ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

MU’MİNUN

72

 

أَمْ تَسْأَلُهُمْ خَرْجاً فَخَرَاجُ رَبِّكَ خَيْرٌ وَهُوَ خَيْرُ الرَّازِقِينَ

 

72. Yoksa sen onlardan ücret mi istersin? Rabbinin verdiği rızık daha hayırlıdır ve O, rızık verenlerin en hayırlısıdır.

 

"Yoksa sen onlardan ücret mi istersin?" Onlara getirdiğin risalet karşılığında bir ücret mi istiyorsun? Bu açıklamayı el-Hasen ve başkaları yapmıştır.

 

"Rabbinin verdiği rızık daha hayırlıdır." Hamza, el-Kisai, el-A'meş ve Yahya b. Vessab "ücret" lafzını (...) şeklinde "elif" ile okumuşlardır, diğerleri ise "elif"siz okumuşlardır.

"Rızık" (anlamını verdiğimiz) lafzını da hepsi "elif" ile: (...) şeklinde okurken, İbn Amir ile Ebu Hayve "elif"siz okumuşlardır. Manası da sen onlardan bir rızık mı istersin? Rabbinin rızkı hayırlıdır, şeklindedir.

 

"Ve O, rızık verenlerin en hayırlısıdır." Yani hiç kimse O'nun verdiği rızık gibi, rızık verme kudretine sahip değildir. Kimse O'nun ihsan ettiği nimetin benzerini ihsan edemez.

 

Şöyle de açıklanmıştır: Allah'ın sana kendisine itaat ve yoluna davet etmen sebebiyle vereceği ecir ve mükafat dünya malından daha hayırlıdır. Çünkü onlar sana Kureyş'in en zengin adamı oluncaya kadar mallarını vermeyi teklif ettiler. Ancak sen onların bu tekliflerini kabul etmedin. Bu anlamdaki bir açıklamayı el-Hasen yapmıştır.

 

(Ayet-i kerimede kullanılan): "Harc ve harac (mealde; ücret ve rızık)" kelimeleri aynı manadadır, ancak ifadede farklılık daha güzeldir. Bu açıklamayı da el-Ahfeş yapmıştır.

 

Ebu Hatim der ki: Harc ön görülen mükafat, harac ise bağış demektir. el-Müberred de: Harc mastar, harac ise isimdir, demektedir.

 

en-Nadr b. Şumeyl der ki: Ben Ebu Amr b. el-A'la'ya harc ile harac arasında ne fark vardır? diye sordum. Şu cevabı verdi: Harac senin ödemen gereken şeydir, harc ise bağışladığın şeydir. Yine ondan nakledildiğine göre harc kişilerin boyun borcudur, harac ise yerin borcudur. Birincisini es-Sa'lebi, ikincisini de el-Maverdi zikretmiştir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Mu’minun 73-74

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR