ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

ZÜMER

21

أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَسَلَكَهُ يَنَابِيعَ فِي الْأَرْضِ ثُمَّ

يُخْرِجُ بِهِ زَرْعاً مُّخْتَلِفاً أَلْوَانُهُ ثُمَّ يَهِيجُ فَتَرَاهُ مُصْفَرّاً ثُمَّ

يَجْعَلُهُ حُطَاماً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَذِكْرَى لِأُوْلِي الْأَلْبَابِ

 

21. Görmez misin ki Allah gökten bir su indirip onu yeryüzünde kaynaklara yerleştirmekte, sonra onunla renkleri türlü türlü ekinler çıkarmakta, sonra o ekinler kurumaktadır. Sen de onu sararmış görürsün. Sonra onu ufalanmış çöplere döndürür. Muhakkak bunda özlü akıl sahipleri için bir ibret vardır.

 

"Görmez misin ki Allah gökten bir su indirip ... " Yani O, yaratıkları tekrar diriltmek hususundaki sözünden mü'min ile kafirleri birbirinden ayırdedeceğine dair vaadinden caymaz. O semadan su indirmeye kadir olduğu gibi, buna da kadirdir.

 

"Gökten" buluttan "bir su" yağmur "indirip onu yeryüzünde kaynaklara yerleştirmekte" yani Yüce Allah bu suyu yeryüzüne sokup orada yerleştirmektedir. Nitekim bir başka yerde: "O suyu yerde durdurduk" (el-Mu'minun, 18) diye buyurmaktadır.

 

''Kaynaklar"; (...)'in çoğuludur. "Yef'ul" veznindedir.

 

''Kaynadı, kaynar" şeklinde muzari fiillinin ikinci harfi ref', nasb ve kesreli gelir. en-Nehhas dedi ki: İbn Keysan şairin:

 

"Oldukça sert ve hızlı giden dişi devenin, kulakları arkasındaki iki kemikten kaynar,"

Mısraında bu fiilin aslında: ''Kaynar" anlamında olduğu, fethayı işba' ile (toklukla) çıkartınca "elif" haline gelmiştir. Mastarı: "Çıkmak, kaynamak" demektir. ''Su gözesi, su pınarı, su kaynağı" demektir, çoğulu da: (...) diye gelir. Buna dair açıklamalar daha önceden İsra Suresi'nde (90-93, ayetlerin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır.

"Sonra onunla" yani yerin kaynaklarından çıkan bu su ile "renkleri türlü türlü ekinler çıkarmakta."

 

Burada: ''Ekin" cins isimdir. Yani çeşitli renkleri bulunan, çeşitli ekinler çıkarmaktadır. Kırmızı, sari, mavi, yeşil ve beyazımtrak.

 

eş-Şa'bi ve ed-Dahhak dedi ki: Yerde ne kadar su varsa hepsi semadan inmiştir. Su semadan kayaya iner, ondan sonra da pınarlara ve kaynaklara paylaştırılır.

"Sonra o ekinler kurumaktadır. Sen de onu" yeşilliğinden sonra "sararmış görürsün."

el-Müberred dedi ki: el-Esmai dedi ki: Yerin bitirdiği bitki gidip geriye bir şey kalmayınca: (...) denilir. "Bitki kurudu, gitti" tabiri de böyledir. (el-Müberred) dedi ki: el-Esmai de, başkaları da böyle demiştir.

 

el-Cevheri ise dedi ki: "Bitki kurudu, kurumak" demektir.

"Yerin bitkisi kurudu ya da sarardı" demektir. "Rüzgar bitkiyi kuruttu"; "Yerin bitkisinin kurumuş olduğunu gördük"; ''Oldukça kızıp köpürdü" anlamındadır, "Kızgınlığı dindi, geçti" demektir.

 

"Sonra onu ufalanmış çöplere döndürür." Yani parça parça olmuş kırıntılara dönüştürür. Bu tabir: "Kurumaktan ötürü sopa ufalandı"' ifadesinden gelmektedir. Yani bütün bunlara güç yetiren (ylelükten sonra insanları tekrar yaratmaya kadir olandır.

 

Şöyle de açıklanmıştır: Bu, Yüce Allah'ın Kur'an-ı Kerim'e ve yeryüzünde bulunanların kalblerine dair verdiği bir örnektir. Yani Yüce Allah semadan bir Kur'an-ı Kerim indirdi ve onu mü'minlerin kalplerine girdirdi,

 

"Sonra onunla renkleri türlü türlü ekinler çıkarmakta" yani biri diğerinden üstün, farklı din ve inanç çıkarmaktadır, Mü'minin bununla iman ve yakini artar. Kalbinde hastalık bulunanın ise ekinin kuruması gibi (inancı) kurur, gider.

 

Yüce Allah'ın dünyaya dair verdiği bir misal olduğu da söylenmiştir. Yani yeşil bitki değişip sarardığı gibi, dünya da önceleri göz alıcı iken sonradan değişikliğe uğramaktadır.

"Muhakkak bunda özlü akıl sahibleri için bir ibret vardır."

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Zümer 22

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR