ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

ZÜMER

19

 

أَفَمَنْ حَقَّ عَلَيْهِ كَلِمَةُ الْعَذَابِ أَفَأَنتَ تُنقِذُ مَن فِي النَّارِ

 

19. Ya aleyhine azab sözü hak olmuş kimseyi, ateşte bulunan kimseyi sen mi kurtaracaksın?

 

"Ya aleyhine azab sözü hak olmuş kimseyi, ateşte bulunan kişiyi sen mi kurtaracaksın?" Peygamber (s.a.v.) birtakım kimselerin iman etmelerini çok arzu ediyordu, Oysa Yüce Allah ezelden beri onların bedbaht olmalarını takdir etmişti. İşte bu ayet-i kerime bunun üzerine inmiştir.

 

İbn Abbas dedi ki: Bu buyrukla Ebu Leheb'i, onun çocuklarını ve Peygamber (s.a.v.)'ın aşiretinden olup iman etmekten geri kalan kimseleri kastetmektedir. Yüce Allah burada: "Sen mi" buyruğuyla soruyu ikinci defa tekrarlaması, ifadenin uzunluğundan dolayı olup te'kid olmak üzere tekrarlanmıştır. Sibeveyh daha önceden belirtildiği üzere Yüce Allah'ın: "Acaba siz ölüp toprak ve kemik olduktan sonra muhakkak çıkartılacaksınız diye sizi tehdit mi ediyor?" (el-Mu'minun, 35) buyruğu hakkında da böyle demiştir,

Buyruğun anlamı da şöyledir: "Aleyhine azab sözü hak olmuş kimseyi" sen mi kurtaracaksıni İfade şart ve cevabını ihtiva etmektedir. Soru edatının getirilmesi ise tevkıfe (durumu bildirmeye) ve takrire (gerçeği söyletmeye) delalet etmesi içindir.

 

el-Ferra dedi ki: Anlamı şöyledir: Aleyhine azab sözü hak olmuş kimseyi sen mi kurtaracaksın? Anlam birdir.

 

Şöyle de denilmiştir: İfadede hazfedilmiş lafızlar da vardır. Takdiri şöyledir: Hiç aleyhine azab sözü hak olmuş kimse ondan kurtulabilir mi? Bundan sonrası ise yeni bir cümledir.

 

Burada Yüce Allah: "Aleyhine ... hak olmuş" diye buyururken, bir başka yerde: ''Azab sözü hak olmuş" (ez-Zümer, 71) diye buyurmuştur. (Burada hak olmak fiilinin ilkinin sonunda "te" gelmediği halde, ikincisinin sonunda "te" gelmesinin sebebi) şudur: -Burada olduğu gibi- fiil başa gelip onun ile fiilin anlamı ile vasfedilen kelime arasına bir hail (başka lafız veya lafızlar) girecek olursa (burada kelime: "Söz" kelimesi girmiştir) fiilin müzekker gelmesi de, müennes gelmesi de caizdir. üstelik burada (kelime tafzının) müennesliği hakiki değildir, Aksine burada kelime, kelam ve söz Söylemek manasınadır. Yani: "Aleyhine azab sözü hak olmuş kimse mi? .. " demektir,

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Zümer 20

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR