ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

İSRA

88

قُل لَّئِنِ اجْتَمَعَتِ الإِنسُ وَالْجِنُّ عَلَى أَن يَأْتُواْ بِمِثْلِ هَـذَا الْقُرْآنِ لاَ يَأْتُونَ بِمِثْلِهِ وَلَوْ كَانَ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ ظَهِيراً

 

88. De ki: "Andolsun, bu Kur'an'ın bir benzerini getirmek için insanlar ve cinler bir araya toplansalar, birbirine yardımcı olsalar dahi yine benzerini getiremezler."

 

Yani, şairlerin bir beyit şiir üzerinde yardımlaşarak onu düzelttikleri gibi birbirlerine yardım ve destek olsalar dahi bunu yapamazlar.

 

Ayet-i kerime, kafirlerin: Dileseydik biz de bunun gibi bir söz söylerdik, demeleri üzerine inmiş ve Yüce Allah da böylelikle onları yalanlamıştır.

 

Kitabın baş taraflarında (Mukaddime, Kur'an icazı ile ilgili bahis) Kur'an i'cazına dair açıklamalar geçmiş bulunmaktadır. Yüce Allah'a hamd olsun.

 

"Yine benzerini getiremezler" buyruğu "Andolsun eğer" lafzındaki yeminin cevabıdır. (Bu fiil) şart kastı ile cezm edilmiş de olabilir. Şair şöyle demektedir: "Bugün sana anlatılanlar, andolsun ki, eğer doğru iseler Sen de oldukça sıcak bir günde güneşe karşı açıkta dur."

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

İsra 89

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR