ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

TEVBE

81

فَرِحَ الْمُخَلَّفُونَ بِمَقْعَدِهِمْ خِلاَفَ رَسُولِ اللّهِ وَكَرِهُواْ أَن يُجَاهِدُواْ بِأَمْوَالِهِمْ

وَأَنفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَقَالُواْ لاَ تَنفِرُواْ فِي الْحَرِّ قُلْ نَارُ جَهَنَّمَ

أَشَدُّ حَرّاً لَّوْ كَانُوا يَفْقَهُونَ

 

81. Allah'ın Resulüne muhalefet için geri kalanlar, oturmalarına sevindiler. Allah yolunda mallarıyla, canlarıyla cihad etmekten hoşlanmadılar ve: "Bu sıcakta savaşa çıkmayın" dediler. De ki: "Cehennem ateşi daha sıcaktır." Keşke bilselerdi.

 

Yüce Allah'ın: "Muhalefet için geri kalanlar, oturmalarına" oturmalarından ötürü "sevindiler" (...): Oturdu, oturmak, demektir. (...) ise, başkası onu oturttu, anlamına gelir. Bu açıklamaları el-Cevheri'den naklettik.

 

"Geri bırakılan, terk edilen" manasınadır. Yani Allah onları geri bıraktı ve onların çıkmalarına engel oldu, çıkmalarını önledi demektir. Yahut da Rasülullah ve mü'minler, onların cihada gitmek hususunda ağırdan aldıklarını bilmeleri üzerine onları geri bıraktılar, şeklinde iki türlü açıklanmıştır. Bu husus Tebük gazvesinde olmuştur.

 

"Allah'ın Resulüne muhalefet için" buyruğundaki; "Muhalefet için" kelimesi, mef'ulün leh'dir. Mastar da kabul edilebilir. Bu anlamdaki buyruğu, "Allah Rasülünün arkasında (kalanlar)" şeklindeki okuyuştan maksat, cihaddan geri kalmaktır. "Bu sıcakta savaşa çıkmayın dediler." Yani, biri ötekine bunları söyledi. Ey Muhammed! Onlara "De ki: Cehennem ateşi daha sıcaktır. Keşke bilselerdi. "

 

Bu buyruk, mübteda ile haberdir. "Daha sıcaktır" buyruğundaki "Sıcak," temyiz olarak nasb edilmiştir. Buyruk Allah'ın emrini terk eden böyle bir ateşe maruz kalır, anlamındadır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Tevbe 82

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR