ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

NAHL

43

/

44

وَمَا أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ إِلاَّ رِجَالاً نُّوحِي إِلَيْهِمْ فَاسْأَلُواْ أَهْلَ الذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ {43}

 

 بِالْبَيِّنَاتِ وَالزُّبُرِ وَأَنزَلْنَا إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَيْهِمْ وَلَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ {44}

 

43. Biz senden önce de kendilerine vahyettiğimiz erkeklerden başkasını peygamber göndermedik. Eğer bilmiyorsanız zikir ehline sorun.

44. (Onları) apaçık belgelerle, kitaplarla (gönderdik). İnsanlara kendilerine ne indirildiğini açıklayasın ve onlar da iyice düşünsünler diye sana da bu zikri indirdik.

 

Yüce Allah'ın: "Biz senden önce de kendilerine vahyettiğimiz erkeklerden başkasını peygamber göndermedik" buyruğundaki; "Vahyettik" ifadesi genel olarak; (...) şeklinde "ya" ile ve "ha" harfi üstün olarak okunmuştur. Hafs ise Asım'dan -işaret edilen şekilde- "azamet nunu" ve "ha" harfini esreli olarak okumuştur. Bu ayet-i kerime

Muhammed (s.a.v.)ın peygamberliğini inkar edip: Allah elçisi insan olmayacak kadar büyüktür, ne diye bize bir melek göndermedi, diyerek peygamberliğini inkar eden Mekke müşrikleri hakkında inmiştir. Yüce Allah onların bu iddialarını: "Biz senden önce" ey Muhammed, geçmişteki ümmetlere "de kendilerine vahyettiğimiz erkeklerden" Ademoğullarından "başkasını peygamber göndermedik" buyruğu ile onların iddialarını reddetti.

 

"Eğer bilmiyorsanız zikir ehline sorun." Sufyan der ki: Bununla kitap ehlinin müminlerini kastetmektedir. Onlara sorduğunuz takdirde bütün peygamberlerin birer beşer olduğunu size haber vereceklerdir. Anlamın şöyle olduğu da söylenmiştir: Siz kitap ehline sorunuz, onlar iman etmeseler dahi bütün peygamberlerin beşer arasından gönderildiğini itiraf edeceklerdir. Bu anlamdaki bir açıklama İbn Abbas ve Mücahid'den de rivayet edilmiştir. İbn Abbas der ki: Zikir ehli Kur'an ehli demektir. ilim ehli oldukları da söylenmiştir ki, anlamları birbirlerine yakındır.

 

"Apaçık belgelerle ve kitaplarla" denildiği ne göre "apaçık belgelerle" anlamındaki buyruk, "göndermedik" buyruğuna taalluk etmektedir. ifadede takdim te'hir vardır. Yani Biz senden önce apaçık belgelerle ve kitaplarla ancak kendilerine vahy ettiğimiz erkekleri peygamber olarak göndermişizdir. Bu el-Kelbi'nin görüşüdür.

 

Şöyle de açıklanmıştır: ifadede "gönderdik" buyruğunun delil olduğu hazfedilmiş sözler de vardır. Biz onları apaçık belgelerle ve delillerle gönderdik, demektir. Bu durumda "apaçık belgelerle" buyruğu "göndermedik" anlamındaki buyruğa taalluk etmemektedir. Çünkü; "Başka" edatından önceki ifadeler (bu buyrukta göndermedik anlamındaki fiildir) bu edattan sonra gelen ifadelerde amel etmez. O bakımdan bu, takdiri olarak var olduğu kabul edilen "gönderdik" fiiline taalluk etmekte olup, onları apaçık belgelerle gönderdik, demektir. "Apaçık belgeler" anlamındaki kelimenin "bilmiyorsanız" anlamındaki lafzın mefulu olduğu ve "apaçık belgelerle" anlamındaki kelimenin başındaki "be" harfinin zaid olduğu, yahutta "kastediyorum" takdiri ile nasb edildiği de söylenmiştir. Nitekim el-Aşa da şöyle demiştir:

 

"Kabileye korku salan birşey gelecek olursa o koruyamaz da Böyle bir söz de söyleyemez; ancak o ayıplanan bir kimsedir."

 

Bu ifade, bu sözlerimle ayıplanan kimseyi kastediyorum, anlamına gelir. "Apaçık belgeler"den kasıt kesin deliller ve burhanlardır. "ez-Zubur" ise kitaplar demektir. Buna dair açıklamalar daha önce Al-i imran Suresi'nde (184. ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır.

 

"İnsanlara" ahkam vaad ve tehdit türünden olan şeylerden "ne indirildiğini" söz ve davranışlarınla "açıklayasın ve onlar iyice düşünsünler" ve böylelikle ibret alsınlar "diye sana da bu zikri" yani Kur'an'ı "indirdik." Buna göre Resulullah (s.a.v.) şanı Yüce Allah'ın Kitabında mücmel bıraktığı namaz, zekat ve buna benzer etraflıca açıklamamış olduğu hükümlerden, Yüce Allah'ın muradını beyan edicidir. Bu anlamdaki açıklamalar bundan önce kitabımızın mukaddimesinde yeteri kadarı ile geçmiş bulunmaktadır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Nahl 45-47

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR