ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

HUD

17

أَفَمَن كَانَ عَلَى بَيِّنَةٍ مِّن رَّبِّهِ وَيَتْلُوهُ شَاهِدٌ مِّنْهُ وَمِن قَبْلِهِ كِتَابُ مُوسَى إَمَاماً وَرَحْمَةً أُوْلَـئِكَ يُؤْمِنُونَ بِهِ وَمَن يَكْفُرْ بِهِ مِنَ الأَحْزَابِ فَالنَّارُ مَوْعِدُهُ فَلاَ تَكُ فِي مِرْيَةٍ مِّنْهُ إِنَّهُ الْحَقُّ مِن رَّبِّكَ وَلَـكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لاَ يُؤْمِنُونَ

 

17. Rabbinden apaçık bir delil üzerinde bulunup da onu yine kendinden bir şahid takib eden, daha önce Musa'nın bir önder ve rahmet olan kitabı (ile tasdik edilmiş) bulunan kimse (gibi) mi(dir)? İşte bunlar ona iman ederler. Artık bu gruplardan kim onu tanımazsa bilsin ki ona vaadedilen yer ateştir. O halde bundan asla şüphen olmasın. Çünkü o, Rabbinden gelen haktır. Fakat insanların çoğu iman etmezler.

 

Yüce Allah'ın: "Rabbinden apaçık bir delil üzerinde bulunup da ... " anlamındaki buyruk mübtedadır, haberi ise hazfedilmiştir. Yani Peygamber (s.a.v.)e uymak hususunda Rabbinden gelen apaçık bir delil üzerinde olan ve beraberinde hakkı apaçık kendisi vasıtasıyla görebileceği üstünlük de bulunan kimse, dünya hayatını ve süsünü isteyen kimse gibi midir? Bu şekildeki açıklama Ali b. el-Hüseyn ile el-Hasen b. Ebi'l-Hasen'den nakledilmiştir. Aynı şekilde İbn Zeyd de şöyle demektedir: Apaçık delil üzere bulunan kişi Muhammed (s.a.v.)e tabi olan kişidir.

 

"Onu da yine kendinden bir şahid takip eden" buyruğu ise Allah'tan bir şahit... demek olup, bu da Peygamber (s.a.v.)dir. Yüce Allah'ın: "Rabbinden apaçık bir delil üzerinde bulunup da" buyruğu ile kastedilenin Peygamber (s.a.v.) olduğu söylenmiştir. Buradaki ifade, Yüce Allah'ın: " ... ve bundan dolayı göğsün daralacak mı?" (Hud, 12) buyruğu ile alakalıdır. Yani beraberinde Allah'tan gelmiş bir beyan, Kur'an gibi bir mucize -ileride geleceği üzere- Cebrail gibi bir şahit bulunup da bundan önceki kitapların kendisini müjdelediği bir kimsenin -Allah'ın kendisini düşmanına teslim etmeyeceğini kesin olarak biliyorken- tebliğden ötürü hiç kalbinde darlık olur mu? Bu durumda "Rabbinden" buyruğundaki zamir de; "Onu yine kendinden bir şahid takip eden" buyruğundaki zamirler de Hz. Peygamber'e ait olur.

 

İkrime ise İbn Abbas'tan burada kastedilenin Cebrail olduğunu rivayet etmektedir. Mücahid ve en-Nehai'nin görüşü de budur. Buna karşılık "kendinden"deki zamir Yüce Allah'a aittir. Yani Yüce Allah'tan gelen bir şahidin takip ettiği o delil ve beyan ... , demektir. Mücahid de der ki: Şahit'ten kasıt Hz. Peygamber'i koruyan ve onu doğrultan, Allah tarafından görevlendirilmiş melektir.

 

Hasan-ı Basri ve Katade ise derler ki: Şahit Rasulullah (s.a.v.)ın dilidir. Muhammed b. Ali b. el-Hanefiyye der ki: Ben babama şahit sen misin? diye sordum. O, o şahid ben olayım diye çok arzu ederdim, fakat o Rasulullah (s.a.v.)ın dilidir. Şahidin Ali b. Ebi Talib olduğu da söylenmiştir. İbn Abbas'tan şöyle dediği rivayet edilmektedir: Şahit Ali b. Ebi Talib'dir. Yine Hz. Ali'den şöyle dediği rivayet edilmektedir: Hakkında bir ya da iki ayetin inmediği Kureyşli hiçbir adam yoktur. Birisi ona ya senin hakkında ne nazil oldu? diye sorunca, Hz. Ali: "Onu yine kendinden bir şahit takip eden" buyruğu indi, dedi.

 

Şahidin, Rasulullah (s.a.v.)ın suretinin, yüzünün ve güzel özelliklerinin olduğu da söylenmiştir. Çünkü fazilet ve akıl sahibi bir kimse Peygamber (s.a.v.)e baktı mı onun Rasulullah (s.a.v.) olduğunu bilirdi. Buna göre buradaki "o" zamiri -İbn Zeyd ve diğerlerinin görüşüne göre- Peygamber (s.a.v.)e raci'dir.

 

Şahidin, söz dizisi (nazmı) ve belağati, tekbir lafızda bir çok anlamları ihtiva etmesi bakımından Kur'an-ı Kerım olduğu da söylenmiştir. Bu görüş de el-Huseyn b. el-Fadl'a aittir. Buna göre "kendinden"deki zamir Kur'an-ı Kerım'e aittir.

 

el-Ferra da der ki: Kimi ilim adamı şöyle demiştir: "Onu yine kendinden bir şahit takip eden" İncil demektir, her ne kadar İncil, Kur'an'dan önce ise de tasdik hususunda o Kur'an'ı takib etmektedir. "Kendinden"deki zamir ise Yüce Allah'a aittir.

 

Şöyle de denilmiştir: Apaçık delil (beyyine) kalpleri aydınlatan Allah'ın marifetidir. Onu takib eden şahit ise insanın dimağında yerleştirilmiş ve nuru ile insanın kalbine aydınlık veren akıldır.

 

"Daha önce" ise İncil'den önce demektir. "Musa'nın bir önder ve rahmet olan kitabı" anlamındaki buyrukta yer alan; "Musa'nın kitabı," mübteda olarak ref edilmiştir. Ebu İshak ez-Zeccac der ki: Buyruğun anlamı şudur: Onu da, ondan önce gelen Musa'nın kitabı takib eder. Çünkü Peygamber (s.a.v.)'in nitelikleri Hz. Musa'nın kitabında da belirtilmiştir: "On lar kiyanlarındaki Tevratta ve incil'de yazılı bulacakları... ümmi peygam ber olan o Resule uyarlar." (el-A'raf, 157)

 

Ebu Hatim ise Yüce Allah'ın: "Daha önce Musa'nın ... kitabı" anlamındaki buyruğunu, kimi ilim adamının: "(...) şeklinde "kitab" kelimesini nasb ile okuduğunu nakletmektedir. el-Mehdevi ise bunu el-Kelbi'den nakleder. Buna göre "kitab" kelimesi; "Onu ... takib eden"deki zamire atfedilmiş olur. Yani: Musa'nın kitabını da Cebrail (a.s) okumuş idi. İbn Abbas (r.a) da böyle demiştir. Bu da ondan önce Cebrail, Musa'nın kitabını, Musa'ya okumuştu demek olur. Yine İbn Abbas'ın bu görüşüne göre; "Kitab" kelimesinin merfu okunması da mümkündür, o takdirde mana da şöyle olur: Ondan önce ise Musa'nın kitabı da böyle idi. Yani Cebrail, Kur'an'ı Muhammed'e okuduğu gibi, Musa'ya da (Tevrat'ı) okumuştu.

 

"Bir önder" kelimesi hal olarak nasb edilmiştir. "Ve rahmet" de ona atfedilmiştir.

"İşte bunlar ona iman ederler" buyruğunda işaret İsrailoğullarınadır. Yani İsrailoğulları Tevrat'ta yer alan senin peygamberliğinle ilgili müjdeye iman ederler. Seni ancak bu sonrakiler inkar ederler. İşte kendilerine cehennem vaadedilenler bunlardır. Bu açıklamayı da el-Kuşeyri nakletmiştir.

 

"Ona"daki zamirin Kur'an'a ait olması da, Peygamber (s.a.v.)e ait olması da mümkündür.

"Artık bu gruplardan" yani -Katade'den rivayete göre- bütün din mensublarından "kim onu" Kur'an-ı Kerim'i veya Peygamber (s.a.v.)'i tanımazsa bilsin ki ona vaadedilen yer ateştir." Said b. Cübeyr de aynı şekilde "gruplar (el-Ahzab)" ile bütün din mensublarının kastedildiğini söylemiştir. Çünkü bunlar kendi aralarında gruplaşarak taraftarlık ederler. Burada "gruplar"dan kastın Kureyş ve onların antlaşmalıları olduğu da söylenmiştir.

 

"Ona vaadedilen yer ateştir" buyruğu, böyleleri cehennem ehlindendir, demektir. Şair Hassan (b. Sabit) der ki: "Kuşluk vakti siz onları ölüm havuzlarına doğru götürdünüz, Onlara vaadedilen yer ateştir, ölüm de karşılarındadır onların."

 

Müslim'in, Sahih'inde Ebu Yunus yoluyla gelen hadiste Peygamber (s.a.v.)'in şöyle buyurduğu kaydedilmektedir: "Muhammed'in nefsi elinde olana yemin ederim ki, bu ümmetten (tebliğe muhatab olan ümmetten) herhangi bir kimse; yahudi veya hristiyan olsun, beni (peygamberliğimi) işitip de sonra benimle gönderilene iman etmeksizin ölürse, hiç şüphesiz cehennemliklerden olur."

 

"O halde bundan" yani Kur'an'dan "asla şüphen olmasın" tereddüt içerisinde olmayasın. "Çünkü o Rabbinden gelen haktır." Yani Kur'an-ı Kerim Allah'tan gelmiştir. Bu açıklamayı Mukatil yapmıştır. el-Kelbi de der ki: Yani sen kafirin cehennemde olacağından yana hiçbir şüphe ve tereddüt içerisinde olmayasın. "Çünkü o ... haktır" yani söylenen bu hak söz; mutlaka gerçekleşecek olandır. Hitab her ne kadar Peygamber (s.a.v.)'e ise de maksat bütün mükelleflerdir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Hud 18-19

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR