ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

YUNUS

88

وَقَالَ مُوسَى رَبَّنَا إِنَّكَ آتَيْتَ فِرْعَوْنَ وَمَلأهُ زِينَةً وَأَمْوَالاً فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا رَبَّنَا لِيُضِلُّواْ عَن سَبِيلِكَ رَبَّنَا اطْمِسْ عَلَى أَمْوَالِهِمْ

وَاشْدُدْ عَلَى قُلُوبِهِمْ فَلاَ يُؤْمِنُواْ حَتَّى يَرَوُاْ الْعَذَابَ الأَلِيمَ

 

88. Musa: "Rabbimiz dedi, gerçekten sen, Firavun ve ileri gelenlerine dünya hayatında bir zinet ve mallar verdin. Rabbimiz, senin yolundan saptırsınlar diye (mi)? Rabbimiz, mallarını yok et, kalplerini mühürle! Çünkü, onlar can yakıcı azabı görmedikçe iman etmeyeceklerdir."

 

Yüce Allah'ın: "Musa, Rabbimiz dedi, gerçekten sen, Firavun ve ileri gelenlerine dünya hayatında bir zinet ve mallar verdin." Yani, dünya malını çokça verdin. Mısır'daki Fustat'tan itibaren Habeşistan'a kadar uzanan bölgede altın, gümüş, zeberced, zümrüt ve yakut madenlerinin bulunduğu pek çok dağlar, onların egemenlik alanları içerisindeydi.

 

Yüce Allah'ın: "Rabbimiz, senin yolundan saptırsınlar diye (mi)?" buyruğundaki "Sapsınlar diye" kelimesindeki "Lam" harfi ile ilgili olarak farklı görüşler vardır: Bu husustaki en sahih görüş -ki, el-Halil ve Sibeveyh'in görüşüdür- sonuç ve nihayette varılacak nokta (akibet ve sayrüret) "lam"ı olduğu görüşüdür. Rivayette şöyle denilmektedir: Yüce Allah'ın her gün şöyle seslenen bir meleği vardır: "Sonunda ölmek için doğunuz, sonunda yıkılsın diye bina ediniz. "

 

Yani, onların sonunda varacakları nokta, sapıklık olduğundan ötürü, o mal kendilerine adeta sapıp (başkalarını da saptırsınlar) diye verilmiş gibi olur.

 

Bunun, "lam-ı key" olduğu da söylenmiştir. Yani sen, bu malı onlara sapsınlar, azgınlık etsinler ve büyüklensinler diye verdin. Bir diğer görüşe göre bu, "ecl'' (sebeplilik) "lam"ıdır. Yani sen, onlara bu malları senden yüz çevirdikleri için verdin. O bakımdan, senin onlardan yüz çevirmenden korkmamaktadırlar.

 

Bir kesim de anlamın şöyle olduğunu iddia etmiştir: "Sen, bu malı onlara sapmasınlar diye verdin." Burada Yüce Allah'ın şu buyruğunda olduğu gibi; (...) olumsuzluk edatı hazfedilmiştir: "Yanılırsınız diye Allah size açıklıyor" (en-Nisa, 176) anlamı ise ... yanılmayasınız diye ... şeklindedir.

 

en-Nehhas der ki: Zahiren bu cevap güzeldir. Fakat Araplar bu olumsuzluk edatını ancak fiile mastar manasını veren (...) ile birlikte kullanılması halinde hazfederler. Bu şekilde cevap veren kimse, Yüce Allah'ın bu buyruğunu örnek göstermekle yanlışlık etmiştir.

Buradaki "lam" harfinin dua için olduğu da söylenmiştir. Yani, sen onları yolundan sapmaları ile imtihan et, belaya uğrar. Çünkü, bundan sonra:

 

"Rabbimiz, mallarını yok et, kalplerini mühürle" diye buyurulmaktadır.

 

Bir diğer görüşe göre fiil mastar manasınadır. Yani, onlar saptırmalarını yapsınlar diye anlamındadır. Yüce Allah'ın: "Onlardanyüz çevirmeniz için ''(et-Tevbe, 95) buyruğunda olduğu gibi. Küfeliler ise, "ye" harfini ötreli olarak; "Saptırsınlar diye" şeklinde, "Saptırmak" mastarından gelen bir fiil olarak; diğerleri ise, "sapsınlar" anlamına gelecek şekilde üstün ile okumuşlardır.

 

"Rabbimiz, mallarını yok et" yani, mallarını yok etmek suretiyle küfürlerinin cezasını onlara ver. ez-Zeccac der ki: "Bir şeyi yok etmek, onu gerçek şeklinden farklı hale getirmek, gidermek" demektir. İbn Abbas ve Muhammed b. Ka'b derler ki: Malları (altınları) ve dirhemleri (gümüşleri) sağlam para imiş gibi gerçek şekillerinde bütün, üçte bir ve yarım birimler halinde ve para şeklinde darbedilmiş olarak taşlara dönüştürüldü. Bu şekilde Allah'ın yok etmediği, başka şekile dönüştürmediği hiç bir madenleri kalmadı. Ondan sonra da hiç kimse bu madenlerden yararlanamadı.

 

Katade der ki: Bize ulaştığına göre malları da, ekinleri de taş kesildi. Mücahid ve Atiyye der ki: Allah onların mallarını yok etti ve görülmez oldular. Mesela, "Yere çekilmiş pınar" denildiği gibi bir yerin izi kalmayıp tamamıyla yok olduğunu ifade etmek için de; (...) denilir. İbn Zeyd de der ki: Dinarları, dirhemleri, eveşyaları ve sahip oldukları her şey taş kesildi.

 

Muhammed b. Ka'b der ki: Bir kimse hanımı ile yatağında iken taş oluverirdi. Yine der ki: Ömer b. Abdulaziz bana bu hususu sordu da ben bunu ona naklettim. Bunun üzerine Mısır'da böyle bir musibete uğramış bir malın getirilmesini emretti. O çuvalın içerisinden meyve, dirhem ve dinarları taşlaşmış olarak çıkardı.

 

es-Süddi der ki: Bu, Hz. Musa'ya verilmiş dokuz mucizeden birisi idi. "Kalplerini mühürle!"

İbn Abbas der ki: Yani, onların iman etmelerini engelle! Bir diğer açıklamaya göre, kalplerini katılaştır ve mühürle ki, iman edecek şekilde onlara genişlik gelmesin. Her ikisinin de anlamı birdir.

 

"Çünkü onlar ... iman etmeyeceklerdir." Bu buyruğun, "saptırsınlar diye" buyruğuna atfedildiği söylenmiştir. Yani sen, onlara bu nimetleri saptırsınlar ve iman etmesinler diye mi verdin? Bu açıklamayı ez-Zeccac ve elMüberred yapmıştır. Bu görüşe göre burada (bed)dua anlamı yoktur. Buna karşılık "Rabbimiz ... yok et... mühürle" duaları mutariza (ara) cümlesidir.

 

el-Ferra, el-Kisai ve Ebu Ubeyde ise der ki: Bu da bir (bed)dua cümlesidir ve onlara göre bu cümle de mahallen meczumdur. Yani, "Allah'ım, iman etmesinler!" demek olur. el-A'şa'nın şu beyiti de bu kabildendir: "Birbirine yaklaşan o iki gözünün arası bir türlü açılmasın (sıkıntıdan kurtulamayasın) Ve benimle ancak burnun yere sürtülmüş olarak karşılaşasın."

 

Buna karşılık "sapsınlar" anlamındaki ifadenin (bed)dua olduğunu -yani, sen onları sapıklıkla imtihan et anlamında olduğunu- söyleyenler şöyle derler: Buna göre "iman etmeyeceklerdir (etmesinler)" anlamındaki cümle de buna atfedilmiştir.

 

Bir diğer görüşe göre bu cümle emrin cevabı olduğundan dolayı nasb mahallindedir. Yani sen onların kalplerini mühürle! Çünkü onlar iman etmeyeceklerdir. Bu da el-Ahfeş ve yine el-Ferra'nın görüşüdür. el-Ferra şu beyiti de nakleder: "Ey Devem, geniş adımlarla ve hızlıca yürü Süleyman (b. Abdülmelik)'a doğru ki, (vereceği bağışlarla) rahat edip dinlenelim."

 

Buna göre "nun" harfinin hazfedilmesi nasb mahallinde oluşundan dolayıdır.

"Can yakıcı azabı görmedikçe" ile ilgili olarak, İbn Abbas bu azabın suda boğulmak olduğunu söylemektedir.

 

Kimileri bu ayet-i kerimenin müşkil olduğunu kabul ederek şöyle der: Hz.

Musa nasıl olur da onlara beddua eder? Halbuki peygamberler kavimlerinin iman etmelerini sağlamakla görevliydiler.

 

Buna şöyle cevap verilmiştir: Yüce Allah'ın izniyle olmadıkça ve artık aralarında iman edecek kimsenin olmadığı, sulblerinden de iman edecek kimsenin gelmeyeceği bildirilmedikçe beddua etmesi caiz değildir. Buna delil de Yüce Allah'ın: Nuh (a.s)'a söylediği şu buyruklardır: "Nuh 'a şöyle vahyolundu: Kavminden daha evvel iman etmiş olanlardan başkası asla iman etmeyecektir. "(Hud, 36) Bunun üzerine Hz. Nuh, kavmi hakkında şöyle beddua etmişti: "Rabbim, yeryüzünde kafirlerden dönüp dolaşan bir kimse bırakma. "(Nuh, 26) Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Yunus 89

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR