ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

A’RAF

37

فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرَى عَلَى اللّهِ كَذِباً أَوْ كَذَّبَ

بِآيَاتِهِ أُوْلَـئِكَ يَنَالُهُمْ نَصِيبُهُم مِّنَ الْكِتَابِ حَتَّى إِذَا جَاءتْهُمْ

رُسُلُنَا يَتَوَفَّوْنَهُمْ قَالُواْ أَيْنَ مَا كُنتُمْ تَدْعُونَ مِن دُونِ اللّهِ

قَالُواْ ضَلُّواْ عَنَّا وَشَهِدُواْ عَلَى أَنفُسِهِمْ أَنَّهُمْ كَانُواْ كَافِرِينَ

 

37. Allah'a karşı yalan uydurarak iftira edenden yahut O'nun ayetlerini yalanlayandan daha zalim kim olabilir? Onların kitaptan nasipleri neyse kendilerine erişecektir. Nihayet ruhlarını almak için elçilerimiz onlara geldikleri vakit diyecekler ki: "Allah'ı bırakıp da tapınageldiğiniz şeyler nerede?" Onlar: Gözümüzden kayboldular" diyecekler ve kendi aleyhlerine kafir olduklarına dair şahidlik edeceklerdir.

 

Yüce Allah'ın: "Allah'a karşı yalan uydurarak iftira edenden, yahut O'nun ayetlerini yalanlayandan daha zalim kim olabilir?" buyruğunun anlamı şudur: Allah'a karşı yalan uydurmaktan ve O'nun ayetlerini yalanlamaktan daha büyük ve çirkin hangi zulüm vardır? Daha sonra: "Onların kitaptan nasipleri neyse kendilerine erişecektir" diye buyurmaktadır. Yani, İbn Zeyd'den nakledildiğine göre, onlar için takdir edilip yazılmış bulunan rızık, ömür ve amel neyse onlara erişecekti. İbn Cübeyr ise, bedbahtlık ve mutluluk, İbn Abbas, hayır ve şer türünden, el-Hasen ile Ebu Salih: Küfürleri miktarınca azap diye açıklamışlardır.

 

Taberr'nin tercih ettiği görüşe göre de anlam şöyledir: Onlara ne yazılmışsa; yani hayır, şer, rızık, amel ve ecel türünden kendileri için ne takdir edilmişse onlara erişecektir. Bu da İbn Zeyd, İbn Abbas ve İbn Cübeyr'den az önce nakledilenlere uygun bir açıklamadır. Daha sonra şöyle der: Nitekim bundan sonra Yüce Allah: "Nihayet ruhlarını almak için elçilerimiz onlara geldikleri vakit" diye buyurmaktadır ki, ölüm meleğini elçilerini kastetmektedir. Burada sözü geçen "kitap"la Kur'an-ı Kerim'in kastedildiği de söylenmiştir. Çünkü, kafirlerin görecekleri azap onda sözkonusu edilmiştir. "Kitap"ın Levh-i Mahfuz olduğu da söylenmiştir.

 

el-Hasen b. Ali el-Hulvanı şunu nakletmektedir: Ali b. el-Medinı bana yazdırarak şöyle dedi: Ben, Abdurrahman b. Mehdi'ye kadere dair soru sordum, bana şöyle dedi: Her şey bir kader iledir. itaat ve masiyet de bir kader iledir. Masiyetler kader ile değildir, diyenlerin iftirası çok büyüktür. Yine Ali der ki: Ayrıca Abdurrahman b. Mehdi bana şunları söyledi: İlim, kader ve kitap aynı şeylerdir.

 

Daha sonra Abdurrahman b. Mehdi'nin bu söylediklerini Yahya b. Said'e arzettim de şöyle dedi: Bundan sonra artık ne az bir şey kalmıştır, ne de çok bir şey. Yahya b. Main rivayetle der ki: Bize Mervan el-fezarı anlattı, bize İsmail b. Semi' anlattı, o, Bukeyr et-Tavil'den, o, Mücahid'den, o da İbn Abbas'dan Yüce Allah'ın: "Onların kitaptan nasipleri neyse kendilerine erişecektir" buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Bazı kimseler kaçınılmaz olarak mutlaka bir takım amelleri yaparlar.

 

Buradaki; (...): Nihayet" gaye (son ve nihai durumu) anlatmak için kullanılmamıştır. Aksine, onlara dair verilen bir haberin başlangıcıdır. el-Halil ve Sibeveyh derler ki: "Nihayet, yahut ve dikkat edin" kelimeleri, imale ile okunmazlar. Çünkü bunlar, harf (edat)'dırlar. Bu harfler ile "Gebe ve sarhoş kadın" gibi isimler arasında fark vardır.

 

ez-Zeccac der ki: "Nihayet" edatı, (...): Sarhoş kadın kelimesine benzediğinden dolayı "ye" ile yazılır. Şayet "Dikkat et" edatı "ye" ile yazılacak olursa; (...) ... e, a'ya benzerdi. "Amma"nın "ye" ile yazılmayış sebebi ise, aslı (...)'a (...)'nın eklenmiş olmasından dolayıdır.

"Diyecekler ki: Allah'ı bırakıp da tapınageldiğiniz şeyler nerede?" Bu soru, azarlamak için sorulacaktır. "Çağırdığınız" kelimesi tapındığınız, ibadet ettiğiniz anlamındadır.

"Onlar gözümüzden kayboldular diyecekler." Yani, hakikat olmadıkları ortaya çıktı ve önümüzden çekilip gittiler.

 

Denildiğine göre bu, ahirette meydana gelecektir.

 

"ve kendi aleyhlerine kafir olduklarına dair şahitlik edeceklerdir." Kendi nefisleri aleyhine kafir olduklarını ikrar ve itiraf edeceklerdir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

A’raf 38-39

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR