ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

HİCR

61

/

65

فَلَمَّا جَاء آلَ لُوطٍ الْمُرْسَلُونَ {60} قَالَ إِنَّكُمْ قَوْمٌ مُّنكَرُونَ {62} قَالُواْ بَلْ جِئْنَاكَ بِمَا كَانُواْ فِيهِ يَمْتَرُونَ {63} وَأَتَيْنَاكَ بَالْحَقِّ وَإِنَّا لَصَادِقُونَ {64}

 فَأَسْرِ بِأَهْلِكَ بِقِطْعٍ مِّنَ اللَّيْلِ وَاتَّبِعْ أَدْبَارَهُمْ وَلاَ يَلْتَفِتْ مِنكُمْ أَحَدٌ وَامْضُواْ حَيْثُ تُؤْمَرُونَ {65}

 

61. Nihayet elçiler Lut ailesine geldikleri vakit

62. Dedi ki: "Doğrusu siz tanınmadık kimselersiniz."

63. Dediler ki: "Hayır, biz sana onların hakkında şüphe ettikleri şeyi getirdik. "

64. "Biz sana gerçekle geldik. Şüphesiz biz doğru söyleyenleriz."

65. "O sebepten gecenin bir bölümünde aileni yola çıkar. Sen de arkalarından git. Sizden kimse arkasına dönüp bakmasın ve emrolunduğunuz yere doğru gidin."

 

"Nihayet elçiler Lut ailesine geldikleri vakit dedi ki: "Doğrusu siz tanınmadık kimselersiniz." Ben sizi tanımıyorum, demektir.

 

Denildiğine göre onlar genç delikanlılar suretinde gelmişlerdi. Hz. LUt onların güzelliklerini görünce, onlar için kavminin fitnesinden korktu. İşte tanımaması da bu demektir.

"Dediler ki: Hayır, biz sana onların hakkında şüphe ettikleri şeyi" yani, başlarına geleceğinden yana şüphelenegeldikleri azabı "getirdik. Biz sana gerçekle" doğrulukla, azap ile de denilmiştir, "geldik. Şüphesiz biz" o nların helaki hususunda "doğru söyleyenleriz. O sebepten gecenin bir bölümünde aileni yola çıkar." Buna dair açıklamalar Hud Suresi'nde (80. ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır.

 

"Sen de arkalarından git." Yani, onlardan kimse geriye kalarak azaba uğramasın diye onların arkalarında yürü. "Sizden kimse arkasına dönüp bakmasın." Bu buyruk ile, gayretle ve hızlıca yürüsünler ve ansızın sabah onları bastırmasın diye kasabadan uzaklaşsınlar diye geri dönüp bakmaları yasaklandı. Bunun: Kimse geri kalmasın anlamında olduğu da söylenmiştir.

 

"Ve emrolunduğunuz yere doğru gidin." İbn Abbas der ki: Bununla Şam kastedilmektedir. Mukatil de, Lut kavmi kasabalarından bir kasaba olan Safed'i kastetmektedir der; ki, buna dair açıklamalar da önceden geçmiş bulunmaktadır. Denildiğine göre Hz. Lut, "el-Yakin" diye bilinen bir yerde el-Celil topraklarına doğru gitmiştir. Burada "el-Yakin" denilmesinin sebebi ise elçiler Hz. İbrahim'in yanından çıkıp gittiklerinde Hz. İbrahim onları uğurlamak için çıkmış ve Cebrail'e de: Bunlar nereden yerin dibine geçirilecekler diye sormuş, Hz. Cebrail de ona: "Buradan" diyerek, ona bir sınır çizerek göstermiş ve Hz. Cebrail gitmişti. Hz. Lut geldiğinde Hz. İbrahim'in yanında oturdu ve her ikisi de o azabı gözetlemeye koyuldular. Yer sarsılmaya başlayınca, Hz. İbrahim: "Allah'a yakin ile (kesinlikle) inandım" demesi üzerine oraya "el-yakin" adı verildi.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Hicr 66-71

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR