ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

A’RAF

144

قَالَ يَا مُوسَى إِنِّي اصْطَفَيْتُكَ عَلَى النَّاسِ بِرِسَالاَتِي وَبِكَلاَمِي

فَخُذْ مَا آتَيْتُكَ وَكُن مِّنَ الشَّاكِرِينَ

 

144. Buyurdu ki: "Ey Musa, seni risaletlerimle ve konuşmamla seçip insanlara üstün kıldım. Şimdi sana verdiğimi al ve şükredenlerden ol."

 

Yüce Allah'ın: "Buyurdu ki: Ey Musa, seni risaletlerimle ve konuşmamla seçip insanlara üstün kıldım" buyruğunda geçen ve "üstün kılmak" anlamına gelen; (...), seçmek anlamında olup burada seni daha faziletli kıldım demektir. Burada; "seni bütün mahlukata üstün kıldım" diye buyurulmamıştır. Çünkü, bu seçip üstün kılmak kapsamında Hz. Musa ile konuşmuş olması da vardır. Oysa Yüce Allah meleklerle de konuşmuş ve ondan başka peygamberler de göndermiştir.

 

"İnsanlara" buyruğu ile kendilerine peygamber gönderilen insanlar kast edilmektedir.

 

"Risaletlerimle" kelimesini, Nafi' ve İbn Kesir tekil olarak; "Risaletimle" şeklinde okumuşlardır. Diğerleri ise bunu çoğul okumuşlardır. "Risalet" kelimesi mastardır. Tekil olarak kullanılması da mümkündür. Bunu, çoğul olarak okuyanların kıraati, Hz. Musa'ya çeşitli risaletlerin gelmiş olması ve türleri birbirinden farklı olması manasındadır. Türleri farklı olduğundan dolayı mastar olan bu kelime çoğul olarak zikredilmiştir. Yüce Allah'ın şu buyruğunda olduğu gibi: "Çünkü, seslerin en çirkini eşeklerin sesidir. "(Lokman, 19) Burada "sesler" kelimesinin çoğul getirilmesi, ses türlerinin ve ses çıkartan varlıkların farklı oluşundan dolayıdır. Diğer taraftan "eşek sesi" buyruğunda, ses kelimesinin tekil gelmesi ise, yalnız bir ses türünü kastetmiş olduğundan dolayıdır.

 

Bu buyruk, Hz. Musa'nın kavminden herhangi bir kimsenin ve onunla birlikte münacaata girmiş yetmiş kişiden hiç bir kimsenin -Bakara Süresi'nde (55-56. ayeti. başlıkta) açıkladığımız gibi- Yüce Allah'la konuşmakta Hz. Musa'ya ortak olmadığını göstermektedir.

 

"Şimdi sana verdiğimi al" buyruğu, bu kanaate bir işarettir. Yani, sana verdiklerimle yetin. "Ve şükredenlerden ol." Sana olan ihsanımı, üzerindeki lütfumu açığa vuran kimselerden ol. Atın, verilen yemden daha fazla kilo aldığı görülecek olur ise, (...) denilir. Şükreden, üzerindeki nimetin artması durumu ile karşı karşıya kalır. Nitekim Yüce Allah: "Eğer şükrederseniz, elbette size (verdiğim nimetlerimi) artırırım" (İbrahim, 7) diye buyurmuştur. Rivayete göre, Musa (a.s) Yüce Allah kendisiyle konuştuktan sonra kırk gün süreyle kendisini kim gördü ise, Yüce Allah'ın nurundan ötürü ölüyordu.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

A’raf 145

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR