ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

LUKMAN

33

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمْ وَاخْشَوْا يَوْماً لَّا يَجْزِي وَالِدٌ عَن وَلَدِهِ وَلَا مَوْلُودٌ هُوَ جَازٍ عَن وَالِدِهِ شَيْئاً إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ فَلَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا وَلَا يَغُرَّنَّكُم بِاللَّهِ الْغَرُورُ

 

33. Ey insanlar! Rabbinizden sakının ve babanın oğluna, oğulun babasına hiçbir fayda sağlayamayacağı o günden de korkun. Muhakkak ki Allah'ın vaadi haktır. O halde dünya hayatı sakın sizi aldatmasın. O çok aldatıcı da sakın sizi Allah ile aldatmasın.

 

"Ey insanlar" yani hem kafirler, hem mü'minler "Rabbinizden sakının." O'ndan korkun ve O'nu tevhid edin.

 

"Ve babanın oğluna, oğulun babasına hiçbir fayda sağlamayacağı o günden de korkun" buyruğunda geçen "fayda sağlama"nın anlamına dair açıklamalar daha önceden el-Bakara Suresi'nde (48. ayetin tefsirinde) ve başka yerlerde geçmiş bulunmaktadır.

 

Peygamber (s.a.v.): "Her kimin üç evladı ergenlik çağına erişmeden önce ölürse, -yemin gereği olan kadarı müstesna- ona ateş asla dokunmayacaktır. '' ve: "Her kim bu kız çocuklarından bazıları ile (kız çocuğu olmakla) sınanacak olup da onlara güzellikle muamele edecek olursa, o kızlar onun için cehennem ateşine karşı bir perde teşkil ederler'' diye buyurmuştur. (Buna ne dersiniz?) diye sorulacak olursa, ona cevabımız şu olur: Bu ayet-i kerime ile kastedilen şudur: Hiçbir zaman baba oğlunun günahını yüklenmeyeceği gibi hiçbir evlat da babasının günahını yüklenmeyecektir. Biri diğerinin yerine sorgulanmayacaktır, demektir. Hadis-i şeriflerle kastedilen ise çocukların ölümüne karşı sabır ile kız çocuklarına güzel davranmanın kulu ateş azabından koruduğunu ve çocuğun onu daha erken cennete girmesine sebeb teşkil edeceğini bildirmektedir.

 

"Muhakkak ki Allah'ın vaadi" öldükten sonra diriliş "haktır. O halde dünya hayatı" ziyneti ile ve dünyanın kendisine davet ettiği şeyler ile "sakın sizi aldatmasın." Ona bel bağlayarak, ona meyledip, ahiret için amelde bulunmayı terketmenize sebeb olmasın.

 

"O çok aldatıcı da sakın sizi Allah ile aldatmasın" buyruğunda geçen "elğarur: Çok aldatıcı" lafzını kıraat alimleri genel olarak gerek burada, gerekse de Melaike (Fatır) Süresi'nde (5. ayetler) ve gerekse el-Hadid Süresi'nde (14. ayette) "ğayn" harfini üstün olarak okumuşlardır. Mücahid ve başkalarının görüşüne göre bundan kasıt şeytandır. İnsanları aldatan dünya ile ilgili vaadlerle onları kandırıp, ahireti unutturarak oyalayan odur. en-Nisa Süresi'nde de: "Onlara vaadlerde bulunur, olmayacak kuruntulara düşürür" (en-Nisa, 120) diye buyurulmaktadır.

 

Simak b. Harb, Ebu Hayve ve İbn es-Sümeyka ise "ğayn" harfini ötreli okumuştur. Bu da "siz aldanmayınız" demektir. Sanki: "Aldandı, aldanır, aldanmak"tan masdarı gibidir.

 

Said b. Cübeyr der ki: Bu, kişinin masiyet işlemekle birlikte günahlarının bağışlanmasını temenni etmesidir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Lukman 34

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR