda ve hayır alanlarında"harcamaya çağrılanlarsınız" çağrılıyorsunuz.

 

"Sizden kiminiz cimrilik etmektedir. Kim cimrilik ederse, ancak kendi aleyhine cimrilik eder." Kendisini mükafat ve sevabtan alıkoyar. "Allah gani olandır." Sizin mallarınıza muhtaç olmayandır. O mallara "muhtaç olanlar ise sizlersiniz."

 

"Şayet yüz çevirirseniz yerinize sizden başka" sizden daha çok Allah'a itaat eden "bir kavmi getirir."

 

Tirmizi'deki rivayete göre Ebu Hureyre şöyle demiştir: Rasulullah (s.a.v.) şu:

"Şayet yüz çevirirseniz, yerinize sizden başka bir kavmi getirir. Sonra onlar da sizin gibi olmazlar" ayetini okudu. (Ashab): Bizim yerimize kimi getirir ki? dediler. Resulullah (s.a.v.) Selman'ın omuzuna vurduktan sonra: "Bunu ve onun kavmini, bunu ve onun kavmini" diye buyurdu. (Tirmizi) dedi ki: Bu senedi hakkında eleştirilerde bulunulmuş garib bir hadistir. 

 

Ali b. el-Medini'nin babası olan Abdullah b. Cafer b. Necih de bu hadisi el-Ala b. Abdu'r-Rahman'dan, o babasından, o da Ebu Hureyre'den rivayet etmiştir. Buna göre Ebu Hureyre dedi ki: Resulullah (s.a.v.)'ın ashabından bazı kimseler: Ey Allah'ın Rasulü dediler. Yüce Allah'ın, eğer biz yüz çevirecek olursak, yerimize getireceğinden ve bizim gibi olmayacaklarından sözünü ettiği kişiler kimlerdir? diye sordu. Ebu Hureyre dedi ki: Selman, Resulullah (s.a.v.)'in yanında bulunuyordu. Rasulullah (s.a.v.) Selman'ın baldırına elini vurarak: "Bu ve arkadaşlarıdır. Nefsim elinde olana yemin ederim ki, eğer iman ülker yıldızında asılı bulunsaydı, Farislilerden birtakım insanlar onu elleriyle yakalardı" diye buyurdu. 

 

el-Hasen dedi ki: Bunlar Acemlerdir. İkrime: Bunlar Farslar ve RumIardır. el-Muhasibi dedi ki: Arapları bir kenarda tutacak olursak, bütün Acem (Arab olmayan) cinsleri arasında dinleri Farslardan daha güzel kimse olmadığı gibi, ilim adamları da ancak onlardan gelmiştir.

 

Sözü edilenlerin Yemenliler olduğu söylendiği gibi, bunlar ensardır da denilmiştir. Bunu da Şureyh b. Ubeyd söylemiştir.

 

İbn Abbas da böylece: Bunlar ensardır, demiştir. Yine ondan bunlar meleklerdir dediği zikredilmiştir. Bunların tabiun olduğu da ondan gelen rivayetler arasındadır. Mücahid dedi ki: Bunlar Yüce Allah'ın diğer insanlar arasından dilediği kimselerdir.

"Sonra onlar da sizin gibi olmazlar" buyruğu hakkında Taberi dedi ki: Yani Allah yolunda harcamalarda cimrilik hususunda (sizin gibi olmazlar).

 

Ebu Musa el-Eşarı'den nakledildiğine göre bu ayet-i kerime nazil olduğunda Rasülullah (s.a.v.) bu ayet sebebiyle oldukça sevinmiş ve: "Bu benim için dünyadan daha da sevimlidir" diye buyurmuştur.  Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Yüce Allah'a hamd ve O'nun yardımı ile Muhammed Süresi burada sona ermektedir. Efendimiz Muhammed'e, onun aile halkına ve tertemiz ashabına da Allah'ın sal at ve selamları olsun.

 

MUHAMMEDE SURESİNİN SONU

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

48-FETİH سورة الفتح

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

 (Muhammed )