ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

HİCR

21

 

وَإِن مِّن شَيْءٍ إِلاَّ عِندَنَا خَزَائِنُهُ وَمَا نُنَزِّلُهُ إِلاَّ بِقَدَرٍ مَّعْلُومٍ

 

21. Hazineleri nezdimizde bulunmayan hiçbir şey yoktur. Biz onları ancak belli bir miktar ile indiririz.

 

Yüce Allah'ın: "Hazineleri nezdimizde bulunmayan hiçbir şeyyoktur" buyruğunun anlamı şudur: Yaratıkların rızık ve onların faydalandıkları her ne varsa mutlaka onun hazineleri Bizim nezdimizdedir. Bununla kastedilen de gökten indirilen yağmurdur. Çünkü herşeyonun sayesinde bitip yeşerir. el-Hasen der ki: Yağmur, her şeyin hazinesidir. Bir açıklamaya göre "hazineler"den kasıt kilitler, anahtarlardır. Yani rızıkların anahtarları semada bulunmaktadır. Bu açıklamayı el-Kelbi yapmıştır. İkisinin de anlamı birdir.

 

"Biz onları ancak belli bir miktar ile indiririz." Yani ama Biz bunları ancak kendi irademize, dileğimize ve yaratıkların ona duydukları ihtiyaca göre indiririz. Nitekim Yüce Allah bir başka yerde şöyle buyurmaktadır: "Eğer Allah kullarına rızkı yaysaydı) yeryüzünde elbette azgınlık ederlerdi. Fakat o dilediğini bir ölçü ile indirir.'' (eş-Şüra, 27)

 

İbn Mesud ile el-Hakem b. Uyeyne ve başkalarından rivayet edildiğine göre; hiçbir senenin yağmuru diğerinkinden fazla değildir. Ama Allah bunu dilediği gibi pay eder. Bir kesime yağmur yağdırırken, bir başkalarını mahrum bırakır. Kimi zaman da yağmur denizlere ve kimsenin bulunmadığı ıssız yerlere yağar.

 

"Hazineler" (...) in çoğuludur. Bu ise insanın malını içinde sakladığı yer demektir. Yine bu kelime; "Gizleyip sakladı, saklar" fiilinin de mastarıdır. İnsanın hazinesinde bulunan bir şey, onun için hazırlanmış demektir. Buna göre Yüce Rabbin kudreti altında olan her şeyadeta onun yanında hazır hale getirilmiş gibidir. Bu açıklamayı el-Kuşeyri: yapmıştır.

 

Cafer b. Muhammed babasından, o dedesinden şöyle rivayet eder: Arşta Yüce Allah'ın karada ve denizde yaratmış olduğu her şeyin bir misali vardır. İşte Yüce Allah'ın: "Hazineleri nezdimizde bulunmayan hiçbir şey yoktur" buyruğunun ifade ettiği anlam budur.

 

"İndirmek" inşa etmek, varetmek, meydana getirmek demektir. Yüce Allah'ın: "Sizin için davarlardan sekiz çift indirdi" (ez-Zümer, 6) buyruğunda ve; Ayrıca kendisinde hem çetin bir güç, hem de insanlar için faydalar bulunan demiri de indirdik"(el-Hadid, 25) buyruğunda olduğu gibi.

 

"İndirme"nin vermek anlamında olduğu da söylenmiştir. İlahi bağışa indirme adının verilmesi, şanı Yüce Allah'ın hükümlerinin ancak semadan indiğinden dolayıdır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Hicr 22

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR