ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

EN’AM

81

/

82

وَكَيْفَ أَخَافُ مَا أَشْرَكْتُمْ وَلاَ تَخَافُونَ أَنَّكُمْ أَشْرَكْتُم بِاللّهِ مَا لَمْ يُنَزِّلْ بِهِ عَلَيْكُمْ سُلْطَاناً فَأَيُّ الْفَرِيقَيْنِ أَحَقُّ بِالأَمْنِ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ {81}

 

الَّذِينَ آمَنُواْ وَلَمْ يَلْبِسُواْ إِيمَانَهُم بِظُلْمٍ أُوْلَـئِكَ لَهُمُ الأَمْنُ وَهُم مُّهْتَدُونَ {82}

 

81. "Allah üzerinize O'na dair bir delil ve belge indirmediği şeyi siz O'na ortak koştuğunuz halde korkmuyorsunuz da, ben sizin ortak koştuklarınızdan nasıl korkarım? Şimdi bu iki guruptan hangisi güven duymaya daha layıktır? Eğer biliyorsanız (söyleyin).

82. İman edenler ve imanlarına zulüm karıştırmayanlara gelince: İşte onlaradır güvenlik, onlardır hidayete ermiş olanlar.

 

Yüce Allah'ın: "Ben sizin ortak koştuklarınızdan nasıl korkarım?" buyruğunda "nasıl" anlamına gelen; (...)'nin inkar anlamı vardır. Onların kendileri Allah'tan korkmadıkları halde-kendisini putlarla korkutmasını - inkar ve red etmektedir. Yani sizler, herşeye gücü yeten Allah'tan korkmazken, ben nasıl olur da cansız putlardan korkarım. "Allah üzerinize ona dair bir delil ve belge" herhangi bir hüccet "indirmediği şeyi ... " Buna (hüccet, delil, belge anlamına gelen "sultan" kelimesine) dair açıklamalar daha önceden (Al-i İmran, 152. ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır.

 

"Şimdi bu iki guruptan hangisi" Allah'ın azabından yana "güven duymaya daha layıktır." Muvahhid olan mı, yoksa şirk koşan mı?

 

İşte Yüce Allah aralarında hüküm veren olarak şöyle buyurmaktadır:

"İman edenler ve" şirk ile "imanlarına zulüm karıştırmayanlar güven duymaya daha layıktırlar. Bunu Ebu Bekir es-Sıddik, Ali, Selman ve Huzeyfe (r.anhum) böylece açıklamışlardır.

 

İbn Abbas der ki: Bu da Hz. İbrahim'in söylediği sözler arasındadır. Alim bir kimsenin başkasına soru sorup bizzat kendesinin cevaplandırması gibi.

 

Bunun, Hz. İbrahim'in kavminin söylediği söz olduğu da söylenmiştir. Yani onlar, aleyhlerine delil olacak şekilde cevap verdiler. Bu açıklama İbn Cüreyc tarafından yapılmıştır.

 

Buhari ile Müslim'de İbn Mes'ud'dan nakledildiğine göre: "İman edenler ve imanlarına da zulüm bulaştırmayanlar ... " ayeti nazıl olunca bu, Rasulullah (s.a.v.)'ın ashabına ağır geldi ve: Bizden hangimiz nefsine zulmetmiyor ki dediler? Bunun üzerine Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Durum sizin zannettiğiniz gibi değildir. Fakat Lukman'ın oğluna dediği şekilde: "Oğulcağızım Allah'a ortak koşma. Çünkü şirk hiç şüphesiz çok büyük bir zulümdür" (Lukman, 13) sözünde zikrettiği gibidir."

 

"Onlardır hidayete ermiş olanlar" dünyada doğru yol üzere bulunanlar.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

En’am 83

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR