ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

HAC

39

 

أُذِنَ لِلَّذِينَ يُقَاتَلُونَ بِأَنَّهُمْ ظُلِمُوا وَإِنَّ اللَّهَ عَلَى نَصْرِهِمْ لَقَدِيرٌ

 

39. Kendileri ile savaşılanlara zulme uğradıkları için (savaşmaya) izin verildi. Allah onlara yardım etmeye elbette kadirdir.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı iki başlık halinde sunacağız:

 

1- Savaş İzni:

2- Mübah Kılmak da Şer'i Hükümlerdendir:

 

1- Savaş İzni:

 

Yüce Allah'ın: "Kendileri ile savaşılanlara ... izin verildi" buyruğu ile ilgili bir açıklamaya göre: Bu buyruk Yüce Allah'ın: "Muhakkak Allah mü'minleri savunur" buyruğunu beyan etmektedir. Yani onlara savaşmayı mübah kılmak, onlara yardım etmek suretiyle kafirlerin başlarına açtıkları musibetlere karşı onları savunur. Bu buyrukta hazfedilmiş kelimeler vardır: Savaşabilecek durumda olanlara savaşmaya izin verilmiştir, demektir. Bunun hazfedilmesine sebep ifadenin hazfedilen ifadelere delalet etmesidir.

 

ed-Dahhak dedi ki: Resulullah (s.a.v.)'in ashabı Mekke'de kafirler kendilerine eziyet ve işkence ettikleri için kafirlerle savaşmak için izin istediler. Yüce Allah da: "Çünkü Allah hainlik ve nankörlük edenlerin hiçbirini sevmez" buyruğunu indirdi. Hicret ettikten sonra da: "Kendileri ile savaş ılanlara zulme uğradıkları için izin verildi" ayeti nazil oldu. İşte bu buyruk, Kur'an-ı Kerim'de yer alan yüz çevirmek, terketmek ve affedip, bağışlamak emirlerinin hepsini neshetmektedir. Savaş hakkında nazil olmuş ilk ayet-i kerimede budur.

 

İbn Abbas ve İbn Cübeyr derler ki: Bu ayet-i kerime Resulullah (s.a.v.)ın Medine'ye hicret etmesinden sonra nazil olmuştur. Nesai ve Tirmizi'nin İbn Abbas'tan rivayetlerine göre o şöyle demiştir: Peygamber (s.a.v.) Mekke'den çıkartılınca Ebu Bekir: Peygamberlerini çıkarttılar, mutlaka helak edileceklerdir, dedi. Bunun üzerine Yüce Allah da: "Kendileri ile savaşılanlara zulme uğradıkları için izin verildi. Allah onlara yardım etmeye elbette kadirdir" buyruğunu indirdi. Ebu Bekir de dedi ki: Bunun üzerine anladım ki artık savaş olacaktır. (Tirmizi:) dedi ki: Bu hasen bir hadistir. Ayrıca bunu birden çok kişi Süfyan'dan, o el-A'meş'ten, o Müslim el-Batin'den, o Said b. Cübeyr'den mürsel olarak rivayet etmiş ve bu rivayette: "İbn Abbas'tan" kaydı zikredilmemiştir. 

 

2- Mübah Kılmak da Şer'i Hükümlerdendir:

 

Bu ayet-i kerimede-Mutezile'nin kanaatinin aksine- mübah kılmanın şer'i hükümlerden olduğuna dair bir delil vardır. Çünkü Yüce Allah'ın: "İzin verildi" buyruğu, mübah kılındı, anlamındadır. Bu da sözlükte yasak olan herbir şeyin mübah kılınması manasına kullanılmıştır. Bu anlamdaki açıklamalar daha önceden el-Bakara Suresi'nde ve başka yerlerde geçmiş bulunmaktadır.

 

"İzin verildi" anlamındaki buyruk, hemzenin (ötre yerine) üstün okunmasıyla: "Izin verdi" şeklinde de okunmuştur ki, Allah izin verdi demektir.

 

"Kendileri ile savaşılanlara" anlamındaki buyrukta "te" harfi esreli olarak; (...) şeklinde "düşmanlarıyla savaşanlara" diye okunmuştur, "te" harfi üstün olarak da okunmuştur. Yani müşriklerin kendileriyle savaştıkları kimseler demek olup, bunlar da mü'minlerdir. İşte bundan dolayı "zulme uğradıkları için" denilmiştir. Bu da onların yurtlarından çıkartıldıkları anlamındadır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Hac 40

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR