ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

İSRA

46

وَجَعَلْنَا عَلَى قُلُوبِهِمْ أَكِنَّةً أَن يَفْقَهُوهُ وَفِي آذَانِهِمْ وَقْراً وَإِذَا ذَكَرْتَ رَبَّكَ فِي الْقُرْآنِ وَحْدَهُ وَلَّوْاْ عَلَى أَدْبَارِهِمْ نُفُوراً

 

46. Onların kalpleri üzerine onu iyice anlamalarına engel perdeler gerer, kulaklarına da bir ağırlık veririz. Kur'an'da Rabbini bir tek olarak zikrettiğin vakit nefretle arkalarına döner, giderler.

 

"Onların kalpleri üzerine ... perdeler gerer" buyruğundaki: "Perdeler" kelimesi, (...)'ın çoğulu olup bir şeyi örten şeye denilir ki, buna dair açıklamalar bundan önce el-En'am Süresi'nde (25. Ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır.

 

"Onu iyice anlamalarına engel" buyruğu, "Onu anlamasınlar diye" anlamındadır. Ya da onu anlamalarını uygun görmediğimiz için anlamındadır. Bu da ondaki emir, nehiy, hikmet ve manaları anlamasınlar diye, demektir. Bu buyruk, Kaderiye'nin görüşünü reddetmektedir.

"Kulaklarına da bir ağırlık veririz." Bir sağırlık ve bir ağırlık demek olup, ifadede hafz edilmiş kelimeler de vardır ki, "onu işitmelerine engel olarak kulaklarına ... " demektir.

"Kur'an'da Rabbini bir tek olarak zikrettiğin vakit." Yani, sen Kur'an okurken Allah'tan başka ilah yoktur, dediğinde "nefretle arkalarına döner giderler." Ebu'l-Cevza Evs b. Abdullah dedi ki: Şeytanı, kalpten "la ilahe illallah" demekten daha çok kovan başka bir şey yoktur. Sonra da Yüce Allah'ın:

 

"Kur'an'da Rabbini bir tek olarak zikrettiğin vakit nefretle arkalarına döner giderler" buyruğunu okudu.

 

Ali b. el-Hüseyn de: Bu, onun "Bismillahirrahmanirrahim" demesidir, demektedir. Bu sözü önceden Besmele bahsinde de geçmiş bulunmaktadır.

 

"Nefretle arkalarına döner giderler" buyruğu ile müşriklerin kastedildiği söylendiği gibi, şeytanların kastedildiği de söylenmiştir.

 

"Nefretle ... giderler" kelimesi "Nefretle gider" kelimesinin çoğuludur. "Şuhud" kelimesinin şahidin çoğulu, "kuud" kelimesinin de "kaa'id" yani oturan kelimesinin çoğulu olduğu gibi.

 

Bu kelime hal olarak nasb edilmiştir. Bununla birlikte bunun aynı kökünden gelmemekle birlikte fiilin te'kid edici mastarı (mef'ul-i mutlakı) olması da mümkündür. Çünkü Yüce Allah'ın: "Arkalarına dönerler" buyruğu zaten; "Uzaklaşıp gittiler" ile aynı anlamdadır. Bu durumda buyruk; (...): Nefretle arkalarına döner giderler, demek olur.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

İsra 47

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR