ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

SECDE

21

 

وَلَنُذِيقَنَّهُمْ مِنَ الْعَذَابِ الْأَدْنَى دُونَ الْعَذَابِ الْأَكْبَرِ لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ

 

21. Andolsun ki Biz, onlara -belki dönerler diye- en büyük azaptan önce, yakın azaptan mutlaka tattıracağız.

 

"Andolsun ki Biz onlara ... yakın azaptan mutlaka tattıracağız" buyruğu ile ilgili olarak el-Hasen, Ebu'l-Aliye, ed-Dahhak, Ubeyy b. Ka'b ve İbrahim en-Nehai şöyle demişlerdir: Yakın azabtan kasıt kulların tevbe etmeleri için karşı karşıya kaldıkları dünya musibetleri ve hastalıklarıdır. İbn Abbas da böyle açıklamıştır. Ondan gelen bir başka rivayete göre maksat, suçlara verilen hadler (cezalar)dır.

 

İbn Mes'ud, el-Huseyn b. Ali ve Abdullah b. el-Haris de şöyle demişlerdir: Maksat Bedir günü kılıçla öldürülmektir.

 

Mukatil de şöyle açıklamıştır: Mekke'de leşleri yiyecek hale gelinceye kadar, çektikleri yedi yıllık açlıktır. Mücahid de böyle demiştir.

 

Yine Mücahid'den gelen rivayete göre "yakın azab" kabir azabıdır. el-Bera b. Azib de böyle demiştir.

 

(Hepsi birlikte) şöyle demişlerdir: En büyük azab da kıyamet gününün azabıdır. el-Kuşeyrı de şöyle demektedir: Kabir azabı olduğu dahi söylenmiştir, ancak bu tartışılır. Çünkü Yüce Allah: "Belki dönerler diye" diye buyurmaktadır. (el-Kuşeyrl) dedi ki: Azabı öldürülmek diye yorumlayanlar "belki dönerler diye" buyruğunu, onlardan geri kalanlar dönerler, diye açıklarlar. En büyük azabın cehennem azabı olduğu hususunda görüş ayrılığı yoktur. Ca'fer b. Muhammed'den gelen ve bunun Mehdi'nin kılıç ile çıkmasıdır, şeklindeki rivayeti bundan müstesnadır. En yakın azab ise fiatların yükselmesi demektir.

 

Şöyle de açıklanmıştır: Yüce Allah'ın: "Belki dönerler diye" buyruğu Mücahid ile el-Bera'ya göre belki dönmek isterler ve bunu taleb ederler diye, demektir. Bu da Yüce Allah'ın: ''Artık bizigeri döndür, salih amel işle yelim" (Secde, 12) buyruğunu andırmaktadır.

 

Burada "dönme isteği"ne "dönüş" adının verilmesi tıpkı "namaza kalkmak isteme"nin Yüce Allah'ın: "Namaza kalktığınızda" (Maide, 6) buyruğunda "namaza kalkmak" diye adlandırılmasına benzer. Ayrıca bu görüşün lehine; "Döndürülürler" diye meçhul olarak okuyanların kıraati de delil teşkil etmektedir. Bunu da ez-Zemahşerı zikretmiştir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Secde 22

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR