ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

EN’AM

53

وَكَذَلِكَ فَتَنَّا بَعْضَهُم بِبَعْضٍ لِّيَقُولواْ أَهَـؤُلاء مَنَّ اللّهُ

عَلَيْهِم مِّن بَيْنِنَا أَلَيْسَ اللّهُ بِأَعْلَمَ بِالشَّاكِرِينَ

 

53. Biz böylece onların bir kısmını diğer bir kısmı ile denedik ki: "Allah aramızdan bunlara mı lütfetti" desinler diye. Allah, şükredenleri daha iyi bilen değil midir?

 

"Biz böylece onların bir kısmını diğer bir kısmı ile denedik." Yani, bu şekilde senden önce denediğimiz gibi bunları da böylece denedik. Denemek (anlamını verdiğimiz fitne); sınamak demektir. Yani Biz onlara, denenenlere yapılan muamele gibi muamelede bulunduk. "Ki ... desinler diye" buyruğu (...) anlamındaki "lam" ile nasb edilmiştir. Diyecek olanlar eşraf ve zenginlerdir.

 

"Allah aramızdan bunlara mı lütfetti" diye kastedilenler de zayıf ve fakirlerdir. en-Nehhas dedi ki: Bu, anlaşılması zor (müşkil) buyruklardandır. Çünkü, şöyle denilebilir: Nasıl denendiler ki, bu ayet-i kerimede geçen sözü söylesinler? Çünkü, eğer onlar bu sözü inkar yoluyla söylemiş iseler, bu onların kafir olduklarını ortaya koymaktadır.

 

en-Nehhas'ın bu sorusuna iki şekilde cevap verilebilir. Birinci cevap, bunun anlamı Peygamber (s.a.v.)'ın nezdinde aynı mertebede tutulmaları suretiyle zenginlerin fakirlerle denenmeleridir. Ve böylelikle onlar, inkar yollu değil de, sorup öğrenmek (istifham) maksadıyla: "Allah aramızdan bunlara mı lütfetti" desinler diye bu sınama yapılmıştır.

 

Diğer cevap: Onlar, bu şekilde sınanmaları üzerine bunun sonucunda böyle bir sözü inkar kastı ile söyleyecek noktaya kadar vardılar. O takdirde bu buyruk, Yüce Allah'ın şu buyruğunu (bu yönüyle) andırmaktadır: ''Firavun hanedanı onu aldılar ki, kendilerine düşmanlığa ve üzüntülerine sebep olsun.'' (el-Kasas, 8)

 

"Allah şükredenleri daha iyi bilen değil midir?" O bakımdan, kafir olduklarını bildiği başkanlar bir yana, bu şükredenlere imanı lütfeder. Bu takrir (doğruyu söyletmek) için sorulmuş bir sorudur. Onların: "Allah aramızdan bunlara mı lütfetti" şeklindeki sorularına da bir cevaptır.

 

Şöyle de açıklanmıştır: Buyruğun anlamı şöyledir: Ben, kendisini İslam'a yönelttiğim, hidayet verdiğim takdirde, müslümanlığa kimin şükredeceğini en iyi bilen Allah değil miyim?

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

En’am 54

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR