ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

İSRA

61

/

62

وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلآئِكَةِ اسْجُدُواْ لآدَمَ فَسَجَدُواْ إَلاَّ إِبْلِيسَ قَالَ أَأَسْجُدُ لِمَنْ خَلَقْتَ طِيناً {61}

 

 قَالَ أَرَأَيْتَكَ هَـذَا الَّذِي كَرَّمْتَ عَلَيَّ لَئِنْ أَخَّرْتَنِ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ لأَحْتَنِكَنَّ

ذُرِّيَّتَهُ إَلاَّ قَلِيلاً {62}

 

61. Hani Biz meleklere: "Adem'e secde edin" demiştik. onlar da -İblis müstesna- secde etmişlerdi. "Ben, bir çamur olarak yarattığın kişiye secde eder miyim?" demişti.

62. "Benden şerefli kıldığın şu kişi var ya! Eğer beni kıyamet gününe kadar geciktirirsen, onun soyunu -pek azı müstesna olmak üzere- mutlaka emrim altına alırım" demişti.

 

Şeytanın insanın düşmanı olduğundan daha önceden söz edilmiş idi.

 

Burada söz Adem'e gelerek: "Hani Biz meleklere: Adem'e secde edin, demiştik" diye buyurulmaktadır. Yani, sen müşriklerin sapıklıkta devam etmeleri, Rabblerine karşı azgınlık etmeleri, İblis'in, Rabbine isyan edip secde etmeyi kabul etmeyişini ve o söylediği sözlerini de hatırla. Söylediği sözler ise Yüce Allah'ın: "İblis müstesna secde etmişlerdi. Ben, bir çamur olarak" yani çamurdan "yarattığın kişiye secde eder miyim, demişti" buyruklarında dile getirilmektedir. Bu soru inkari bir istifhamdır. Hz. Adem'in yaratılışı ile ilgili yeterli açıklamalar, bundan önce el-Bakara Suresi (31. ayet) ile el-En'am Süresi'nde 11 ve 12. ayetlerde) geçmiş bulunmaktadır.

 

İblis dedi ki: "Benden şerefli" yani, üstün "kıldığın şu kişi var ya." Çünkü İblis, ateş cevherinin, çamur cevherinden daha hayırlı olduğu görüşüne sahipti. Ancak o, cevherlerin esas etibariyle birbirinin dengi olduğunu bilmiyordu. Buna dair açıklamalar daha önceden el-A'raf Süresi'nde (12. ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır.

 

"İkram: Şerefli kılmak"; övülen herşeyi kuşatıcı bir isimdir. Buyrukta hazf edilmiş ifadeler olup takdiri şöyledir: Benden daha şerefli kılmış olduğun şu varlık hakkında bana haber ver. Sen beni ateşten, onu çamurdan yaratmışken ne diye onu benden üstün kıldın? Buradaki bu ifadelerin hazf edilmesi, işitenin bunları bildiğinden dolayıdır. Hazf edilmiş ifadelerin takdirine ihtiyaç olmadığı da söylenmiştir. Yani: Şu benden üstün kıldığın kişi var ya, hiç şüphesiz ben ona şunları şunları yapacağım, anlamındadır.

 

"Mutlaka emrim altına alırım" ifadesi, İbn Abbas'ın açıklamasına göre, mutlaka ben onların üzerine egemenlik kuracağım, demektir. elFerra da böyle açıklamıştır. Mücahid ise, ben onları çepeçevre kuşatacak, avucumun içine alacağım, diye açıklamıştır. İbn Zeyd, onları saptıracağım, demiştir. Bu açıklamalar anlam itibariyle birbirine yakındır. Yani, azdırmak ve saptırmak suretiyle onun soyundan gelecek olanları kökten imha edeceğim, onları önüme katıp sürükleyeceğim. Araplardan da "çekirgelerin, ekinin tamamını yiyip bitirmeleri halini anlatmak için" -aynı kökten olmak üzere-: (...) tabirini kullandıkları rivayet edilmektedir.

 

Anlamın, şöyle olduğu da söylenmiştir: Hiç şüphesiz ben onları dilediğim tarafa sürükleyeceğim ve istediğim şekilde onları arkamdan çekip götüreceğim. Bu da Arapların; "Atın ağzına yuları takıp çektim, çekerim" tabirinden alınmıştır. (...) da aynı anlamdadır. Birinci açıklama da buna yakındır. Çünkü çekirgeler ekinlerin üzerine hanekleriyle (çeneleriyle) yürürler ve zarar verirler. Şair de şöyle demiştir: "Ben sana bizi çokça zarara sokup sıkıntıdan Sıkıntıya düşüren ve zayıf koyan, Mallarımızı ne varsa hepsini alıp götüren ve bütünüyle yok eden bir (geçirdiğimiz) yıldan şikayet ediyorum."

 

"Pek azı müstesna" Yani, benim şerrimden korunanlar müstesna. Bunlar ise Yüce Allah'ın: "Muhakkak Benim kullarım üzerinde senin hiç bir tasal lutun olmaz"(el-Hicr, 42) buyruğunda sözünü ettiği kimselerdir. İblis bunu zannına binaen söylemişti. Nitekim Yüce Allah: "Andolsun, ıblis onların aleyhindeki zannını gerçekleştirmişti" (Sebe, 20) diye buyurmaktadır. Yahut da o bunu beşerin tabiatı gereği onlarda birtakım arzu ve isteklerin de yerleştirileceğini bildiği için ya da bunu meleklerin: "Sen orada fesat çıkartacak bir kimseyi mi yaratacaksın?" (el-Bakara, 30) sözlerine bina en de söylemiş olabilir.

el-Hasen der ki: İblis'in böyle bir zanna sahip olması, Adem (a.s)'a vesvesesini telkin ettiğinde, (karşı durmak konusunda) her hangi bir azmini görmemiş olmasından dolayıdır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

İsra 63

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR