ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

ZUHRUF

5

 

أَفَنَضْرِبُ عَنكُمُ الذِّكْرَ صَفْحاً أَن كُنتُمْ قَوْماً مُّسْرِفِينَ

 

5. Siz haddi aşan bir kavimsiniz diye Zikri size bildirmekten vaz mı geçelim?

 

" ... Zikri size bildirmekten vaz mı geçelim?" buyruğunda kastedilen edDahhak ve başkalarından gelen rivayete göre Kur'an-ı Kerim'dir. Zikirden kastın azab olduğu da söylenmiştir. Yani Biz sizi azablandırmaktan vazgeçerek haddi aşmanızın ve küfre sapmanızın karşılığını vermeyip cezalandırmayalım mı? Bu açıklamayı Mücahid, Ebu Salih ve es-Süddi yapmış olup el-Avfi de bunu İbn Abbas'tan rivayet etmiştir.

 

Yine İbn Abbas şöyle demiştir: Buyruğun anlamı şudur: Sizler size verilen emirleri yerine getirmeksizin sizi azablandırmaktan vazgeçip affedeceğimizi mi zannettiniz? Yine ondan gelen rivayete göre buyruk, hem Kur'an'ı yalanlayacaksınız, hem de cezalandırılmayacaksınız öyle mi? anlamındadır.

 

Yine es-Süddi şöyle demektedir: Yani Biz size emir vermeksizin, yasak koymaksızın sizi başıboş mu bırakacağız?

 

Katade dedi ki: Size emir vermeden, yasakları bildirmeden helak mi edeceğiz? anlamındadır. Yine ondan rivayete göre: Sizler ona iman etmiyorsunuz diye Kur'an-ı Kerim'i indirmekten vazgeçip onu size indirmeyelim mi?

 

İbn Zeyd de böyle açıklamıştır.

 

Katade dedi ki: Allah'a yemin ederim, eğer bu Kur'an-ı Kerim, bu ümmetin ilkleri arasında bulunanlar tarafından reddedildiğinde kaldırılmış olsaydı, şüphesiz helak edilirlerdi, Fakat Yüce Allah rahmeti ile bu Kur'an'ı onlara tekrar tekrar indirmeye devam etti.

 

el-Kisai dedi ki: Bizim size karşı Zikri katlayıp düreceğimizi ve böylelikle size öğüt ve emir verilmeyeceğini mi sandınız?

 

Buradaki "Zikir"den tezekkür (öğüt alman)ün kastedildiği de söylenmiştir. şöyle buyurulmuş gibidir: Sizler haddi aşan günahkar bir topluluksunuz diye size öğüt vermekten vaz mı geçelimi Bu açıklama: "Diye" buyruğunun hemzesini üstün okuyanların kıraatine uygundur. Hemzeyi esreli okuyanlar ise bunu şart edatı olarak kabul ederler, bundan önceki buyruklar da onun cevabı olur. Çünkü lafız olarak amel etmemiştir. Bunun bir benzeri de Yüce Allah'ın; "Eğer mü'minler iseniz", faizden arta kalanı da bırakın" (el-Bakara, 278) buyruğudur.

 

Cevabın hazfedilmiş olduğu ve önceki ifadelerin buna delalet ettiği de söylenmiştir. Nitekim; "Eğer bu işi yaparsan sen zalimsin" demeye benzer.

 

ez-Zeccac'a göre esreli okuyuşun anlamı haldir, çünkü ifadede söyletmek ve azarlamak anlamı vardır.

 

"Vazgeçmek" yüz çevirmek demektir. Mesela; "(...) tabiri "filanın suçundan yüz çevirdim (onu cezalandırmadım)" demektir. Yine: "Onu terkettim, ondan yüz çevirdim" demektir. Bu tabir: "Boynun yan tarafı" amlamındaki: (...) lafzından gelmektedir. Mesela: "Ona boynumun yanını çevirdim" anlamındadır. şair şöyle demiştir: "Yüz çevirerek (geçer gider yanımdan) seninle karşılaştı mı mutlaka cimrilik eder, Her kim bu haliyle ona kavuşmaktan usanırsa, o da usanır,"

 

Ayet-i kerimedeki: "Vazgeçmek" buyruğu mastar (mefu'l-i mutlak) olarak nasbedilmiştir. Çünkü: ''Vaz mı geçelim?" buyruğu da "Vaz mı geçelim?'' anlamındadır. İfadenin: "Bizler vazgeçenler olarak size Zikri bildirmekten vaz mı geçelim"" takdirinde olduğu da söylenmiştir. Tıpkı "filan kişi yürüyerek geldi" demeye benzer.

 

"Haddi aşan bir kavim" buyruğu müşrik olan bir kavim demektir.

 

''Diye" lafzındaki hemzenin üstün okunmasını Ebu Ubeyde tercih etmiş olup aynı zamanda İbn Kesir, Ebu Amr, Asım ve İbn Amir'in de kıraati böyledir. Ebu Ubeyde der ki: Çünkü Yüce Allah yaptıkları dolayısıyla onlara sitem etmiş ve onların böyle yapacaklarını önceden de bilmiştir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Zuhruf 6-8

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR