ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

İBRAHİM

1

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ

 

الَر كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِ رَبِّهِمْ إِلَى صِرَاطِ الْعَزِيزِ الْحَمِيدِ

 

1. Elif, Lam, Ra. Bu, insanları Rabblerinin izniyle, karanlıklardan nura, Aziz, Hamid olanın yoluna çıkarman için sana indirdiğimiz bir kitaptır.

 

Yüce Allah'ın: "Elif, Lam, Ra. Bu ... sana indirdiğimiz bir kitaptır" buyruğunun anlamına dair açıklamalar önceden geçmiş bulunmaktadır.

 

"Bu, insanları Rabblerinin izniyle" onlara muvaffakiyet vermesi ve lütfu ile "karanlıklardan" küfrün, sapıklığın, bilgisizliğin karanlıklarından, iman ve ilmin aydınlığı demek olan "nur'a ... " onları Kur'an-ı Kerim'e davet etmen suretiyle "çıkarman için sana indirdiğimiz bir kitaptır."

 

Bu buyrukta "karanlık" ile "nur" bir temsildir. Çünkü küfür karanlık gibidir, İslam da nur gibidir. Bu buyruk bid'atten sünnete, şüpheden yakine diye de açıklanmıştır. Bu açıklamalar birbirlerine yakındır.

 

"Rabblerinin izniyle" buyruğundaki "be" harfi; "Çıkarman" fiiline taalluk etmektedir. Burada fiilin Peygamber (s.a.v.)e izafe edilmesinin sebebi, davet edenin, uyarıp hidayete çağıranın kendisi oluşundan dolayıdır.

 

"Aziz, Hamid olanın yoluna" buyruğunun da -araya "vav" harfi getirmeksizin- gelmesi; "Akıllı, faziletli Zeyd'in yanına gittim" demeye benzer. "Vav" harfinin getirilmeyiş sebebi ise her iki sıfatın da aynı kişiye ait oluşundan dolayıdır.

 

Şanı Yüce Allah; misli ve benzeri olmayan Aziz'dir. "Aziz"in hiçbir kimsenin mağlup edemediği kimse anlamında olduğu söylendiği gibi, mülk ve saltanatında kendisine erişilemeyen, O'na zarar verilemeyen anlamında olduğu da söylenmiştir. "Hamid" ise her dilde kendisine hamd edilen, her yerde ve her durumda şanı ve şerefi övülen, yüceltilen kimse demektir.

 

Miksem'in, İbn Abbas'tan şöyle dediği rivayet edilmektedir: Meryem oğlu İsa'ya iman eden bir topluluk ve onu inkar eden bir topluluk vardı. Muhammed (s.a.v.) peygamber olarak gönderilince, İsa'yı inkar eden kimseler ona iman etti. Buna karşılık İsa'ya iman edenler de onu inkar etti. Bunun üzerine bu ayet-i kerime indi. Bunu el-Maverdi nakletmektedir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

İbrahim 2-3

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR