ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

ZUHRUF

1

/

3

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

حم {1}

 وَالْكِتَابِ الْمُبِينِ {2}

 إِنَّا جَعَلْنَاهُ قُرْآناً عَرَبِيّاً لَّعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ {3}

 

1. Ha, Mim.

2. Mubin kitab hakkı için.

3. Muhakkak Biz onu akıl edip anlayasınız diye Arapça bir Kur'an kıldık.

 

"Ha, Mim. Mubin kitab hakkı için" buyruğuna dair açıklamalar daha önceden (el-Mu'min, 1. ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır. "Ha, Mim"in bir yemin, "mubın kitab hakkı için" buyruğunun ise ikinci yemin olduğu da söylenmiştir. Esasen Yüce Allah dilediği şeye yemin eder. Cevabı ise: "Muhakkak Biz onu ... kıldık" buyruğudur.

 

İbnu'l-Enbari dedi ki: "Kitab hakkı için" yemininin cevabını -: "Allah'a yemin olsun indi, Allah'a yemin olsun vacib oldu" demek halinde olduğu gibi- "Ha, Mim" kabul edenler, "mubın kitab hakkı için" buyruğu üzerinde vakıf yaparlar. Yeminin cevabını "muhakkak Biz onu ... kıldık" kabul edenler ise "mubın kitab hakkı için" buyruğu üzerinde vakıf yapmaz.

 

"Biz onu ... kıldık" buyruğu, ona böyle isim verdik, onu böyle nitelendirdik demektir. Bundan dolayı iki mechule geçiş yapmıştır. Yüce Allah'ın: "Allah bahire ... diye (adlandırılan) birşey kılmamıştır" (el-Maide, 103) buyruğunda olduğu gibi.

 

es-Süddi de: Biz onu ... bir Kur'an olarak indirdik, diye açıklamıştır. Mücahid, onu (Arapça olarak) söyledik diye, ez-Zeccac ve Süfyan es-Sevri ise onu böylece beyan ettik, diye açıklamlşlardır.

 

"Arapça ... " onu Arap dili ile indirdik, demektir. Çünkü herbir peygamberin kitabı kendi kavminin diliyle indirilmiştir. Bu açıklamayı Süfyan es-Sevri ve başkaları yapmıştır. Mukatil de şöyle demiştir: Çünkü sema ehlinin dili Arapçadır.

 

"Kitab" ile peygamberlere indirilmiş bütün kitabların kastedildiği de söylenmiştir. Çünkü "kitab" bir cins isimdir. Sanki Yüce Allah indirmiş olduğu bütün kitablara yemin ederek Kur'anı Arapça bir Kur'an kıldığını dile getirmektedir. Yüce Allah'ın "onu ... kıldık" buyruğundaki zamir sürede her ne kadar kendisinden henüz söz edilmemiş ise de Kur'an-ı Kerim'e aittir. Yüce Allah'ın: "Doğrusu Biz onu Kadir gecesinde indirdik" (el-Kadr, 1) buyruğu gibi.

 

" ... Akıl edip anlayasınız diye ... " hüküm ve manalarını kavrayasınız diye ... Bu açıklamaya göre bu özellik sadece Araplara ait olur, acemler (Arap olmayanlar) için bu sözkonusu olmaz. Bu açıklamayı İbn İsa yapmıştır. İbn Zeyd ise şöyle demiştir: Belki iyice düşünürsünüz, anlamındadır. Bu açıklamaya göre ise bu Araplara da, Arap olmayanlara da umumi bir hitab olur. Hitabın "mubın" olmakla nitelendirilmesi Yüce Allah'ın bu kitapta -daha önce birkaç yerde de geçtiği üzere- hükümlerini ve farzlarını açık açık bildirmiş olmasından dolayıdır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Zuhruf 4

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR