ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

MU’MİNUN

29

 

وَقُل رَّبِّ أَنزِلْنِي مُنزَلاً مُّبَارَكاً وَأَنتَ خَيْرُ الْمُنزِلِينَ

 

29. "Ve De ki: Rabbim beni mübarek bir yere indir. Sen indirenlerin en hayırlısısın. "

 

"Ve de ki: Rabbim beni mübarek biryere indir" buyruğunda; "İndirilen yer" kelimesi genel olarak "mim" harfi ötreli, "ze" harfi de üstün olarak; "İndirmek" mastarından gelmektedir. Sen, beni mübarek bir şekilde indir anlamındadır. Zirr b. Hubeyş ve Ebu Bekir, Asım ile el-Mufaddal'dan bu kelimeyi "mim" harfini üstün, "ze" harfini esreli olarak, yer anlamında okumuşlardır ki, buna göre sen beni mübarek olan bir yere indir, demektir.

 

el-Cevheri der ki: Bu kelime "mim" ve "ze" harfi üstün olarak kullanılırsa; iniş ve bir yere konaklamak manasına gelir. Buna göre; (...): ile (...) aynı manada olmak üzere, "inmek, iniş" demektir. Şair de şöyle demektedir: "Bu diyar ve deve sana inişlerini hatırlattı diye, Sen de ağladın ve göz yaşların ardı arkasına yuvarlanmaktadır."

 

Burada mastar olduğu için "İniş" kelimesi nasb edilmiştir.

 

(...) ile (...) aynı anlamda (indirdi, inmesini sağladı)dır. Tenzil ise tertib demektir. İbn Abbas ve Mücahid dedi ki: Bu gemiden iniş halindedir. Yüce Allah'ın: "Bizim katımızdan selametle in, sana ve seninle beraber bulunan ümmetlere de hayır ve bereketler olsun" (Hud, 48) buyruğunu andırmaktadır. Bu sözleri, gemiye bindiği vakit söylemesi emredildiği de söylenmiştir. Buna göre Yüce Allah'ın "mübarek" buyruğu selametle ve kurtuluşa ermiş olarak in, anlamına gelir.

 

Derim ki: Özetle ayet-i kerimede Yüce Allah kullarına bindikleri yahut indikleri vakit bu duayı yapmalarını öğretmektedir. Hatta evlerine girip selam verdikleri vakit böyle demelidirler. Ali (r.a)dan rivayet edildiğine göre o mescide girdiği sırada: "Rabbim beni mübarek bir yere indir. Sen indirenlerin en hayırlısısın" dermiş.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Mu’minun 30

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR