ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

NAHL

127

/

128

 

وَاصْبِرْ وَمَا صَبْرُكَ إِلاَّ بِاللّهِ وَلاَ تَحْزَنْ عَلَيْهِمْ وَلاَ تَكُ فِي ضَيْقٍ مِّمَّا يَمْكُرُونَ {127}

 

 إِنَّ اللّهَ مَعَ الَّذِينَ اتَّقَواْ وَّالَّذِينَ هُم مُّحْسِنُونَ {128}

 

127. Sabret, senin sabrın ancak Allah iledir. onlar için üzülme. Kurmakta oldukları tuzaklardan dolayı da sıkıntıya düşme.

128. Çünkü Allah sakınanlarla ve daima iyi davrananlarla beraberdir.

 

Bu buyruklara dair açıklamalarımızı bir başlık halinde sunacağız:

 

Allah ile Sabır ve Müşriklerin Yaptıklarına Aldırmamak:

 

İbn Zeyd der ki: Bu buyruk savaş emri ile nesh olmuştur. İnsanların çoğunluğu, bu buyruğun muhkem olduğu görüşündedir. Yani, onların yaptıkları müslenin benzeri müsle ile cezalandırmaktan vazgeçip affetmek suretiyle sabret. "Onlar için" Uhud'da öldürülenler için "üzülme!" Çünkü onlar Allah'ın rahmetine kavuşmuş bulunuyorlar.

 

"Kurmakta oldukları tuzaklardan dolayı da sıkıntıya düşme" buyruğundaki (...): Sıkıntı" kelimesi, (...)'in çoğuludur. Şair şöyle demektedir: "Darlıkları üzerimizden açtı ve rahatlatıp genişletti."

 

Cumhur, bu kelimenin "dat" harfini üstün okumuştur. İbn Kesir ise "dat" harfini esreli okumuştur. Bu kıraat Nafi'den de rivayet edilmiştir. Ancak, bu rivayet edenlerin bir yanlışlığıdır. Kimi dilciler de şöyle demiştir: "Dat" harfinin esreli ve üstün okunuşu mastar olarak iki ayrı şivedir. el-Ahfeş der ki: Bu kelimenin "dat" harfinin üstün ve esreli okunuşu; "Daraldı, daralır" fiilinin mastarıdır, demek olur. Onların küfürlerinden dolayı göğsün daralması. el-Ferra ise şöyle der: "Dat" harfi üstün ile okunursa, kalbine darlık veren, kalbini daraltan şey, demek olur. Esre ile okunursa, genişleyip daralan şey hakkında kullanılır. Elbise ve ev gibi. İbn es-Sikkit ise şöyle demiştir: Bu ikisi arasında hiçbir fark yoktur. O bakımdan göğsünde darlık vardır denilirken, "dat" harfi her iki şekilde de okunur.

 

el-Kutebi de şöyle demektedir: (...) kelimesi, (...)'in şeddesiz halidir.

 

Sen, kendini sıkıntıya sokma, denilmiştir ve buradaki "ye" harfinin şeddesi hafifletilmiştir. Tıpkı; "Kolay" kelimesi gibi. İbn Arefe der ki: "Adam cimrilik etti" demektir. (...): Fakir düştü" anlamındadır.

 

"Çünkü Allah, sakınanlarla ve daima iyi davrananlarla beraberdir" buyruğu da şu demektir: Allah, hayasızlıklardan ve büyük günahlardan sakınanlarla yardımı, desteği, iyiliği ve desteklenmesi ile beraberdir. İhsanın anlamına dair açıklamalar daha önceden geçmiş bulunmaktadır. Herim b. Hibban'a ölümü sırasında: Bize tavsiyede bulun, denilince o, şu cevabı vermişti: Ben size, Allah'ın ayetlerini ve Nahl Suresi'nin sonunda yer alan:

"Rabbinin yoluna hikmetle ... davet et" ayetinin sonuna kadar olan emirlerini yerine getirmenizi tavsiye ederim. en-Nahl Suresi burada sona ermektedir. Alemlerin Rabbi olan Allah'a hamd olsun.

 

en-NAHL SURESİ'NİN SONU

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

17-İSRA سورة الإسراء

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR