ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

CASİYE

16

/

17

وَلَقَدْ آتَيْنَا بَنِي إِسْرَائِيلَ الْكِتَابَ وَالْحُكْمَ وَالنُّبُوَّةَ وَرَزَقْنَاهُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ

وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَى الْعَالَمِينَ {16}

 

 وَآتَيْنَاهُم بَيِّنَاتٍ مِّنَ الْأَمْرِ فَمَا اخْتَلَفُوا إِلَّا مِن بَعْدِ مَا جَاءهُمْ الْعِلْمُ بَغْياً بَيْنَهُمْ إِنَّ رَبَّكَ يَقْضِي بَيْنَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فِيمَا كَانُوا فِيهِ يَخْتَلِفُونَ {17}

 

16. Andolsun ki Biz İsrailoğullarına Kitabı, hükmü ve peygamberliği vermiş, kendilerini hoş ve temiz şeylerle rızıklandırmış ve onları alemlere üstün kılmıştık.

17. Onlara din hususunda apaçık belgeler de verdik. Onlar kendilerine ilim geldikten sonra ancak aralarındaki kıskançlıktan dolayı anlaşmazlığa düştüler. Muhakkak Rabbin ayrılığa düştükleri şeyler hakkında kıyamet gününde aralarında hüküm verecektir.

 

"Andolsun ki Biz İsrailoğullarına Kitabı" Tevrat'ı "hükmü" kitabı kavramayı, insanlar hakkında hüküm verip yargıda bulunmayı "ve peygamberliği" Yusuf (a.s)'dan itibaren İsa (a.s)'a kadarki peygamberleri kastetmektedir "vermiş, kendilerini hoş ve temiz şeylerle" yani Şam bölgesinde bulunan gıda, meyve ve yiyeceklerin helal olanlarıyla, bir görüşe göre de Tihde, Men ve Selva ile "rızıklandırmış ve onları" daha önce Duhan Süresinde (32. ayetin tefsirinde) geçtiği üzere çağdaşları olan "alemlere üstün kılmıştık. "

"Onlara din hususunda apaçık belgeler de verdik." İbn Abbas dedi ki:

 

Peygamber (s.a.v.) hakkında ve onun peygamberliğinin tanıkları arasında Tihame'den, Yesrib'e göç edeceğine Yesriblilerin ona yardım edeceğine dair bilgiler kastedilmektedir. Bir diğer görüşe göre bu "apaçık belgeler" helal ve haram hakkındaki açık şer'i hükümler ile mucizelerdir.

 

"Onlar kendilerine ilim geldikten sonra ancak aralarındaki kıskançlıktan dolayı anlaşmazlığa düştüler." Burada "ilim"den kasıt Yuşa b. Nun'dur. Kimisi iman etmiş, kimisi kafir olmuştu. Bu açıklamayı en-Nekkaş zikretmiştir.

 

"Onlar kendilerine ilim geldikten sonra" buyruğu ile kastedilenin, Peygamber (s.a.v.)'in peygamberliği olduğu ve onun hakkında anlaşmazlığa düşmeleri olduğu da söylenmiştir. "Ancak aralarındaki kıskançlıktan dolayı" yani Peygamber (s.a.v.)'i kıskandıklarından ötürü (anlaşmazlığa düştüler.) Bu anlamdaki açıklamayı ed-Dahhak yapmıştır.

 

"Kıskançlıktan dolayı" buyruğunun üstünlük ve başkanlık arzusu ve isteği ile biri diğerine haksızlık etmesi ve peygamberleri öldürmelerine işaret olduğu da söylenmiştir.

 

İşte ey Muhammed, senin çağdaşın müşrikler de böyledir. Bunlara apaçık belgeler gelmiş, fakat onlar başkanlık hususundaki yarışlarından ötürü ondan yüz çevirmiş bulunuyorlar.

 

"Muhakkak Rabbin" dünya hayatında iken "ayrılığa düştükleri şeyler hakkında kıyamet gününde aralarında hüküm verecektir" ve haklıyı haksızdan ayırdedecektir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Casiye 18

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR