ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

NAHL

2

يُنَزِّلُ الْمَلآئِكَةَ بِالْرُّوحِ مِنْ أَمْرِهِ عَلَى مَن يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ

أَنْ أَنذِرُواْ أَنَّهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ أَنَاْ فَاتَّقُونِ

 

2. O, kendi emri ile kullarından dilediği kimseler üzerine Ruh ile melekleri: "Benden başka hiçbir ilah olmadığını bildirin. O halde benden korkun" desinler diye indirir.

 

"Melekleri ... indirir" buyruğunu, el-Mufaddal b. Asım; "Melekler... iner" diye okumuştur. Burada fiil aslı itibariyle; (...) şeklindedir ve bu fiilin gerçekleştirilmesi meleklere isnad edilmiştir. el-Kisai, Ebu Bekir'den, o, Asım'dan, -el-Mufaddal'dan farklı olarak- ve el-A'meş'ten; "Melekler indirilir" şeklinde meçhul fiil olarak okumuşlardır. el-Cu'fi ise Ebu Bekir'den, o, Asım'dan; "Melekleri ... indiririz" diye faili belli malum fiil olarak okumuşlardır. Diğerleri ise yine, malum bir fiil olarak; "İndirir" diye okumuşlardır. Bu fiHdeki zamir, Yüce Allah'ın lafzına racidir. Katade'den ise, "İndiririz" şeklinde, "nun" ile fakat şeddesiz okuduğu rivayet edilmiştir. .

 

el-A'meş ise, "nüzulden" olmak üzere; "(Melekler) iner" diye "te" harfi üstün, "ze" harfi de esreli olarak okumuştur. "Melekler" ise, merfu' olarak (melekler iner anlamında fail olarak) okumuşlardır. Allah'ın: "Melekler ... iner de iner"(el-Kadr, 4) buyruğunda olduğu gibi.

"Ruh" buyruğundan kasıt, vahiy demek olup, bu da nübüvvet demektir.

 

Bu açıklamayı İbn Abbas yapmıştır. Yüce Allah'ın: "O, kendi emrinden ruhu kullarından dilediği kimseye gönderir" (el-Mu'min, 15) buyruğu da buna benzemektedir. er-Rabi' b. Enes de, Allah'ın kelamı olan Kur'an diye açıklamıştır. Bunun, kendisine uyulması gereken hakkın beyanı olduğu söylendiği gibi, canlıların ruhları diye de açıklanmıştır. Bu açıklamayı da Mücahid yapmıştır. Çünkü beraberinde bir ruh bulunmaksızın hiçbir melek inmez. Aynı şekilde İbn-i Abbas'dan da rivayet edildiğine göre "ruh" Şanı Yüce Allah'ın ademoğlunun suretleri gibi yarattıklarından bir yaratıktır. Semadan beraberinde bunlardan birisi bulunmaksızın hiçbir melek inmez.

 

Buradaki "ruh" kelimesi rahmet diye de açıklanmıştır ki, bu açıklamayı el- Hasen ve Katade yapmıştır. Hidayet diye de açıklanmıştır. Çünkü bedenler ruhlarla hayat bulduğu gibi, kalbler de hidayet ile hayat bulur. ez- Zeccac'ın görüşünün anlamı da budur. Çünkü ez- Zeccac şöyle demektedir: Ruh Yüce Allah'ın emrine irşad etmek suretiyle içinde hayatı bir özellik taşıyan herbir buyruktur. Ebu Ubeyde de burada ruhtan kasıt Cebrail'dir diye açıklamıştır.

 

Yüce Allah'ın; "Ruh ile" buyruğu ruh ile beraber anlamında olup bu da; "Elbiseleriyle çıktı" ifadesindeki elbiselerinin de onunla beraber (üzerinde) olması demektir.

 

"Emri ile kullarından dilediği kimseler üzerine" yani Allah'ın peygamberlik için seçmiş olduğu kimseler üzerine ... demektir. Bu da onların: "Ve de diler ki: Bu Kuran iki kasabanın birindeki büyük bir adama indirilmeli de ğil mıydi?" (Ez-Zuhruf, 31) şeklindeki sözlerini red etmektedir.

 

"Benden başka hiçbir ilah olmadığını bildirin. O halde Benden korkun desinler diye" buyruğu, bu putlara tapmaktan sakındırma emrini ihtiva etmektedir. İşte bundan dolayı inzar (korkutarak bildirmek, sakındırmak) fiili getirilmiştir. Çünkü inzar aslı itibariyle kendisinden korkulan şeyden sakındırmak demektir. Bu anlama ayrıca: "Benden korkun" buyruğu da delil teşkil etmektedir.

 

"Bildirin ... diye" buyruğundaki (...), cer harfinin zikredilmemesi suretiyle nasb mahallindedir ki; "Küfre sapmış olanları Allah'dan başka hiçbir ilah yoktur, diye uyarıp korkutun" anlamındadır. O halde bu edat cer harfinin düşmesi ile yahut da "uyarıp korkutma (inzar)" bunun hakkında söz konusu olması (mef'ül olması) dolayısıyla nasb mahallindedir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Nahl 3

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR