ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

A’RAF

81

 

إِنَّكُمْ لَتَأْتُونَ الرِّجَالَ شَهْوَةً مِّن دُونِ النِّسَاء بَلْ أَنتُمْ قَوْمٌ مُّسْرِفُونَ

 

81. "Çünkü siz, kadınları bırakıp şehvetle erkeklere yaklaşıyorsunuz. Hayır, siz çok ileri giden bir kavimsiniz."

 

Yüce Allah'ın: "Çünkü siz" buyruğunu, Nafi' ile Hafs, bir haber kipi olarak esreli tek bir hemze ile okumuşlardır. O taktirde bu, daha önce sözü geçen hayasızlığı açıklamak üzere varid olmuş bir buyruk demek olur. O bakımdan bunun başına hemze getirmek güzel olmaz. Zira, getirilecek bir hemze (soru edatı), bundan sonra gelecek olan buyruklar ile önce gelen buyruklar arasındaki bağı kopartır.

 

Ancak, diğerleri, azarlamak anlamına gelecek şekilde istifham (soru) lafzı üzere iki hemzeli okumuşlardır. Bunun güzel olması ise, ondan önceki buyrukların da sonrakilerin de müstakil birer ifade olmalarıdır.

 

Ebu Ubeyd, el-Kisai ve başkaları birinci okuyuşu tercih etmişler ve Yüce Allah'ın şu buyruğunu delil göstermişlerdir: "Sen öldükten sonra onlar ebedi mi kalacaklar?" (el-Enbiya, 34) Bu buyrukta soru edatı başa gelmiş ve; (...): Onlar mı..." diye buyurmamıştır.

 

Yine: (...): Eğer o ölür veya öldürülürse ökçeleriniz üstünde geriye mi döneceksiniz'' (Al-i İmran, 144) diye buyurmuş ve; (...): ... Dönecek misiniz?" diye buyurmamıştır.

Ancak, böyle bir şeyoldukça çirkin bir yanlışlıktır. Çünkü onlar, bunu söylerken birbirine benzemeyen iki şeyi birbirine benzetmiş olmaktadırlar. Zira, (bu son iki ayette) görülen şart ve cevabı tek bir şey gibidirler. Mübteda ve haber gibi. O bakımdan, bu ikisinde iki ayrı istifham olması caiz değildir. Mesela; "Eğer sen ölürsen onlar mı..." demek doğru olmaz. Nitekim "Zeyd mi, gidiyor mu?" demenin doğru olmadığı gibi. Hz. Lut kıssasında ise iki cümle yer almaktadır. Dolayısı ile bunların her birisi için ayrı ayrı soru edatı getirme imkanı da vardır. el-Halil ve Sibeveyh'in görüşü budur, en-Nehhas, Mekki ve başkaları da bu görüşü tercih etmişlerdir.

 

"Şehvetle" kelimesi mastar olarak nasbedilmiştir. Yani siz, onları arzulayarak, şehvet duyarak mı istiyorsunuz? Bununla birlikte hal mahallinde mastar olması da mümkündür.

 

"Hayır siz, çok ileri giden bir kavimsiniz" buyruğuna Yüce Allah'ın: ''Hayır siz, haddi aşan bir kavimsiniz'' (eş-Şura, 166) buyruğu birbirine benzemektedir. Yani siz, şirkle birlikte bu hayasızlığı işlemekle çok aşırıya kaçmış oluyorsunuz.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

A’raf 82-83

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR