ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

HAC

55

وَلَا يَزَالُ الَّذِينَ كَفَرُوا فِي مِرْيَةٍ مِّنْهُ حَتَّى تَأْتِيَهُمُ السَّاعَةُ بَغْتَةً أَوْ يَأْتِيَهُمْ عَذَابُ يَوْمٍ عَقِيمٍ

 

55. Kendilerine ansızın kıyamet gelinceye dek yahut kendilerine akim bir günün azabı gelinceye kadar, kafirler ondan yana şüphe içinde kalmaya devam edeceklerdir.

 

"Kendilerine ansızın kıyamet gelinceye dek yahut kendilerine akim bir günün azabı gelinceye kadar, kafirler ondan yana"

 

İbn Cüreyc'e göre Kur'an'dan yana, başkalarına göre ise dosdoğru yol demek olan dinden yana "şüphe içinde kalmaya devam edeceklerdir." Bir açıklamaya göre de:

 

Şeytanın, Muhammed (s.a.v.) dili ile bıraktıklarından yana şüphe içinde kalmaya devam edeceklerdir, demektir. Onlar: Ne diye önce putlardan iyilikle söz etti, sonra da bundan geri döndü, demeye devam edeceklerdir.

 

Ebu Abdu'r-Rahman es-Sülemı: "Şüphe içinde" buyruğunu "mim" harfini ötreli olarak (...) diye okumuştur. Ancak esreli okuyuş daha çok bilinendir, bunu da en-Nehhas zikretmiştir.

"Akim bir gün"ü ed-Dahhak: Gecesi olmayan bir gün olan kıyamet gününün azabı diye açıklamıştır. en-Nehhas da şöyle demektedir: Kıyamet gününe akım (kısır) denilmesinin sebebi, akabinde benzeri bir gün gelmeyeceğinden dolayıdır. ed-Dahhak'ın açıklaması da bu anlamdadır. "el-Akim" sözlükte çocuğu olmayan kimse hakkında kullanılır. Çocuk ebeveynin semeresi olduğundan, günler de önce ve sonra, ardı arkasına geldiğinden dolayı, sonradan gelişi evlat sahibi olmaya benzetmiştir. Bu günün ardından bir gün gelmeyeceğinden dolayı, bu gün "akim" olmakla nitelendirilmiştir.

 

İbn Abbas, Mücahid ve Katade derler ki: Burada kastedilen Bedir günü azabıdır. Akim de benzersiz büyüklükte demektir, çünkü melekler bu günde savaşmışlardır.

İbn Cüreyc der ki: Çünkü bu günde kendilerine geceye kadar mühlet verilmedi. Akşamdan önce öldürüldüler, o bakımdan bu gün onlar için gecesi olmayan bir gündüz oldu.

 

Aynı şekilde ed-Dahhak'ın açıklamasına göre de bu gün, kıyamet günü demek olur. Çünkü kıyamet gününün de gecesi olmayacaktır. Bir açıklamaya göre: Bu günde şefkat ve rahmet olmayacağından ve hayırların her türlüsünden mahrum (kısır) olacağı itibariyle bu isim verilmiştir. Yüce Allah'ın: "Hani onların üzerine akim rüzgarıgöndermişlik." (ez-Zariyat, 41) yani hayırsız ve yağmur da, rahmet de getirmeyen rüzgarı göndermiştik, buyruğu da bu kabildendir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Hac 56-57

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR