ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

CASİYE

29

 

هَذَا كِتَابُنَا يَنطِقُ عَلَيْكُم بِالْحَقِّ إِنَّا كُنَّا نَسْتَنسِخُ مَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

 

29. İşte bu, size hakkı söyleyen kitabımızdır. Esasen Biz işlediklerinizi yazdırıyorduk.

 

"İşte bu size hakkı söyleyen" yani tanıklık eden -ki bu bir istiaredir- "kitabımızdır." Bu sözlerin Yüce Allah'ın onlara söyleyeceği sözler olduğu söylendiği gibi, meleklerin söyleyeceği sözler olduğu da söylenmiştir. (Kitab hakkında "söz söylemek" bir istiaredir.) Mesela: "Kitab şunu söyledi" denilirken açıkladı demek istenir.

 

Denildiğine göre; onlar o kitabı okuyacaklar, kitab da kendilerine işledikleri amelleri hatırlatacaktır. Böylelikle o aleyhlerine konuşuyor gibi olacaktır. Buna delil de Yüce Allah'ın: ''Vay bizim halimize! Bu kitaba ne olmuş? Küçük, büyük hiçbir şey bırakmayıp sayıp dökmüş diyecekler" (el-Kehf, 49) buyruğudur. el-Muminun Suresi'nde de: 'Nezdimizde hak ile konuşan bir kitab vardır. Onlara zulmedilmez" (el-Muminun, 62) diye buyurulmaktadır ki, daha önce geçmiş bulunmaktadır.

 

"Söyleyen" buyruğu "kitab"ın hali konumunda ya da; "Bu" lafzından hal konumundadır veya "bu"nun ikinci haberidir. Yahutta "kitabımız" anlamındaki buyruk "bu"dan bedel olup "söyleyen" haber de olabilir.

 

"Esasen Biz işlediklerinizi yazdırıyorduk. " Yani sizin işlediklerinizin yazılmasını emrediyorduk.

 

Ali (r.a) dedi ki: Yüce Allah'ın birtakım melekleri vardır ki, bunlar beraberlerinde içinde Ademoğullarının amellerini yazdıkları bir şey ile inerler.

 

İbn Abbas dedi ki: Allah tertemiz bir takım melekleri görevlendirmiş ki, bunlar ramazan ayında Ummu'l-kitab'tan Ademoğullarının işleyecekleri bütün amelleri yazarlar. Her perşembe de Allah'ın kulları üzerindeki Hafaza melekleri(nin yazdıkları) ile karşılaştırırlar. Böylelikle Hafaza meleklerinin yazdıkları kulların amellerinin kendilerinin sözü geçen kitaptan istinsah ederek yazdıkları kitaplarındakilere uygun olduğunu, hiçbir fazlalık ve eksikliğin bulunmadığını görürler.

 

İbn Abbas dedi ki: Zaten nesh (kopyalama) bir kitaptan başka neden olur ki?

 

el-Hasen dedi ki: Hafaza meleklerinin Ademoğullarının amellerine dair yazdıklarını istinsah ediyoruz (kopya ederek yazdırıyoruz.) Çünkü Hafaza melekleri amel defterlerini Hazene'ye (amel defterlerini saklamakla görevli meleklere) teslim ederler.

 

Bir başka açıklamaya göre her gün Hafaza melekleri kulun yazdıklarını alıp götürürler. Yerlerine geri döndüklerinde oradaki hasenat ve seyyiat istinsah edilir. Mübah olan işler ikinci nüshaya aktarılmaz.

 

Bir diğer açıklamaya göre melekler, kulların amellerini Yüce Allah'a takdim ettiklerinde o aralarında sevab ve cezayı gerektirecek şeyler bulunanların tesbit edilmesini emreder. Aralarından da sevab ve cezanın sözkonusu olmadığı şeyler düşürülür.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Casiye 30-31

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR