ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

TEVBE

64

يَحْذَرُ الْمُنَافِقُونَ أَن تُنَزَّلَ عَلَيْهِمْ سُورَةٌ تُنَبِّئُهُمْ بِمَا فِي قُلُوبِهِم قُلِ اسْتَهْزِئُواْ

إِنَّ اللّهَ مُخْرِجٌ مَّا تَحْذَرُونَ

 

64. Münafıklar, kalplerinde olanı kendilerine açıkça haber verecek bir surenin tepelerine indirilmesinden çekiniyorlar. De ki: "Siz alay edin bakalım! Şüphesiz Allah çekindiğinizi açığa çıkarandır."

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı üç başlık halinde sunacağız:

 

1- Münafikların Çekinmesi:

2- Münafıkların Korkusu:

3- Münafıkların Tehdidi:

 

1- Münafikların Çekinmesi:

 

Yüce Allah'ın: "Münafıklar ... çekiniyorlar" buyruğu bir haberdir, emir değildir. Bunun haber olduğuna bundan sonra gelen: "Şüphesiz Allah çekindiğinizi açığa çıkarandır" buyruğu delildir. Çünkü onlar inadi olarak küfre sapmışlardı.

 

es-Süddı der ki; Kimi münafıkların: Allah'a yemin ederim, hakkımızda bizi rezil edecek bir şeyler inmesindense öne çıkarılıp bana yüz sopa vurulmasını daha çok arzu ederim, demesi üzerine bu ayet-i kerime nazil oldu.

 

"Çekiniyorlar" buna karşı kendilerini korumaya çalışıyorlar, anlamındadır. ez-Zeccac dedi ki; Buyruğun anlamı, çekinsinler şeklinde olup emirdir. Nitekim (emir vermek kastı ile); Bunu yapar, demek de buna benzemektedir.

 

2- Münafıkların Korkusu:

 

Yüce Allah'ın: "Tepelerine indirilmesinden ... " buyruğundaki; " ... me ... " nasb mahallinde olup "indirilmesinden" anlamını kazandırmaktadır. Sibeveyh'in görüşüne göre ise bu edatın; "... den"in hazfine göre cer mahallinde olması da mümkündür. Ayrıca; "Çekinirler" fiilinin, mef'ülü olarak nasb mahallinde olması da mümkündür. Çünkü Sibeveyh (...); Zeyd'den çekindim," tabirinin kullanılmasını uygun görmekte ve (bu kullanılışa örnek olmak üzere de) şöyle bir beyit nakletmektedir: "Zarar vermeyecek işlerden çekinmekte, bununla birlikte güven duymaktadır Kendisini kaderlerden korumayacak şeylerde."

 

Ancak el-Müberred bunu caiz kabul etmemektedir. Çünkü "çekinmek" kişinin tavırlarında görülen bir iştir.

 

"Tepelerine" ifadesinin anlamı, müminler üzerine demektir.

 

"Bir sure"den kasıt ise münafıklar hakkında müminlere münafıkların gülünçlüklerini, kötülüklerini ve ayıplarını anlatacak bir sure indirilmesinden çekinirler, demektir. İşte bundan dolayı bu sureye, surenin tefsirinin baş taraflarında da geçtiği gibi "el-Fadıha (iç yüzleri açıklayan, rezil eden)" "el-Musire (açıklayan, yayan" ve "el-Muba'sire (araştıran)" adları verilmiştir. el-Hasen der ki: Müslümanlar bu sureyi "el-Haffare (kazıcı)" diye de adlandırırlardı. Çünkü bu sure münafıkların kalplerinde bulunanları kazıyarak ortaya çıkarmıştır.

 

3- Münafıkların Tehdidi:

 

Yüce Allah'ın: "De ki: Siz alayedin bakalım" buyruğu korkutma ve tehdit ihtiva eden bir emirdir. "Şüphesiz Allah çekindiğinizi açığa çıkarandır" sizin açığa çıkmasından korkup çekindiğiniz şeyi ortaya çıkarandır.

 

İbn Abbas der ki: Allah münafıkların isimlerini de indirdi. Bunlar yetmiş kişi idiler. Daha sonra bu isimler O'nun refet ve rahmetinin bir tecellisi olarak Kur'an-ı Kerim'den nesh edildi. Çünkü onların çocukları müslüman idi ve insanlar birbirlerini ayıplayabiliyorlardı. Buna göre Yüce Allah; "Şüphesiz Allah çekindiğnizi açığa çıkarandır" buyruğunda sözünü ettiği vaadini gerçekleştirmiştir.

 

Şöyle de denilmiştir: Yüce Allah'ın açığa çıkarması, Peygamberine onların hallerini ve isimlerini bildirmesi sureti ile olmuştur. Yoksa onların adlarını Kur'an-ı Kerim'de indirmesi şeklinde değil. Zaten Yüce Allah bir başka yerde: "Sen onları muhakkak söyleyişlerinden de bilirsin" (Muhammed, 30) diye buyurmaktadır. Bu ise bir çeşit ilhamdır. Münafıklar arasında tereddüt içerisinde bulunan ve Muhammed (s.a.v.)ı yalanlamak ya da onu tasdik etmek hususunda kesin bir kanaate varmayan kimseler de vardı. Aralarında onun doğruluğunu bildikleri halde iman etmeyip inatlaşanlar da vardı.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Tevbe 65

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR