ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

NAHL

17

 

أَفَمَن يَخْلُقُ كَمَن لاَّ يَخْلُقُ أَفَلا تَذَكَّرُونَ

 

17. Yaratan, yaratmayan gibi olur mu hiç? Artık iyice düşünmeyecek misiniz?

 

"Yaratan" Yüce Allah, "yaratmayan" putlar "gibi olur mu hiç? Artık iyice düşünmeyecek misiniz?" Şanı Yüce Allah, hiçbir şekilde yaratamayan, zarar ve fayda veremeyen putlar hakkında, Arapların bu konudaki kullanımlarına uygun olarak, aklı eren varlıklara dair haber verirken kullandığı fiillere uygun fiil kullanmış ve haber vermiş bulunmaktadır. Çünkü Araplar, putlara tapıyorlardı. İşte bu bakımdan, putlardan; " ... an, kimse(ler)" lafzı ile söz edilmektedir. Yüce Allah'ın: ''Onların ayakları mı vardır. "(el-A'raf, 195) buyruğunda olduğu gibi. Bu şekildeki kullanımın sebebinin, "yaratan" da sözü edilen zamir ile birlikte kullanılması olduğu da söylenmiştir. el-Ferra der ki: Bu, Arapların: "Ben, biniciyi ve onun devesini birbirine karıştırdım. Artık bu hangisidir, bu da hangisidir bilemez oldum." sözlerine benzemektedir. Halbuki, bunlardan birisi insan değildir. Oysa, her ikisi hakkında da insan için kullanılan ism-i mevsul kullanılmıştır.

 

el-Mehdevı der ki: Yüce Allah hakkında; "Kim?" ile soru sorulmakla birlikte; "Ne?" ile soru sorulmaz. Çünkü, ikincisi ile cins isimler hakkında soru sorulur. Şanı Yüce Allah cins ve türünden bir varlık yoktur. Bundan dolayı Hz. Musa, Firavun kendisine: "Rabbiniz kimdir ey Musa?" (Ta-Ha , 49) diye sorduğunda, cevap vermiş, ancak Firavun kendisine: "Alemlerin Rabbi dediğin nedir?" (eş-Şuara, 23) diye sorduğunda -birinci şekildeki sorusuna cevap vermekle birlikte, ikinci şekildeki- soru tutarsız olduğundan dolayı ona cevap vermemiştir.

Ayet-i kerimenin anlamı şudur: Sözü geçen şeyleri yaratmaya kadir olan elbetteki kendisi yaratılmış bulunan, zarar ve fayda veremeyen varlıklardan ibadete daha bir hak sahibidir. "Bunlar, Allah'ın yarattığıdır. Haydi Ondan başkasının ne yarattığını gösterin bana. "(Lukman, 11); "Yerden ne yarattılar bana gösterin'' (Fatır, 40)

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Nahl 18-19

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR