ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

EN’AM

119

وَمَا لَكُمْ أَلاَّ تَأْكُلُواْ مِمَّا ذُكِرَ اسْمُ اللّهِ عَلَيْهِ وَقَدْ فَصَّلَ

لَكُم مَّا حَرَّمَ عَلَيْكُمْ إِلاَّ مَا اضْطُرِرْتُمْ إِلَيْهِ وَإِنَّ كَثِيراً لَّيُضِلُّونَ

بِأَهْوَائِهِم بِغَيْرِ عِلْمٍ إِنَّ رَبَّكَ هُوَ أَعْلَمُ بِالْمُعْتَدِينَ

 

119. Üzerine Allah'ın adı anılanlardan yememenize sebep ne? Halbuki O size, -kaçınılmaz olarak kendisine ihtiyaç duyduklarınızı müstesna kılarak- neyi haram kıldığını ayrı ayrı açıklamıştır. Gerçekten bir çok kimse bilgisizce, hevaIarıyla saptırıyorlar. Şüphesiz Rabbin, haddi aşanları çok iyi bilendir.

 

Yüce Allah'ın: "üzerine Allah'ın adı anılanlardan yememenize sebep ne" buyruğunun anlamı şudur: Kendi ellerinizle öldürmüş olsanız dahi üzerlerine Allah'ın adını andıklarınızdan yememenize engel olan nedir? "Halbuki O size ... ayrı ayrı açıklamıştır." Size neyin helal, neyin haram olduğunu açıklamış ve şüphe ve tereddütlerinizi gidermiştir.

"... Ne" takrir ihtiva eden bir sorudur. ifadenin takdiri şöyledir: Yani, sizin için bunlardan yememenize sebep teşkil eden nedir? Buna göre, (...): mastar takısı olan "ne", harf-i cer takdiri ile cer mahallindedir. Harf-i cer takdir edilmeksizin nasb mahallinde olması da mümkündür. O takdirde nasb eden de "Size sebep ne" buyruğunda yer alan ve "sizi alıkoyan" takririnde olan fiil manasıdır.

 

Daha sonra Yüce Allah: "Kaçınılmaz olarak kendisine ihtiyaç duyduklarınızı müstesna kılarak" buyruğu ile istisna da bulunmaktadır ki, bununla meyte (leş) ve buna benzer haram kılmış olduğu diğer bütün yiyecekleri kast etmektedir. Bakara Süresi'nde (172, 173. ayetler, 25. başlıkta) geçtiği gibi. Buradaki istisna, munkatı' istisnadır .

 

Nafi' ile Yakub, "Halbuki O size neyi haram kıldığını ayrı ayrı açıklamıştır" buyruğunda her iki fiili de (ilk harflerini malum bina ile) üstün olarak okumuştur. Ebu Amr, İbn Amir ve İbn Kesir her iki fiilin de ilk harflerini ötreli olarak (meçhul olarak) okumuşlardır. Buna göre:

Halbuki size neyin haram kılındığı ayrı ayrı açıklanmıştır, demek olur.

 

Küfeliler ise, birincisini üstün, ikincisini de ötreli olarak okumuşlardır. Buna göre anlam: Halbuki O size neyin haram kılındığını ayrı ayrı açıklamıştır şeklinde olur. Atiyye el-Avfi ise, "sad" harfini şeddesiz olarak; (...) diye okumuştur ki, bunun da anlamı, açıkça belli olmuş, ortaya çıkmıştır şeklindedir. Nitekim: "Elif; Lam, Ra. Bu, ayetleri sağlamlaştırılmış, sonra da açık seçik ortaya çıkmış bir kitaptır'' (Hüd, 1) (Meal örnek gösterilen kıraate göre verilmiştir, "fe" harfi ötreli, sad'ın şeddeli ve esreli olarak okunuşa göre meali ise: Sonra da geniş geniş açıklanmıştır anlamındadır). Ebu Ubeyde ise Medinelilerin kıraatini tercih etmiştir.

 

Şöyle de açıklanmıştır: "O, size ... açıklamıştır." Yani, gereği gibi beyan etmiştir. Bu ise Yüce Allah'ın Maide Süresi'nde sözünü ettiği: "Leş) kan) domuz eti ... size haram kılındı'' (el-Maide, 3) buyruğunda sözü geçenlerdir.

 

Derim ki: Ancak bu görüş tartışılır. Çünkü, el-En'am Süresi Mekke'de inmiş, el-Maide ise Medine'de inmiştir. Henüz indirilmemiş buyruklara nasıl atıfta bulunabilir? Ancak "açıklamıştır" anlamındaki mazi fiil (...): Açıklayacağı şeklinde muzari fiil anlamında olması halinde kabul edilebilir. Doğrusunu en iyi bilen Allahtır.

 

"Gerçekten bir çok kimse bilgisizce, hevalarıyla saptırıyorlar" buyruğunda, "saptırıyorlar" anlamına gelecek şekilde "ye" harfini ötreli okuyuş, Küfelilerin kıraatidir. Başkaları bunu "Gerçekten bir çok kimse bilgisizce hevalarıyla sapıyorlar" anlamını verecek şekilde "ye" harfini üstün olarak okumuşlardır. Burada (kıraat farkına göre sapan veya saptıranlar), kastedilenler müşriklerdir. Çünkü onlar: Allah'ın kendi bıçağıyla kestiği, sizin kendi bıçaklarınızla kestiklerinizden hayırlıdır demişlerdi. "Bilgisizce" yani, kesim konusunda bildikleri bir bilgiye dayalı olmaksızın ... Zira kesimdeki hikmet, Allah'ın bizim için -kendiliğinden ölenden farklı olarak- haram kılmış olduğu kanı dışarı çıkmasını sağlamaktır. Bundan dolayı Yüce Allah kesimin özel bir yerde yapılmasını bize meşru kılmıştır. Böylelikle kesim, hayvanda bulunan kanın -diğer azalarından farklı olarak- dışarı çıkmasına sebep teşkil etsin. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

En’am 120

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR