ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

FURKAN

70

إِلَّا مَن تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ عَمَلاً صَالِحاً فَأُوْلَئِكَ يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ وَكَانَ اللَّهُ غَفُوراً رَّحِيماً

 

70. Ancak tevbe eden, iman eden ve salih amel işleyenler müstesna. İşte Allah, bunların günahlarını sevaba değiştirir. Allah mağfiret edicidir, rahmet edicidir.

 

"Ancak tevbe eden, iman eden ve salih amel işleyenler müstesna." Bu buyrukta sözü geçen istisnanın kafir ve zinakar hakkında söz konusu olduğu hususunda ilim adamları arasında görüş ayrılığı yoktur. Ancak daha önceden Nisa Suresi'nde (93. ayet, 7. başlıkta) geçtiği üzere müslüman olup katil olan kimseler hakkında farklı kanaatlere sahiptirler. el-Maide Suresi'nde (84. ayet, 16. başlıkta) da yeminden istisna yapmak (inşaallah demek) hususunda aradan zaman fasılası geçmesinin cevazı hususunda da açıklamalar geçmiş bulunmaktadır ki; bu da İbn Abbas'ın görüşüdür. İbn Abbas bu görüşüne de bu ayeti delil göstermiştir.

 

"İşte Allah bunların günahlarını, sevaba değiştirir" buyruğu ile ilgili olarak en-Nehhas şöyle demektedir: Bu hususta yapılmış en güzel açıklamalardan birisi şudur: Böyle bir durumda kafir yerine mü'min, günahkar yerine itaatkar yazılır.

 

Mücahid ve ed-Dahhak dediler ki: Allah, onlara şirk yerine imanı verir. Buna yakın bir açıklama el-Hasen'den rivayet edilmiştir. el-Hasen dedi ki: Bazıları bu değiştirmenin ahirette olacağını söylemiş iseler de durum böyle değildir. Değiştirme dünyada olacaktır.

Yüce Allah onlara şirk yerine imanı, şüphe yerine ihlası, hayasızlık yerine namus ve iffetlerini korumayı ihsan eder.

 

ez-Zeccac dedi ki: Bu kötülüğün yerine iyiliği yazmak suretiyle değil, bunun yerine kötülüğün yerine tevbeyi ve tevbe ile birlikte de iyiliği yazmak suretiyle olur. Ebu Zerr, Peygamber (s.a.v.)'dan: "Kötülükler, iyiliklerle değiştirilir." dediğini rivayet etmektedir. Bu anlamda bir rivayet Selman-ı Farisi, Said b. Cübeyr ve başkalarından da gelmiştir.

Ebu Hureyre dedi ki: Bu ahirette iyilikleri, kötülüklerinden daha fazla olan kimseler hakkındadır. Yüce Allah, onların kötülüklerini iyiliklere dönüştürecektir. Rivayet edilen haberde de Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Bir takım kimseler keşke çokça (küçük) günah işlemiş olsalardı diye temenni edeceklerdir." Bunlar kimlerdir? diye sorulunca: "Bunlar Allah'ın kötülüklerini, iyiliklere değiştireceği kimselerdir" diye buyurmuştur. Bunu Ebu Hureyre, Peygamber (s.a.v.)'dan rivayet etmiştir. es-Sa'lebi ve el-Kuşeyri zikretmişlerdir.

 

Bir diğer açıklamaya göre buradaki değiştirme mağfirete nail olmaktan ibarettir. Yani, Yüce Allah, onların bu günahlarını bağışlayacaktır. Onların günahlarını iyiliklere dönüştürmek şeklinde olmayacaktır.

 

Derim ki: Kulun tevbesi sahih olduğu takdirde, kötülüğün yerine Allah'ın iyilik koyması, O'nun lütfu, keremi açısından uzak bir ihtimal olarak görülemez. Peygamber (s.a.v.)'da Muaz (r.a)'a: "Sen kötülüğün arkasından iyiliği yetiştir ki, onu silsin ve insanlara karşı da güzel bir ahlak ile davran" diye buyurmuştur.

 

Müslim'in, Sahih'inde de Ebu Zerr (r.a)'ın şöyle dediği kaydedilmektedir:

Rasulullah (s.a.v.) buyurdu ki: "Ben cennet ehli arasında cennete en son girecek kimseyi de, cehennem ateşinden en son çıkacak kimseyi de biliyorum.

 

O şöyle bir adamdır: Kıyamet gününde getirilir, küçük günahlarını ona sununuz, büyüklerini de üzerinden kaldırınız denilir. Ona küçük günahları sunulur ve filan filan günü şunu şunu işledin, filan filan günü de şunu ve şunu işledin denilir. O da evet, der. İnkar edebilecek gücü kendisinde bulamaz. Diğer taraftan büyük günahlarının da kendisine sunulacağından korkarken, kendisine: Herbir günahının yerine bir tane iyilik verilecektir, denilir. Bu sefer Rabbim ben burada görmediğim daha başka bir takım işler de işledim" diyecek. Andolsun Rasulullah (s.a.v.)'in küçük azı dişleri görülünceye kadar güldüğünü gördüm.

 

Ebu Tavil de şöyle demiş: Ey Allah'ın Rasulü! Bütün günahları işlemiş ve hiçbir günahı terketmemiş, aynı zamanda bu kişi kesinti (harac) almadık ne hacce, ne de dacce  bırakmamış? Böyle birisinin tevbesi kabul olur mu? Peygamber (s.a.v.) ona: "Sen müslüman oldun mu?" diye sorar. Der ki: Ben Allah'tan başka hiçbir ilah olmadığına, bir ve tek olduğuna, ortağının bulunmadığına, senin de Allah'ın kulu ve rasulü olduğuna şahitlik ederim deyince, Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Evet, hayırlı şeyleri yaparsın, kötülükleri terkedersin. Allah bütün bunları hayırlı şeyler kılar." Adam yine sorar: Ahitleri bozmamı, günahlarımı da mı ey Allah'ın peygamberi? Peygamber: "Evet" diye buyurur. Bu sefer Ebu Tavıl: Allahu ekber diye seslendi ve gözden kayboluncaya kadar bu sözlerini tekrar edip durdu. Bunu da es-Sa'lebi zikretmiştir.

 

Mübeşşir b. Ubeyd -ki bu kişi nahiv ve Arapçayı iyi bilen birisi idi.- dedi ki: Burada "el-hacce" hacılardan, hacca gitmek üzere yola koyulduklarında alınandır. "ed-Dacce" de geri döndüklerinde onlardan alınandır.

 

"Allah mağfiret edicidir, rahmet edicidir. "

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Furkan 71

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR