ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

NİSA

154

وَرَفَعْنَا فَوْقَهُمُ الطُّورَ بِمِيثَاقِهِمْ وَقُلْنَا لَهُمُ ادْخُلُواْ الْبَابَ سُجَّداً

وَقُلْنَا لَهُمْ لاَ تَعْدُواْ فِي السَّبْتِ وَأَخَذْنَا مِنْهُم مِّيثَاقاً غَلِيظاً

 

154. Söz verdikleri için de Tur'u üzerlerine kaldırmıştık. Onlara hem: "Kapıdan secdeye eğilerek girin" demiştik, hem de: "Cumartesi gününde aşırı gitmeyin" demiştik. Onlardan sağlam bir söz almıştık.

 

Yüce Allah'ın: "Söz verdikleri için de Tur'u üzerlerine kaldırmıştık" buyruğunun anlamı şudur: Onlardan alınan sözü bozmaları sebebiyle biz Tur'u üzerlerine kaldırmıştık. Dağın üzerlerine kaldırılışı ile kapıdan girişlerine dair açıklamalar, Bakara Suresi'nde (58 ve 63. ayetlerin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır.

 

"Secdeye eğilerek" anlamına gelen; (...) kelimesi ise hal olarak nasb edilmiştir.

 

"Hem de: Cumartesi gününde aşırı gitmeyin demiştik" buyruğundaki "Aşırı gitmeyin" anlamındaki kelimeyi sadece Verş, "ayn" harfini üstün ve "dal" harfini şeddeli; (...)'den gelen bir kelime olarak okumuştur. Bunun anlamı ise, daha önce Bakara Suresi'nde (65. ayetin tefsirinde)de geçtiği gibi Cumartesi günü balık avlamak suretiyle haddi aşmayınız. (Haddi aşmayın anlamındaki bu kelimenin) asıl okunması gereken şekli ise, (Verş kıraatine göre); (...) şeklindedir. Burada "ayn" harfinden sonra gelen "te" harfi "del" harfine idğam edilerek okunmuştur.

 

en-Nehhas der ki: Bu durumda "ayn" harfinin sakin okunması caiz olmadığı gibi, böyle bir okuyuşta iki tane sakin harf de arka arkaya getirilemez. Bu şekilde okuyan ise, yanlışlık yapmış olur. "Onlardan sağlam bir söz almıştık" Tevratta onlardan alınan sözü kastetmektedir. Yemin ile pekiştirilmiş ahid anlamına geldiği de söylenmiştir. Bu yemin ile pekiştirilmesi sebebiyle "sağlam" diye nitelendirilmiştir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Nisa 155-156

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR