ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

NAHL

110

ثُمَّ إِنَّ رَبَّكَ لِلَّذِينَ هَاجَرُواْ مِن بَعْدِ مَا فُتِنُواْ ثُمَّ جَاهَدُواْ

وَصَبَرُواْ إِنَّ رَبَّكَ مِن بَعْدِهَا لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ

 

110. Ayrıca şüphe yok ki Rabbin, işkenceye uğratıldıktan sonra hicret edenlere, sonra da cihad edenlere ve sabredenlere, evet Rabbin, muhakkak bundan sonra Gafürdur, Rahimdir.

 

Yüce Allah'ın: "Ayrıca, şüphe yok ki Rabbin, işkenceye uğratıldıktan sonra hicret edenlere, sonra da cihad edenlere ve sabredenlere ... " buyrukları, hep Ammar (r.a) hakkındadır.

Yani, cihad üzere sabredenlere demektir. Bu açıklamayı en-Nehhas nakletmiştir. Katade ise der ki: Bu ayet-i kerime, müşriklerin azap ve işkencelerinden sonra Medine'ye hicret etmek üzere çıkan bir topluluk hakkında inmiştir. Bunların kimlikleri daha önceden bu surede (16/106. ayet, 2. başlıkta) geçmiş bulunmaktadır.

 

Bunun, İbn Ebi Serh hakkında indiği de söylenmiştir. Bu, irtidad edip müşriklere katılmıştı. Peygamber (s.a.v.) da Mekke'nin feth edildiği günü öldürülmesini emretmiş idi. Abdullah, Osman (r.a)'ın himayesini istedikten sonra, Peygamber (s.a.v.) da onun bu himayesini kabul etmiş idi. Bunu Nesai, İkrime 'den, O da İbn Abbas'dan şöylece zikretmektedir: en-Nahl Suresi'nde yer alan: "Kalbi iman ile dolu olduğu halde zorlanan müstesna olmak üzere ... onlar için çok büyük bir azab vardır" buyruğu nesh edilerek, bundan Yüce Allah, istisnada bulunup şöyle buyurmuştur: "Sonra, şüphe yok ki Rabbin, işkencelere uğratıldıktan sonra hicret edenlere, sonra da cihad edenlere ve sabredenlere, evet Rabbin muhakkak bundan sonra Gafurdur, Rahimdir" diye buyurmuştur. Burada kastedilen kişi ise, Mısır valiliği yapmış bulunan, Abdullah b. Sa'd b. Ebi Serh'dir. Bu, Rasulullah (s.a.v.)'ın katipliğini yapıyordu. Şeytan onun ayağını kaydırdıktan sonra kafirlere katılmıştı. Hz. Peygamber de Mekke'nin feth edildiği gün öldürülmesini emretmişti. Osman b. Affan (r.a) onun için himaye istedi, Rasulullah (s.a.v.) da onun bu himaye isteğini kabul etmişti.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Nahl 111

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR