ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

EN’AM

74

وَإِذْ قَالَ إِبْرَاهِيمُ لأَبِيهِ آزَرَ أَتَتَّخِذُ أَصْنَاماً آلِهَةً إِنِّي

أَرَاكَ وَقَوْمَكَ فِي ضَلاَلٍ مُّبِينٍ

 

74. Hani İbrahim, babası Azer'e: "Sen bir takım putları ilah mı ediniyorsun? Gerçekten ben, seni ve kavmini apaçık bir sapıklık içinde görüyorum" demişti.

 

Yüce Allah'ın: "Hani İbrahim, babası Azer'e ... demişti" buyruğu hakkında bir takım açıklamalarda bulunmuşlardır. Eş'arı ve Şafii mezhebine mensub Ebu Bekr Muhammed b. Muhammed b. el-Hasen el-Cuveynı el-Eş'arı ''enNüket Mine 't-Tefsir" adlı eserinde şunları söylemektedir: İbrahim'in babasının adının Tareh olduğu hususunda insanlar arasında görüş ayrılığı yoktur. Kur'an-ı Kerim'deki buyruk ise adının Azer olduğuna delalet etmektedir. Denildiğine göre Azer, onların dilinde yerici bir isimdir. Bu takdirde buyruk şöyle bir anlam taşır: Hani İbrahim babasına, ey hata içerisinde olan! "Sen bir takım putları ilah mı ediniyorsun ... demişti." Eğer durum bu şekilde ise, o takdirde tercih edilen görüş bunun (nida dolayısıyla Azer kelimesinin) merfu' oluşudur. Azer'in put adı olduğu da söylenmiştir. Durum böyle ise, o takdirde bir fiil takdiri ile nasb mahallinde olur ve şöyle demiş gibidir: Hani İbrahim babasına, sen Azer'i ilah mı ediniyorsun yani sen bir takım putları ilahlar mı ediniyorsun demişti.

 

Derim ki: (Ebu Bekr Muhammed b. Muhammed)'in iddia ettiği gibi bu görüş, ittifakla kabul edilmiş bir kanaat değildir. Çünkü Muhammed b, İshak, elKelbi ve ed-Dahhak şöyle demişlerdir: Azer, İbrahim (a.s)'ın babasının adıdır, Tareh de odur, Tıpkı İsrail ve Yakub'un (aynı kişinin adları) olması gibi,

 

Derim ki: Buna göre -önceden de geçtiği gibi- onun iki ismi vardır. Mukatil der ki: Azer, lakabtır. Tareh de isimdir. es-Sa'lebi de bunu İbn İshak elKuşeyri'den nakletmiştir. Bunun aksi olması da mümkündür.

 

el-Hasen der ki: Babasının adı Azer idi, Süleyman et-Teymi de der ki: Azer, sövme ve ayıplanma ifadesidir. Onların dilinde bu kelime eğri adam demektir. el-Mu'temir b, Süleyman, babasından şöyle dediğini rivayet etmektedir: Bana ulaştığına göre Azer eğri demektir. Bu da İbrahim'in babasına söylediği en ağır sözdür.

 

ed-Dahhak der ki: Azer, farsçada oldukça yaşlı kişi, ihtiyar demektir, el-Ferra der ki: Bu, onların dilinde yerici bir sıfattır, Ey hata eden, demiş gibidir.

 

Azer'i merfu' okuyanlara Ya da onu esreli okuyanlara göre hani İbrahim, hata içerisinde olan babasına", demişti, gibi bir anlam taşır.

 

Azer kelimesinin gayr-ı munsarıf oluşu ise, (...) vezninde olduğundan dolayıdır, Bunu da en-Nehhas söylemiştir.

 

el-Cevheri der ki: Azer, arapça olmayan bir isimdir. Ve bu kelime aslında bir kimseye yardım edeni anlatmak üzere; (...): Filan kişi filana yardımcı oldu, destek verdi, ifadesinden türetilmiştir, Buna göre Azer, putlara ibadet hususunda kavmine yardımcı olan, destek veren demek olur, Bunun, güç anlamına gelen el-ezr'den türemiş olduğu da söylenmiştir ki, bu da İbn Faris'den nakledilmiştir. Mücahid ile Yeman ise, Azer bir put adıdır, demişlerdir.

 

Bu açıklamaya göre ise Azer, nasb mahallinde olup ifadenin takdiri: Sen Azeri bir ilah kabul edip putlar mı edinirsin? demek olur.

 

İfadede takdim ve tehir olduğu da söylenmiştir. Ve ifadenin takdiri: Sen Azer'i putlar mı edinirsin? şeklinde olur,

 

Derim ki: Buna göre Azer, bir cins ismi olur, Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

es-Sa'lebi, ''Kitabu'l-Arais"de şöyle demektedir: İbrahim'in babasına, babasının verdiği isim Tareh dir, Tareh, Nümruz (Nemrud) ile birlikte ilahlarının mabedinin görevlisi olunca, Nümruz ona, Azer adını vermişti, Mücahid de der ki: Azer onun babasının adı değildir. Azer bir put adıdır. Hz. İbrahimin babasının adı Tareh'dir. Onun babası Nahur, onun babası Saru', onun babası Arğu, onun babası, Faluğ, onun babası Abir, onun babası Şalih, onun babası Erfahşed, onun babası Sam, onun da babası Nuh (a.s)'dır.

 

"Azer" kelimesinin bir kaç türlü okuyuşu vardır; Birincisi üstün, ikincisi esreli olmak üzere; (...) şeklinde İbn Abbas'tan gelen okuyuş. Yine ondan iki tane üstün hemzeli; (...) şeklindeki okuyuş, merfu' olarak da okunmuş olup bu da İbn Abbas'tan rivayet edilmiştir. İbn Abbas'tan gelen ilk iki kıraatte; "Edinir (mi)sin" de hemze yoktur. el-Mehdevı der ki: "İzr mi?" de İzr'in, bir put adı olduğu söylenmiştir. Ve bu; (...); İzr'i mi edinirsin? takdirinde nasb halindedir. Aynı şekilde; (...) da böyledir. Bunun, (...) şeklinde (...)'den türemiş kabul edilerek okunması da mümkündür. Bu da mef'ulün leh olarak destek ve yardımcı anlamına gelir. Şöyle demiş gibidir: Sen, destek ve güç edinmek için mi bir takım putlar edinmektesin?

 

Bunun, (...) şeklinde ve (yük anlamına gelen); (...) anlamında olup, "vav" harfinin hemzeye dönüştürülmüş olması da mümkündür.

 

el-Kuşeyri der ki: Müşriklere karşı delil getirmek üzere Hz. İbrahim'in ve onun putlara ibadet konusunda babasına verdiği cevap zikredilmiştir. Bütün insanlar arasında öncelikle İbrahim'e uymaları gerekenler ise, Araplardır. Çünkü Araplar onun soyundan gelmişlerdir.

Yani, İbrahim'in babasına ... dediği zamanı hatırla, demek olur. Ya da: "Her bir nefsin    helake sürüklenmemesi için sen onunla hatırlat ve ayrıca İbrahim'in dediğini de hatırlat" anlamında olur.

 

"Azer" kelimeSi, tekil nida olmak üzere, ey Azer anlamında; (...) şeklinde de okunmuştur. Bu da Ubeyy, Yakub ve diğerlerinin kıraatidir. Bu kıraat; Azer, İbrahim'in babasının adıdır, diyenlerin görüşünü pekiştirmektedir.

 

"Sen bir takım putları ilah mı ediniyorsun?" anlamındaki buyruk, "ediniyor... sun" kelimesinin (biri putlar, diğeri de ilahlar olmak üzere) iki mef'ulüdür. Bu da inkar anlamını taşıyan bir istifhamdır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

En’am 75

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR