ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

SEBE

54

وَحِيلَ بَيْنَهُمْ وَبَيْنَ مَا يَشْتَهُونَ كَمَا فُعِلَ بِأَشْيَاعِهِم مِّن قَبْلُ إِنَّهُمْ كَانُوا فِي شَكٍّ مُّرِيبٍ

 

54. Daha önceden benzerlerine yapıldığı gibi, onlar ile arzuladıkları -şeyler arasına, bir engel konacaktır. Çünkü onlar endişeye düşüren. bir şüphe içinde idiler.

 

"Daha önceden benzerlerine yapıldığı gibi" buyruğundaki: "Benzerler" kelimesi, (...)'in çoğuludur. Bu da: "Taraftar, benzer" lafzının çoğuludur.

 

"Onlar ile arzuladıkları şeyler arasına bir engel konacaktır" buyruğu ile ilgili açıklamalardan birisi şöyledir: Onlar ile azaptan kurtulmaları arasına bir engel konacaktır. Bir başka açıklamaya göre onlar ile dünyada iken ellerinde bulunup da (şu anda) arzuladıkları mal ve yakınları arasına engel konacaktır.

 

Katade'nin görüşüne göre de anlam şöyledir: Onlar azabı göreceklerinde Yüce Allah'a itaat etmek ve onlara vermiş olduğu emirleri yerine getirmek isteklerinin kabul edilmesini arzu edecekler, fakat bu istekleri ile kendileri arasına engel olunacaktır. Çünkü böyle bir şey dünya hayatında olabilirdi. İşte o vakitte dünya hayatı sona ermiş olacaktır.

 

"Engel kondu" fiilinin aslı: (...) şeklindedir. Burada "vav"ın harekesi "ha" harfine verildikten sonra "ye" harfine dönüştürüldü, sonra da ağırlığı dolayısıyla harekesi hazfedildi.

"Daha önceden" buyruğu, daha önceden geçip gitmiş olan kafir nesiller demektir.

"Çünkü onlar" rasullerin durumu, öldükten sonra diriliş, cennet ve cehennem hakkında, bir başka açıklamaya göre din ve tevhid hakkında -ki anlam birdir- "endişeye düşüren bir şüphe içinde idiler."

 

"Endişeye düşüren" kendisi sebebiyle şüpheye düşülen şey demektir. Mesela: "Adam şüpheye düştü" demektir. "Şüphe eden" demektir. Bunun şüphe ve itham demek olan: (...)'den geldiğini söyleyenler şunu da derler: (...) denilir, nitekim pekiştirici ifade kullanılmak istendiğinde: "Çok hayret edilecek bir şey ve çok güzel bir şiir" demek de buna benzemektedir.

 

SEBE' SURESİNİN SONU

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

35-FATIR SURESİ سورة فاطر

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR