ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

TA-HA

46

 

قَالَ لَا تَخَافَا إِنَّنِي مَعَكُمَا أَسْمَعُ وَأَرَى

 

46. Buyurdu ki: "Korkmayın! çünkü Ben sizinle beraberim. İşitir ve görürüm."

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı iki başlık halinde sunacağız:

 

1- Korkmak Fıtridir:

2- Allah'ın Beraberliği:

 

1- Korkmak Fıtridir:

 

ilim adamları dedi ki: Onların da sair insanlarda olduğu gibi kendileri adına korkmaları üzerine, Yüce Allah kendilerine Firavun'un da, kavminin de onlara eziyet verme imkanı bulamayacağını haber verdi, öğretti.

 

Bu ayet-i kerime, ben korkmam diyenlerin kanaatlerini reddetmektedir.

Düşmanlardan korkmak Yüce Allah'ın peygamberlerinin, velilerinin -kendisini bilip ona güvenmelerine rağmen- bir sünnetidir.

 

Hasan-ı Basri'nin -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- kendisine Amir b. Abdullah hakkında haber verene söylediği sözleri gerçekten güzeldir. Bu kişiye göre Amir b. Abdullah arkadaşları ile birlikte Şam yolunda bir suyun kenarında konaklamışlar. Arslan gelip onlarla suyun arasında durmuş. Amir suya kadar gitmiş, ihtiyacı olan suyu almış. Kendisine: Kendini tehlikeye attın, denilince şöyle demiş: Kılıç ve mızrakların karnıma teker teker saplanmaları Yüce Allah'ın benim kendisinden başka bir şeyden korktuğumu bilmesinden daha sevdiğim bir iştir. Bunu duyan Hasan-ı Basri şöyle demiş: Amir'den daha hayırlı olanlar korkmuş, Musa (a.s) haber getiren kişi kendisine: "İleri gelenler seni öldürmek için hakkında danışıyorlar. Çık git, muhakkak ben sana öğüt verenlerdenim" deyince korku ile etrafı gözeterek o şehirden çıkıp: "Rabbim, beni zalimler topluluğundan kurtar. "(el-Kasas, 20) demişti. Yine onun hakkında şöyle buyurulmaktadır: ''Nihayet şehirde korku ile gözetleyerek sabahı etti. "(el-Kasas, 18) Bu buyruklarda korktuğunu gördüğümüz gibi; sihirbazlar da iplerini ve sopalarını yere bıraktıkları hali anlatırken: "Musa içten içe bir korkuya kapıldı. Biz ona: Korkma dedik, çünkü üstüngelecek olan sensin. "(Ta-Ha, 67-68) diye buyurmaktadır.

 

Derim ki: Peygamber (s.a.v.)ın Medine çevresinde müslümanları ve mallarını korumak maksadıyla Hendeği kazması da bu kabildendir. Halbuki o hiçbir kimsenin ulaşamayacağı seviyede Rabbine tevekkül eden ve O'na güvenen kimse idi. Diğer taraftan herkesin de bildiği gibi; onun ashabı kendi yurtlarını bırakıp bir sefer Habeşistan'a, bir başka sefer Medine'ye göç ettiler. Çünkü Mekke müşriklerinin kendilerine zarar vereceğinden korkuyorlardı. Kendilerine yapacakları işkencelerle dinleri sebebiyle azaba uğratılmaktan korktukları için kaçıyorlardı.

 

Ömer (r.a.) da Esma binti Umeys'e: Biz sizden önce hicret ettik. O bakımdan sizden daha çok Resulullah (s.a.v.)a yakın olmaya hak sahibiyiz deyince, Esma binti Umeys şu cevabı vermişti: Doğruyu söylemedin ey Ömer, asla. Allah'a yemin ederiz, sizler Resulullah (s.a.v.) ile birlikte idiniz. O aranızdaki açları yedirir, cahillerinize öğüt verirdi. Biz ise Habeşistan'da bizimle akrabalıkları bulunmayan, bize uzak, (dinlerini) buğz ettiğimiz bir diyarda -yahut bir yerde- bulunuyorduk. Bu ise Allah ve Rasülü uğrunda idi. Allah'a yemin ederim, senin bu söylediklerini Rasülullah'a nakletmedikçe ne bir yemek yiyeceğim, ne de bir şey içeceğim. Biz orada eziyetler görüyorduk ve korkuyor idik. .. Hadisi uzun uzadıya Müslim rivayet etmektedir.

 

İlim adamları der ki: Yüce Allah'ın Ademoğullarının nefislerinde yaratmış olduğu tabiatın dışında, kendisi hakkında haber veren kimseler yalancıdırlar. Yüce Allah insanın tabiatına kendisine zarar ve acı verecek yahut telef edecek şeylerden kaçmayı yerleştirmiştir.

 

Yine dediler ki: Düz bir arazide saldırgan ve yırtıcı bir hayvandan kendisini savunacak kılıç, mızrak, ok, yay ve buna benzer hiçbir silahı bulunmayan kimseye bu halinden daha zararlı hiçbir şey yoktur.

 

2- Allah'ın Beraberliği:

 

"Çünkü Ben sizinle beraberim" yardımım, desteğim ve Firavun'a kadir oluşumla beraberim demektir. Bu bir kimsenin emir tarafından himaye edilişini anlatmak istediği zaman: Emir filan kişi ile birliktedir, demeye benzer.

 

"İşitir ve görürüm" yani hiçbir gizli şeyin dahi kendisinden gizli ve saklı kalmayacağını ve herşeyi bilip, idrak ettiğini anlatmaktan ibarettir. Alemlerin Rabbi Allah'ın Şanı ne yücedir!

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Ta-Ha 47-50

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR