ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

MUHAMMED

33

 

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَلَا تُبْطِلُوا أَعْمَالَكُمْ

 

33. Ey iman edenler! Allah'a itaat edin, Resule itaat edin, amellerinizi de boşa çıkarmayın.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı iki başlık halinde sunacağız:

 

1- Allah'a ve Resulüne itaatin Gereği:

2- Farz Olmayan itaat Olan Bir Amele Başladıktan Sonra Yarıda Kesmenin Hükmü ve Bu Husustaki Görüş Ayrılığı:

 

1- Allah'a ve Resulüne itaatin Gereği:

 

Yüce Allah kafirlerin durumlarını açıkladıktan sonra; "Ey iman edenler!

Allah'a itaat edin, Resule itaat edin" buyruğu ile müminlere kendi emirlerinde kendisine, sünnetleri hususunda da rasule itaat etmenin gereğini emretmektedir.

 

"Amellerinizi" el-Hasen'in açıklamasına göre masiyetler işleyerek hasenatınızı, ez-Zühri'ye göre kebair ile İbn Cüreyc'e göre riyakarlıkla ve başkaları işitsin diye, Mukatil ve es-Sumali'ye göre iyilikleri başa kakmak sureti ile "boşa çıkarmayın."

 

Bu son açıklamaya göre müslüman oluşunu Peygamber (s.a.v.)'ın başına kakarak minnet eden kimselere bir hitaptır. Hepsi de birbirine yakın açıklamalardır. el-Hasen'in açıklaması hepsini kapsamaktadır.

 

Bu buyrukta büyük günahların itaatlerle silineceğine, masiyetlerin de kişiyi imandan çıkartacağına bir işaret vardır. 

 

2- Farz Olmayan itaat Olan Bir Amele Başladıktan Sonra Yarıda Kesmenin Hükmü ve Bu Husustaki Görüş Ayrılığı:

 

Bizim (mezhebimize mensub) ilim adamlarımız ve başkaları bu ayet-i kerimeyi -ister namaz, ister oruç olsun- nafile olan bir ibadete başladıktan sonra onu yarıda bırakmanın caiz olmayacağına delil göstermişlerdir. Çünkü böyle bir tutum ameli iptal etmektir, bu ise yasaklanmış bir şeydir.

 

Bunun caiz olduğunu kabul edenler -ki İmam Şafii: ve başkaları dır- şöyle derler: Bu buyruktan kasıt farz kılınmış amelin sevabının iptal edilmesi (boşa çıkartılması)dır. Bu buyrukla kişinin amelinin sevabını boşa çıkartması yasaklanmış olmaktadır. Nafile olan amel böyle değildir. Çünkü o ameli işlemesi o kimse için vacib değildir. Eğer bu lafzın umumi olduğunu (karşı kanaati savunanlar) ileri sürecek olurlarsa, şunu bilelim ki umumi bir lafzın tahsis edilmesi mümkündür. Bu umumi lafzın tahsis şekli de şöyledir: Nafile bir tatavvudur. Tatavvu olan bir amelin ise muhayyer olması gerekir.

 

Ebu'l-Aliye'den rivayet edildiğine göre onlar (Ashab-ı Kiram) müslüman olmakla birlikte hiçbir günahın zarar vermeyeceği kanaatinde idiler. Nihayet bu ayet-i kerime nazil olunca, büyük günahların artık amelleri boşa çıkartacağından korkmaya başladılar.

 

Mukatil dedi ki: Yüce Allah şunu söylüyor: Sizler Rasüle karşı gelecek olursanız, amellerinizi boşa çıkartmış olursunuz.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Muhammed 34

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR