ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

MAİDE

35

/

36

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَابْتَغُواْ إِلَيهِ الْوَسِيلَةَ وَجَاهِدُواْ فِي سَبِيلِهِ

لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ {35}

 

 إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ لَوْ أَنَّ لَهُم مَّا فِي الأَرْضِ جَمِيعاً وَمِثْلَهُ مَعَهُ لِيَفْتَدُواْ بِهِ مِنْ

عَذَابِ يَوْمِ الْقِيَامَةِ مَا تُقُبِّلَ مِنْهُمْ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ {36}

 

 

35. Ey iman edenler, Allah'tan korkun. Ona (yaklaşmaya) yol arayın. Ve yolunda cihad edin ki kurtulasınız.

36. Şüphesiz, yeryüzünde ne varsa hepsi, hatta bir o kadarı daha kafirlerin olsa da, Kıyamet gününün azabından kurtulmak için onu feda etseler, yine onlardan kabul olunmaz. Onlar için çok acıklı bir azab da vardır.

 

Yüce Allah'ın: "Ey iman edenler, Allah'tan korkun. ona (yaklaşmaya) yol (vesile) arayın" buyruğunda geçen vesile, Ebu Vail, el-Hasen, Mücahid, Katade, Ata, es-Süddi, İbn Zeyd ve Abdullah b. Kesir'den gelen nakillere göre yakınlaşmak demektir. Bu kelime, bir şeye yakınlaşmak anlamını ihtiva eder. "Tevessül"den "faile" vezninde bir kelimedir. Antere der ki: "Şüphe yok ki yiğitlerin, sana vesileleri (yakınlaşmak istekleri) vardır Seni alacak olurlarsa, sen sürmelenirsin ve ellerine kına yakılır."

 

Çoğulu ise, "vesail" şeklindedir. Şair der ki: "Jurnalciler gaflete daldılar mı, biz yine eskisi gibi yakın ilişkilerimize döneriz, Aramızdaki safa da, yakınlıklar da döner."

 

Denildiğine göre, (...): İstedim, isterim kelimeleri de buradan gelmektedir. (...) ise, biri diğerinden istekte bulunur demektir. O halde kelimenin asıl anlamı, talep etmek, istekte bulunmaktır.

 

Vesile, kendisi vasıtası ile istenmesi gereken yakınlık demektir. Vesile aynı zamanda cennette bir derecedir. Hz. Peygamberin zikrettiği: "Her kim benim için vesileyi isterse, benim şefaatim de onun için hak olur" diye sahih hadiste geçen "vesile" de budur.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Maide 37

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR