ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

TEVBE

66

لاَ تَعْتَذِرُواْ قَدْ كَفَرْتُم بَعْدَ إِيمَانِكُمْ إِن نَّعْفُ عَن طَآئِفَةٍ مِّنكُمْ نُعَذِّبْ طَآئِفَةً

بِأَنَّهُمْ كَانُواْ مُجْرِمِينَ

 

66. Özür dilemeyin. Siz iman ettikten sonra gerçekten kafir oldunuz. İçinizden bir grubu affetsek bile, günahkar kimseler oldukları için diğer bir grubu azaplandıracağız.

 

Yüce Allah'ın: "ÖZür dilemeyin. Siz, iman ettikten sonra gerçekten kafir oldunuz" buyruğu azar olmak üzere söylenmiş bir sözdür. Şöyle buyurulmuş gibidir: Fayda vermeyecek bir iş yapmaya kalkışmayın. Bundan sonra haklarında kafir oldukları ve günahlarından dolayı özür dilemenin fayda sağlamayacağı hükmü verilmektedir.

 

"Özür diledi" ifadesi, mazereti oldu anlamınadır. Şair Lebid şöyle der:

 

"Tam bir yıl ağlayan bir kimse, artık özür dilemiş (mazereti kabul edilmiş) olur."

Özür dilemek (i'tizar) ise, (kalpte) duyulan (olumsuz duygular)ın izlerini, etkilerini silmek demektir. Mesela; "Evlerin izleri silindi, gitti," denilir. i'tizar da silinip gitmek manasınadır. Şair der ki: "Yoksa sen, el-Vedka (denilen yer, ya da kum tepesin) de alışageldiğin izlerin silinip gittiği yerin alametlerini biliyor muydun?"

 

İbnü'I-A'rabi: der ki: Bu kelimenin asıl anlamı kesmektir. Ona, itizar ettim demek, onun kalbinde bulunan (bana karşı) olumsuz duyguları kestim, sona erdirdim demektir. Sünnet edildiği vakit çocuktan kesilen et parçacığına; (...) denilmesi de buradan geldiği gibi, kız çocuğunun sünnet edilmesi halinde kesilen et parçacığına da; (...) denilir.

 

Yüce Allah'ın: "İçinizden bir grubu affetsek bile günahkar kimseler oldukları için diğer bir grubu azaplandıracağız" buyruğu ile ilgili olarak denildiğine göre bunlar üç kişi idiler. İkisi alayetmiş, bir diğeri de gülmüştü. Af olunan kişi, gülen ve herhangi bir söz söylemeyen kişi idi.

 

"Grup" (anlamı verilen: taife), topluluk, cemaat demektir. Bir kişiye de mana itibariyle "taife" denilebilir. İbnu'l-Enbari: der ki: Bazan çoğul anlam ifade eden bir lafız tek kişi hakkında da kullanılır. Mesela: "Filan kişi katırlarla çıktı," demek gibi. Yine der ki: "Taife" kelimesi ile tek kişi kastedilecek olursa, sonundaki "yuvarlak te"nin mübalağa için gelmesi de mümkündür.

 

Affedilen kişinin adı hakkında farklı görüşler vardır İbn İshak adının, Mahşi: b. Humeyyir olduğunu söylerken, İbn Hişam, adının İbn Mahşi: olduğu söylenmektedir, der. Halife b. Hayyat ise "Tanh 'inde bunun adı, Muhaşin b. Humeyyir'dir demektedir. İbn Abdi'l-Berr ise, Muhaşin el-Himyeri: olduğunu zikrederken, es-Süheyli: ise, Muhaşşin b. Humeyyir olduğunu belirtmektedir. Hepsi de bu kişinin Yemame'de şehid düştüğünü naklederler. Bu kişi tevbe etmiş ve ona Abdurrahman adı verilmişti. O da şehid olarak öldürülüp, kabrinin nerede olduğunun bilinmemesi için Allah'a dua etmişti. Bunun, o vakit münafık mı, yahut müslüman mı olduğu hususunda da farklı görüşler vardır. Bir görüşe göre önce münafıktı, daha sonra samimi bir şekilde tevbe etti. Bir diğer görüşe göre ise müslümandı. Ancak, münafıkların sözlerini işitince bundan dolayı gülmüş, münkerlerini değiştirmemişti.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Tevbe 67

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR