ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

TEVBE

23

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ آبَاءكُمْ وَإِخْوَانَكُمْ أَوْلِيَاء إَنِ اسْتَحَبُّواْ الْكُفْرَ عَلَى الإِيمَانِ وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمْ فَأُوْلَـئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

 

23. Ey iman edenler! Eğer küfrü imandan sevimli bulurlarsa, babalarınızı ve kardeşlerinizi veli edinmeyin. Sizden kim onları veli edinirse, onlar zalimlerin ta kendileridirler.

 

Bu, ayet-i kerimenin zahirinden anlaşıldığına göre bütün mü'minlere yönelik bir hitaptır. Ve ayet-i kerimenin mü'minlerle kafirler arasındaki velayet (dostluk) bağını koparmak bakımından Kıyamete kadar hükmü bakidir.

 

Bir kesime göre bu ayet-i kerime, hicrete ve küfür diyarını (orada kalmayı) redde teşvik sadedinde nazil olmuştur. Buna göre hitab Mekke'de ve Mekke dışında (henüz dar-ı İslam kapsamına girmemiş) Arap topraklarında yaşayan mü'minlere bir hitaptır. Onlara babalarını ve kardeşlerini veli edinerek kafirlerin topraklarında kalmaya devam ederek onlara tabi olmamaları emredilmektedir.

 

"Eğer küfrü imandan sevimli bulurlarsa" yani, küfrü sevecek olurlarsa.

 

İşte böylelerine itaat etmeyin ve onlara özel bir konum vermeyin. Yüce Allah'ın özellikle babaları ve kardeşleri sözkonusu etmesi, bunlardan daha yakın bir akrabanın bulunmayışından dolayıdır. Yüce Allah: "Ey iman edenler, yahudi ve hıristiyanları veli edinmeyin" (el-Maide, 51) buyruğunda, diğer insanları veli edinmeyi reddettiği gibi, bu yakın akrabalar arasında da (iman bağı olmadığı takdirde) dostluk ve velilik bağını reddetmektedir. Böylelikle asıl yakınlığın, akrabalığın, bedeni yakınlık ve akrabalık değil de din akrabalığı olduğunu beyan etmektedir. Sufilerin okudukları şu beyitler de bu kabildendir: "Diyorlar ki bana, işte sevdiklerinin yurduna yaklaştık. Sense hala kederlisin. Şüphesiz ki bu şaşılacak bir şey! Dedim ki: Yurdun yakın olmasının faydası ne; Eğer kalpler arasında bir yakınlık yoksa? Yurdu uzak nice kimse vardır ki, muradına ermiştir ve bir başkası ise Hemen yanı başındaki komşusu olduğu halde kederinden ölmüştür."

 

Bu ayet-i kerimede "çocuklar" sözkonusu edilmemiştir. Çünkü insanların çoğunluğunda görülen durum şu ki, çocuklar da babalarına tabidirler. İyilik yapmak ve hibe gibi bağışlarda bulunmak ise, veli edinmekten istisna edilmiştir. Nitekim Hz. Esma; Ey Allah'ın Resulü, annem müşrik olarak (kendisine iyilik yapmamı) umarak yanıma geldi. Ben, onun yakınlığını gözeteyim mi? diye sormuş, Hz. Peygamber de: "Annene yakınlık göster" diye buyurmuştur. Bu hadisi de Buhari rivayet etmiştir.

 

"İçinizden kim onları veli edinirse, onlar zalimlerin ta kendileridir."

 

İbn Abbas der ki: O da onlar gibi bir müşrik olur. Çünkü, kim şirke razı olursa o da müşriktir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Tevbe 24

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR