ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

EN’AM

165

وَهُوَ الَّذِي جَعَلَكُمْ خَلاَئِفَ الأَرْضِ وَرَفَعَ بَعْضَكُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجَاتٍ لِّيَبْلُوَكُمْ فِي مَا آتَاكُمْ إِنَّ رَبَّكَ سَرِيعُ الْعِقَابِ وَإِنَّهُ لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ

 

165. O, sizi yeryüzünün halifeleri yapan ve size verdikleriyle sizi sınamak için, kiminizi kiminizden derecelerle üstün kılandır. Şüphesiz Rabbin, cezası pek çabuk olandır ve muhakkak O, mağfiret ve rahmet edendir.

 

Yüce Allah'ın: "O, sizi yer yüzünün halifeleri yapan ... dır" buyruğunda geçen; (...)\'' kelimesi, "halife" kelimesinin çoğuludur. (...)'ın, (...)'ın çoğulu olduğu gibi, Geçip giden kimselerden sonra gelen herkes bir halifedir. Yani O, sizleri geçmiş ümmetlere ve önceki nesillere halef kılmıştır. eşŞemmah der ki: "Ölüm gelip onları buluyor, beni ise bırakıp geçiyor Ve ben, onların birinin diğerine devrettiği diyarlarda onların yerine kalıyorum,"

 

"Kiminizi kiminizden derecelerle üstün kılandır." Yani, yaratmakta, rızıkta, güç ve kuvvette, verilen geniş imkanlarda, lütuf ve ilimde,

 

"Derecelerle" kelimesi ise, harf-i cerrin düşürülmesiyle nasbedilmiştir. "Derecelere (yükseltir)," anlamındadır.

 

"Sizi sınamak için" buyruğu ise, "Key lam"ı diye bilinen (ve sonrasında mahzuf bir "key" var sayılan) edat ile nasbedilmiştir.

 

Sınamak (ibtila); denemek demektir. Yani, sonunda sevap veya cezanın sözkonusu olacağı amellerinizi ortaya çıkarmak için (kiminizi kiminize derecelerle üstün kılandır),

O, her zaman için ilmiyle buna muhtaç olmayandır. Ama O, varlıklıyı zenginliğiyle sınamış, ondan şükretmesini istemiştir. Darlık içinde olanı da fakirlikle sınamış ve ondan da sabretmesini istemiştir.

 

"Sizi sınamak için" buyruğunun, kiminizi kiminizle sınamak için", anlamında olduğu da söylenmiştir. Yüce Allah'ın şu buyruğunda olduğu gibi: "Biz) kiminizi kiminiz için imtihan (sebebi) kıldık.'' (el-Furkan, 20) İleride açıklaması gelecektir.

 

Daha sonra Yüce Allah: "Şüphesiz Rabbin" kendisine isyan edenler için "cezası pek çabuk olandır" diye onları tehdit etmektedir. "ve muhakkak O" kendisine itaat edenler için de "mağfiret ve rahmet edendir."

 

Şanı Yüce Allah, mühlet vermekle vasfedilmiş olmasına rağmen ve cehennem azabı da ahirette olmakla birlikte "cezası pek çabuk olandır" diye buyurmasının sebebi, gelecek olan her şeyin yakın olmasından dolayıdır, Bu anlamda O'nun cezası pek çabuk gelir. Nitekim Yüce Allah bir başka yerde şöyle buyurmaktadır: "Kıyametin işi ise ancak bir göz kırpmak gibidir. Yahut O, daha da yakındır'' (en-Nahl, 77); "Onlar) onu uzak görürler) Biz ise onu yakın görüyoruz.'' (el-Mearic, 6-7)

 

Aynı şekilde Yüce Allah, dünya yurdunda da hakeden kimselere cezası pek çabuk olandır. O takdirde bu buyruk, bu yönüyle günah işleyen kimseler için bir sakındırma olmaktadır. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Cenab-ı Allah'a hamdü senalarla, Muhammed'e, onun aile halkına ve ashabına da pek çok salat ve selamlarla, el-En'am Süresi(nin tefsiri) burada sona ermektedir.

 

el-EN'AM SüRESİ'NİN SONU

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

7-A’RAF سورة الأعراف

 

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR