ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

NİSA

147

 

مَّا يَفْعَلُ اللّهُ بِعَذَابِكُمْ إِن شَكَرْتُمْ وَآمَنتُمْ وَكَانَ اللّهُ شَاكِراً عَلِيماً

 

147. Eğer şükredip iman ederseniz Allah size azabı neylesin? Allah, şükredenlerin mükafatını verendir, herşeyi bilendir.

 

Bu buyruk, münafıklara takrir (yani gerçeği söyletmek) amacıyla yöneltilmiş bir sorudur. İfadenin takdiri şöyledir: Yani siz şükredecek ve iman edecek olursanız, sizi azap etmekte O'nun elde edeceği fayda nedir?

 

Böylelikle Yüce Allah, şükreden mü'mini azaplandırmayacağına, O'nun kullarını azaplandırmasının mülkünü artırmayacağına, yaptıklarına cezayı terk etmesinin de hakimiyet ve saltanatını eksiltmeyeceğine dikkat çekmektedir.

 

Mekhul der ki: Dört şey var ki, onlar kimde olursa lehinedir. üç şey de vardır ki, bunlar kimde olursa aleyhinedir.

 

Lehine olan dört şey: Şükür, iman, dua ve istiğfardır. Yüce Allah şöyle buyurmuştur: "Eğer şükredip iman ederseniz Allah size azabı neylesin." Bir başka yerde de şöyle buyurmaktadır:

 

"Sen içlerinde iken Allah onları azaplandırıcı değildir. Onlar mağfiret dileyip dururlarken de Allah yine onları azaplandıracak değildir." (el-Enfal, 33) Yine Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

 

"Deki, eğer duanız olmasaydı, Rabbimin yanında sizin değeriniz ne olurdu ki?" (el-Furkan, 77) Aleyhine olan üç hususa gelince: Bunlar mekr (hilekarlık), bağy (haddi aşmak) ve neks (ahdi bozmaktır).

 

İşte Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Kim ahdini bozarsa, ancak kendi aleyhine ahdini bozmuş olur" (el-Feth, 10); "Kötü hile ise, ancak ehlini (onu yapanları) kuşatır." (Fatır, 43) Yine Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Ey insanlar, sizin bağyiniz (haddi aşmanız) ancak kendi aleyhinizedir." (Yunus, 23)

 

"Allah, şükredenlerin mükafaatını verendir." Yani, kendisine itaat ettikleri için kullarını mükafatlandırandır. Allah'ın kullarına "şükretmesi"nin anlamı, onları mükafatlandırmasıdır. Az olan ameli kabul eder, karşılığında ise büyük bir mükafat verir. İşte bu, kendisine ibadet eden kuluna şükrü (mükafatı) dır. Sözlükte şükür, ortaya çıkmaya denir.

 

Eğer bir hayvana verilen yemden daha fazla şişmanlığı ortaya çıkarsa, o bineğe (...) denilir. Bu anlamdaki açıklamalar daha önceden (elBakara, 52. ayet, 3. başlıkta) yeteri kadar yapılmış bulunmaktadır.

 

Araplar ise, darb-ı meselde "Kıştan sonra baharda ilk yeşeren bitkiden daha çok görünmektedir" tabirini kullanırlar. Çünkü, denildiğine göre arz, yağmur yağmaksızın bulutun gölgesi ile bu bitkiyi yeşertir ve göz alıcı bir renge bürünür.  Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Nisa 148-149

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR